2020-04-08 09:15

Cota unică scade de la 16 la 10%.

 |  19:54
Cota unică scade de la 16 la 10%.

Sursedemocrat-liberale ne-au declarat că una dintre propunerile de relansareeconomică propuse ieri în Biroul Permanent Naţional al PDL a fost reducereacotei unice de la 16 la 10%.Propunerile derelansare a economiei venite din partea parlamentarilor PDL specializaţi îneconomie au fost prezentate ieri în şedinţa conducerii partidului de deputatulSulfina Barbu. Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a confirmat faptul căîn şedinţa conducerii pedeliştilor au fost prezentate o serie de măsuri pentru scoatereaţării din criză. Ele urmează să fie discutate în Coaliţia de guvernământ şidacă inundaţiile vor permite, în această săptămână, vor fi discutate şi înGuvern. Grupul de lucru proaspăt înfiinţat al parlamentarilor democrat-liberalieconomişti vor avea activitate toată vara, ei primind ieri de la conducereapartidului sarcina să găsească şi alte măsuri pentru a ajuta relansareaeconomiei pe care să le pună în practică ministerele. Una dintre măsurilepropuse de parlamentarii PDL vizează reducerea cotei unice de la 16 la 10%.„Urmează să se facă o serie de simulări pe baza acestor măsuri propuse pentrucă nu vrem să fie respinse din start. Vrem să arătăm că avem soluţii şi elesunt viabile din punct de vedere economic”, ne-au declarat surse din conducereapartidului. „S-a ajuns la acest compromis pentru ca parlamentarii să nu se maisupere că Guvernul ţine secrete măsurile pe care le ia”, au adăugat surselecitate. Liderul grupului din Senat, Traian Igaş ne-a declarat că efecteleprivind reducerea cotei unice urmează să fie analizate cu lux de amănunte.„Acest plan de măsuri trebuie prezentat cât mai rapid”, a susţinut senatorulPDL.

Planul C derelansare economică

„Nu poţi să viicu măsuri de relansare până când nu se concediază bugetarii aşa cum s-astabilit, iar unele judeţe stau prost la acest capitol”, au explicat lideriiPDL. Ei aşteaptă să primească şi propunerile partenerilor de guvernare de laUNPR şi UDMR pentru a prezenta public planul măsurilor pentru scoaterea ţăriidin criză. „Puterea” v-a informat în exclusivitate, încă de acum câteva zile,că, la iniţiativa parlamentarilor PDL s-a format un grup de lucru cu specialiştidin Coaliţie care au întocmit o listă de măsuri pentru relansarea economiei.Printre acestea se numără scutirea impozitului pe profitul reinvestit timp decinci ani pentru firmele cu un capital de 200.000-500.000 de euro şi cu minimum 25 de angajaţi, compensarea taxelor şiimpozitelor cu TVA pe care îl au de primit firmele, facilităţi fiscale pentruHoldinguri, deducerea pentru persoanele fizice din impozit a cheltuielilorpentru modernizarea locuinţelor.

„Nurespectă priorităţile economice”

Florin Pogonaru aspus pentru „Puterea” că măsurile suntbinevenite, dar nu reprezintă priorităţi în economie. „Dacă ar fi să fixămpriorităţile, prima ar fi ca statul să-şi plătească datoria cumulată de vreodoi ani, care se ridică la circa 1,5 miliarde de euro, către sectorul privat”,a precizat Pogonaru. El a adăugat că o altă prioritate este modificarea Coduluimuncii şi mai ales micşorarea CAS. „Dacă am reduce CAS, am rezolva şi mareparte din evaziunea fiscală”, a arătat el. În ce priveşte modificarealegislaţiei muncii, Pogonaru a spus că trebuie reglementate normele privindconcedierile şi angajările pentru a se putea angaja oameni competitivi şi a-ida afară pe cei care „îşi bat joc”. „Sigur că este bine ca să fie scutiţi deimpozit cei ce îşi repară casele, sunt multe lucruri de făcut, cota unică să numai fie aşa de unică, dar nu în trepte, se pot face multe, dar trebuie să ţinemcont de priorităţi”, a mai spus Pogonaru. El a atras atenţia că sistemulromânesc al evidenţelor electronice nu este fezabil pentru a fi aplicată măsuracompensării impozitelor cu TVA.

„Nici o măsură nupoate fi aplicată”

Analistuleconomic Ilie Şerbănescu a arătat că mare parte din măsurile PDL nu pot fi puseîn aplicare. „Neimpozitarea profitului reinvestit se află de vreo doi ani în discuţiişi nu a fost asumată de Guvern, nu ştiu dacă va fi asumată şi acum pentru că din câte ştiu eu FMI este împotrivaunor astfel de scutiri. Nu ştiu exact dacă Guvernul s-a folosit de acestpretext ca să o refuze sau chiar este venită din partea Fondului. O astfel demăsură ar favoriza pe unii şi nu pe toţi”, a spus Şerbănescu. Modificarea LegiiHoldingului nu va putea fi aplicată, este o chestiune controversată, îngeneral, a mai spus el, pentru că se referă la marile firme nu la miciiîntreprinzători care ar trebui să fie în principal ajutaţi, pentru că prin eise face ocuparea forţei de muncă. Măsura privind compensarea taxelor şiimpozitelor cu TVA nu va fi niciodată adoptată pentru că FMI „nu acceptăîncurcarea borcanelor”. Trebuie făcut ceva pentru IMM-uri şi există programepeste tot în lume. „Trebuie pur şi simplu garantate creditele pentruIMM-uri, la noi ele nu se pot duce labancă. Dacă vrei într-adevăr să faciceva, aplici progrmul de garantare”, a spus Şerbănescu. Analistul a adăugat că nu cunoaşte la PDLnici un specialist, ei având doar avantajul că sunt ai puterii, de aceea au maimulte şanse să trimită ceva la Guvern. Despre reducerea cotei unice, Şerbănescua spus că „nu ar fi o idee rea” dar îi lasă pe cei de la Finanţe fără obiectulmuncii. „Ce fac ei, închid taraba? Reduci salariile oamenilor şi faci 10% cotăunică pentru firme, că nu pentru altceva se face asta. Salariile nu suntajutate, iar problema la plata salariilor nu este impozitul ci contribuţiilesociale. Evaziunea fiscală la salarii nu este făcută pentru a se evita plataimpozitelor, dacă e 16 sau 10% este absolut acelaşi lucru. E derizoriu”, aîncheiat Ilie Şerbănescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28

Mai multe imagini:
Cota unică scade de la 16 la 10%.
zoom
Cota unică scade de la 16 la 10%.
zoom
Parerea ta...

VLAD.ADRIAN
06 Iul 2010

Zvonuri si informatii mincinoase din partea presei care se observa clar ca fac front comun cu opozitia impotriva puterii. Rusine !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine