2020-08-12 01:35

UPDATE. Creşteţi numărul secţiilor de vot în străinătate! Altfel, vor vota maxim 400.000 de români în Diaspora

 |  21:01
UPDATE. Creşteţi numărul secţiilor de vot în străinătate! Altfel, vor vota maxim 400.000 de români în Diaspora

Răzvan Mateo Mateescu

Până la urmă, premierul Victor Ponta i-a cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, în urma eșecului organizatoric al votului din străinătate și, poate, din cauza protestelor care s-au desfășurat la sfârșitul săptămânii în mai multe din marile orașe ale țării, când mii de oameni au ieșit să ceară respectarea dreptului constituțional la vot pentru concetățenii noștri care muncesc departe de casă. Lucrurile s-au precipitat și Ponta l-a numit pe Teodor Meleșcanu ca ministru de Externe și fostul șef al SIE a depus jurământul în fața președintelui Traian Băsescu. Cu toate acestea, la plecare, Corlățean a susținut în continuare că nu există baza legală pentru înființarea mai multor secții în străinătate. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, chiar dacă se va înmulți numărul cabinelor de vot din cele 294 de secții existente la șapte, când este maximul recomandat de BEC, doar 10% din cetățenii cu drept de vot din străinătate vor putea vota. Logistica din prezent nu permite mai mult, oricât s-ar trage de ea. În condițiile în care o medie de doar 280 de persoane pot folosi o cabină de vot pe tot parcursul zilei alegerilor, rezultă un număr de 397.880 de alegători pe cele aproximativ 200 de secții situate în localități cu o comunitate românească importantă. Acestora li se mai adaugă încă aproximativ 6.500 care vor vota în celelalte 90 de secții din țări unde sunt doar puțini români (atâția au votat în primul tur în acele state).

Citeşte şi: 

Se estimează la peste patru milioane de persoane numărul românilor care au ales pribegia pentru a scăpa de sărăcia în care trăiau în România, pentru a trăi decent sau pur și simplu pentru a evolua în meseriile pe care și le-au ales.

În majoritate, ei sunt adulți în plină activitate, cu drept de vot și tot în majoritate, muncesc departe de casă pentru a trimite familiilor rămase în țară banii obținuți cu greu, cu speranța că, odată și odată, se vor întoarce.

Iată cifrele concrete din turul întâi:

• 203 – este numărul secțiilor în care au votat peste 500 de oameni, conform rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central.

• 154.909. – numărul de voturi strânse în aceste 203 secții din țările unde sunt comunități mai mari de români.

• 3 cabine de vot pe secție, în medie

Ce se poate face fără creșterea numărului de secții de votare, ci doar al cabinelor de vot:

• 5-7 cabine de vot – numărul recomandat pe fiecare secție de BEC

• 1 ștampilă pe fiecare cabină de vot, conform deciziei BEC

• 3 minute – timpul recomandat de BEC pe care ar trebui să îl aibă la dispoziție fiecare alegător pentru vot

• 14 ore (840 minute) - perioada de votare (7.00-21.00) pe fiecare cabină de vot

• 280 de alegători pe fiecare cabină/ștampilă

• 1.421 – totalul cabinelor de vot, conform recomandărilor BEC

TOTAL: 397.880 de voturi dacă se vor pune în practică la maxim recomandările BEC, dar nu se mărește numărul secțiilor de votare.

Cifra reprezintă aproximativ 10% din cetățenii români din străinătate cu drept constituțional la vot.

Datele oficiale arată că în Italia trăiesc peste un milion de români, dar se estimează că numărul este mult mai mare și depășește un milion și jumătate. Și în Spania mai sunt peste 900.000 de persoane, estimarea este de fapt peste un milion, chiar mai mult. Franța are aproximativ 500.000 de români pe teritoriul său, Germania peste 200.000.

Cum se poate rezolva situația votului în străinătate?

Autoritatea Electorală Permanentă recomandă să se organizeze la fiecare secție de votare câte o cabină de vot pentru fiecare 300 de cetățeni înscriși pe liste. Dar nu se precizează prea multe lucruri despre votul pe listele suplimentare, acesta fiind cazul voturilor din Diaspora.

În Italia, unde sunt cei mai mulți dintre românii plecați în străinătate, au fost organizate cele mai multe secții de votare, anume 51 (la ultimul scrutin au fost 55), deci câte o secție la 20.000 de cetățeni. În Spania a fost și mai dramatic, aproape 25.000 de cetățeni pe secție. Cifrele ar fi valabile dacă secțiile de votare ar fi fost împărțite pe comunități proporțional cu mărimea populației din fiecare și, la fel, dacă românii s-ar fi împărțit în consecință. Dacă este adevărat că în Franța sunt în jur de 500.000 de români, iar numărul de secții a fost doar nouă, atunci la turul întâi a fost câte o secție la peste 50.000 de alegători.

Spre comparație, în țară, au fost 18.553 secții de votare pentru un număr de 18,25 milioane de alegători, adică sub o mie de alegători pe fiecare secție.

Unde se votează în lume

Din cele 294 de secții de votare pe care le-a organizat România în țări de pe întreg mapamondul, aproape o treime sunt în țări unde comunitățile românești sunt mici și pur și simplu există ambasade sau consulate. De exemplu există câte o secție în capitalele unor state ca Zimbabwe (au fost 6 voturi în turul I), Sudan (7 voturi), Angola (16 voturi), Etiopia (16 de voturi) sau Tunisia, pe continentul african, în Coreea de Nord, Filipine (34 de voturi), Sri Lanka (10 voturi), Uzbekistan (20 de voturi), Turkmenistan (13 voturi), Indonezia (33 voturi), Malaiezia (52 voturi) sau Iran (34 voturi), în Asia. Până și la Damasc, în Siria, este o secție de votare, în ciuda conflictelor armate din zonă. Cine va vota acolo, în afară de membrii personalului diplomatic, e greu de spus. La turul întâi, la secția din Damasc au votat 26 de Români. Prin America de Sud regăsim câte o secție de votare în Columbia (36 voturi), Peru (45 voturi), Argentina (34 voturi), Uruguay (21 voturi) și Venezuela (27 voturi). Oricare din aceste secții este justificată, pentru că toți românii au dreptul constituțional de a-și alege președintele.

Câți ar fi votat dacă organizarea era perfectă? Nu vom afla niciodată.

Corlăţean „demisionat”, Meleşcanu ministru

La o zi după protestele de solidaritate cu Diaspora din toată ţara şi mai mult de o săptămână de când mii de români din străinătate au stat la coadă pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, ministrul Titus Corlăţean şi-a prezentat demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Explicaţia oficială a fost că MAE susţine în continuare că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare pentru turul al doilea din Diaspora. Avem deja un nou ministru la Externe, Teodor Meleşcanu, care spune că „principalul obiectiv este asigurarea dreptului de vot pentru toţi românii”.

„Prima discuţie o voi avea cu BEC şi cu această ocazie voi trage concluziile necesare în legătură cu toate modalităţile care pot să fie folosite pentru ca toţi românii din Diaspora să îşi exercite dreptul de vot”, a spus Meleşcanu înainte de a ajunge la Palatul Cotroceni pentru a depune jurământul de învestire în funcţie.

Înainte ca Teodor Meleşcanu să depună jurământul ca ministru de Externe, preşedintele Traian Băsescu a declarat că numirea a fost făcută datorită situaţiei şi că demisia lui Titus Corlăţean a fost târzie: „Vreau să ştiti că, domnule ministru, nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE, dar o fac datorită urgenţei şi mai ales am rămas cu o declaraţie a dumneavoastră în minte că dacă aţi fi fost ministru de Externe nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din Diaspora”.

Fără jocuri electorale la MAE

O altă explicaţie a lui Corlăţean pentru demisia sa a fost că el ca ministru şi echipa sa de la MAE nu poate accepta să fie implicat în jocul electoral al „domnilor Băsescu şi Iohannis”. „Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate”, a subliniat Corlăţean.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-11Parerea ta...

ALTA POZA INTERESANTA :)
10 Noi 2014

1. La ceva indepartare, cu mainile una peste alta, tinand de pe dinafara basica udului (precum coana Leana Ceauseasca) in acelasi timp - cu bucile stranse bine, ca se nu se faca de ras, Mr.Part! 2. De-a dreapta lui Basescu - mr.Melescanu - cu parul alb, cu o usoara grimasa pe fata, in timp ce strange mana, formand un unghi usor LOVIT din pricina genunchilor indoiti si-a cocarjarii, din pricina aplecarii; 3. Base'are aici - fata de carciumar:) razand de-o auto-gluma pe care o tine in buzunar(ul) gandirii, deocamdata...
CACIULEALA-I EVIDENTA!
11 Noi 2014

Daca ati vazut piesa de teatru "Badaranii" in care cumetrii se gratulau in semn de respect cu "Sluga..." veti intelege intregul PEISAJ cotroceneal :)
SCENARIU SE-NFIRIPA...
11 Noi 2014

Chiar daca iese Ponta presedinte, va fi acceptat NUMAI daca Primul vine de la SRI (de la cine-l conduce acuma sau cine-l controleaza); Cu Melescanu la Externe - tabloul se contureaza, nu?!
DAN ORADEANUL
11 Noi 2014

Atribuțiile AEP, conform site-ului oficial: "Autoritatea Electorală Permanentă este o instituţie administrativă autonomă fundamentală a statului român care urmăreşte organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor electorale, în scopul asigurării condiţiilor corespunzătoare de exercitare a drepturilor electorale, a egalităţii de şanse în competiţia politică, a transparenţei în finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale". AEP este condusă din mai 2012 de Ana Maria Pătru, figură controversată prin prisma legăturilor sale cu tabăra Traian Băsescu. Anterior numirii la AEP, ea a fost vicepreședinte al PDL Vâlcea. Va reamitesc ca Baselu' la vremea Referendumului a spus in clar 'REGULILE NU SCHIMBA IN TIMPUL JOCULUI"! Zic sa aplicam si in acest caz invataturile celui dintai marinar al tarii!
PT.MILITANU'MELTEAN!
11 Noi 2014

MARS de-aici! Iar ai venit cu jigodismele dupa tine?! Te iei de crocodili, de analisti! Besi in haznaua ta!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz