2020-04-05 09:40

Cristian Olteanu: PNL dă afară oamenii vechi, ca să poată USR-iza partidul

 |  13:46
Cristian Olteanu: PNL dă  afară oamenii vechi, ca să poată USR-iza partidul

Liderii vechi ai PNL au început să fie îndepărtați și sicanati de nou veniții în partid de la USR, Cioloș sau alte formațiuni politice. PNL pare să fie guvernat de servicii, iar noii lideri par că încearcă să copieze doctrina USR-istă. Nici studiile și experiența nu mai contează în partidul care era cunoscut ca elită intelectuală. Liderul PNL, de 20 de ani liberal, până ieri, Cristian Olteanu, explică de ce nu va contesta decizia de excludere a sa.

Ziarul Puterea a realizat un interviu cu Cristian Olteanu, pentru a afla de ce a fost exclus

1. De ce ați fost exclus din partid?

Cristian Olteanu: Am fost exclus pentru că nu am mai suportat ceea ce se întâmplă în PNL de mai mult timp și nu am vrut să tac.

PNL în care m-am înscris eu în septembrie 1999, a murit. A început să moară din momentul în care au apărut execuțiile pentru opinie contrară, de când președintele de partid a început să ceară unanimitate, de când tot mai puțini au mai avut curaj să își spună părerea în ședința organismelor de conducere. 

De aceea eu am fost exclus. Pentru că nu am acceptat niciodată să fiu o marionetă. Am acceptat întotdeauna deciziile luate și în prezența mea. Dar nu pot accepta ca unii care nu au nici o responsabilitate, care nu au nici o legătură cu viața administrației din București, să decidă ei, nu consilierii generali, cum să voteze consilierii generali. Cum să votez eu ce vrea oricine altcineva, oameni care nu au avut vreodată, majoritatea dintre ei, vreo legătură cu viață Bucureștiului? Unii sunt în București de doi sau trei ani. Ei vor să își hrănească frustrările sau ambițiile cu voturile consilierilor generali. Și asta eu nu pot accepta.

2  Este adevărat că în PNL nu mai contează muncă depusă, vechimea și munca făcută pentru partid? Că au venit oameni peste noapte la conducere, care nu au nicio treabă cu doctrina liberală?

R: Din păcate este perfect adevărat. Partidul Național Liberal însemna în 1999, când am devenit eu membru, partidul unor oameni că Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, cel care m-a recomandat pentru primirea în partid, Horia Rusu, Dinu Patriciu, Mona Muscă, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Radu Rușanu, Andrei Chiliman, Crin Antonescu, Teodor Atanasiu. Și multe alte personalități. Foarte multe. Astăzi, PNL este condus de oameni care erau poate în eșalonul trei ai echipelor acelor lideri din 1999. Asta la nivel de țară. 

În București însă, situația este și mai tristă. Aici Ludovic Orban a vrut să decidă fiecare mică mișcare din fiecare sector, aici oamenii sunt fie prietenii lui, fie, cei mai mulți, oameni care să aibă cât mai puțini ani în partid. Criteriul decisiv în PNL București a fost din iunie 2019 doar voința lui Orban sau lipsa de vechime în partid. De aceea eu, Hazem Kansou și alte câteva sute de membri vechi trebuiam să dispărem.  

“Omul nou” din anii 1950 a reapărut în PNL în 2019. Cu toate caracteristicile lui.

3. Ce părere aveți de numirile controversate făcute de PNL: oameni cu nota 3 la BAC, etc- având în vedere că PNL este recunoscut că și elită intelectuală?

R: Așa cum am spus, PNL de astăzi nu mai poate fi al elitelor liberale. Din mai multe motive. 

În primul rând, trebuie să ai o garnitură de lideri parte din elită societăți că să atragi lângă tine elita. Nu mai este cazul. Liderii emblematici ai liberalismului au dispărut, au fost dați la o parte unul câte unul.

În al doilea rând, când politica ta oficială, anunțată de însuși președintele partidului în repetate rânduri, este politică ciomagului ca sa alungi dușmanul, nu adversarul politic, ce elită să poți atrage?

Și nu în ultimul rând, acest președinte al partidului nu își dorește decât oameni care să execute. Elita înseamnă oameni cu păreri, cu principii, cu valori, mult mai mult decât o înjurătură spusă zilnic la adresa PSD. De așa ceva el nu are nevoie.

4. Față de 2016, când PNL a pierdut alegerile locale, ce este diferit în partid acum? Multă lume spune că PNL copiază în prezent USR. Este adevărat?

R: În 2016, în conducerea PNL existau încă dezbateri, puncte de vedere diferite, voturi. Dar din 2015 partidul a început să își piardă busola, de când s-a trezit că în loc să ajungă la guvernare după victoria spectaculoasă de la prezidențialele din 2014, a sfârșit prin a susține un guvern tehnocrat. Și am susținut un guvern care nu a avut legătură cu PNL, dar ale cărui acțiuni erau puse de toți în cârca noastră.

De atunci totul a început să se degradeze și PNL să caute disperat căi de a lua voturi, din toate părțile posibile. Era deja un partid cu oameni cu valori diferite, unii liberali, alții conservatori, alții progresiști. 

Acum PNL stă bine în sondaje tot că în decembrie 2014, venind după victoria lui Klaus Johannis și după erodarea PSD la guvernare. Dar deruta din punct de vedere doctrinar este totală. Guvernul Orban nu respectă nimic din programul partidului propus de același Orban, în partid Orban a făcut exact invers decât scrie în acel program etc. Eu cred că, în goana după votanții USR, pentru că asta face PNL din 2017, au devenit o copie nereușită a USR. În aceste condiții totul este un castel clădit pe  si din nisip!

5. Ciprian Ciucu este USR sub acoperire? De când a devenit membru PNL, pare să țină agenda USR?

Ciprian Ciucu este cazul tipic de “om nou” din anii 1950. Intrat în PNL tot prin 1999, a crezut că poate fi propulsat de șefi direct la conducere în PNL Sector 2. Bineînțeles că nu a mers și a plecat cu coadă între picioare din partid. A încercat apoi să reintre în politică, evident atacând PNL. 

În 2016 a crezut că tot așa, dintr-odată, va putea fi candidatul la Primăria Capitalei susținut de toată lumea. Adică, de exemplu, Nicușor Dan să se fi dat la o parte, deși muncea la această candidatura de vreo 8 ani. Și nici asta nu a mers.

Marea lui șansă a fost situația în care ajunsese PNL București, cu un președinte, Cătălin Predoiu, care încerca să adune ce voturi se putea și totodată să aibă pe lista oameni ai lui, nu oameni de partid. Așa s-a trezit potențial viceprimar și primul pe lista PNL.

După dezastrul de la urne, după ce s-a demonstrat că nu a adus nici un vot, a rămas singur. Și singur a rămas multă vreme în PNL. Și în ciuda faptului că eu am propus și am susținut numirea lui că vicepreședinte PNL București, promitand prietenie vesnică,, el și-a atacat în continuu colegii, pe Facebook sau în presă, vorbea cu cei de la USR în speranța că, fără Nicușor Dan, ei îl vor alege pe el că și candidat la primărie. 

Ca atare, el nu are vreo treaba cu o agenda a unui partid. Are doar agenda lui și atât. A fost cu Predoiu cât avea putere. Apoi cu Busoi. Apoi cu Orban. Totul ca să ajungă și el ceva.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-19Parerea ta...

ANDREI VELICU
22 Feb 2020

Stimate Cristi Olteanu, dar ce vechime in PNL are domnul Hazem Kansou ? Ce a facut asa remarcabil pentru acest partid a elitelor intelectuale ? A fost cumva luat sub aripa dumitale la rugamintea prietenului tau, si nasului sau, Cristian Hrituc ???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine