2020-08-10 03:09

Costurile unui sistem antirachetă al NATO vor fi de 200 de milioane de euro

 |  18:28
Costurile unui sistem antirachetă al NATO vor fi de 200 de milioane de euro

Costurile unuisistem antirachetă al NATO sunt relativ mici, de aproximativ 200 de milioane deeuro în zece ani, iar statele membre ale Alianţei îşi pot permite un astfel deproiect, afirmă ambasadorul SUA la NATO, Ivo Daalder, într-un articol din NewYork Times.

Cu ocaziasummitului de la Lisabona, care va începe vineri, unul dintre cele maiimportante subiecte va fi contracararea pericolelor reale din spaţiul transatlantic- proliferarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice pentrutransportarea acestora, este de părere oficialul american.

"Forţeleglobalizării au adus noi provocări în materie de securitate pentru zonaAtlanticului de Nord. Iar dintre acestea, cea mai stringentă este ameninţareaarmelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice. (...) Sistemele derachete balistice devin mai flexibile, mai mobile, mai rezistente şi maiprecise. Raza de acţiune a crescut, iar populaţiile din regiunea transatlanticăsunt expuse unor riscuri din ce în ce mai mari. În acelaşi timp, unele ţăriîncearcă să fabrice arme nucleare, chimice şi biologice", subliniază IvoDaalder.

"Disuasiuneaşi diplomaţia sunt instrumente importante în faţa ameninţărilor din ce în cemai mari şi reprezintă prima linie de apărare. Dar nu pot fi doar acestea. Estenevoie de o capacitate credibilă şi eficientă din punctul de vedere al costurilorpentru a face faţă rachetelor balistice. În acest context, Statele Unite aupropus ca, la summitul de la Lisabona, liderii Alianţei să adopte proiectulapărării antibalistice ca sistem al NATO", argumentează diplomatulamerican.

"ContribuţiaStatelor Unite, numită Abordarea Adaptivă Etapizată (Phased Adaptive Approach),se va folosi de avansul tehnologic la capitolul senzori şi interceptoare pentrucrearea unui sistem de apărare puternic şi inteligent. În centrul proiectuluise află sistemul de rachetă SM-3, care va fi amplasat în zone din România (pânăîn 2015) şi în Polonia (până în 2018), furnizând apărare completă pentrucontracararea ameninţărilor cu rachetă", subliniază Daalder.

Potrivitambasadorului american, extinderea sistemului antibalistic va costa mai puţinde 200 de milioane de euro în următorii zece ani, astfel că cele 28 de stateNATO îşi pot permite acest proiect.

După ce vadeveni operaţional, sistemul va proteja toate cele 28 de state NATO, dar şialte ţări, inclusiv aliaţi precum Rusia, subliniază diplomatul american.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz