2020-07-10 03:38

Criza portugheză. Lisabona în faţa pericolului datoriilor şi a protestelor

 |  16:43
Criza portugheză. Lisabona în faţa pericolului datoriilor şi a protestelor

Miide portughezi s-au adunat sâmbătă după-amiază la Lisabona pentru a protestafaţă de măsurile de austeritate ale guvernului socialist, în special faţă descăderea salariilor în sectorul public.

"Ajungecu furtul din salarii! Ajunge cu minciunile!", au strigat manifestanţiiveniţi din toată ţara şi adunaţi în Piaţa Marquês de Pombal. Mitingul,organizat de Frontul comun al sindicatelor administraţiei publice, esteconsiderat un test de mobilizare sindicală înaintea grevei generale care arurma să aibă loc pe 24 noiembrie. Este vorba de prima mişcare socială deamploare după prezentarea de către cabinetul Jose Socrates a bugetului pe anul2011, care prevede scăderi cuprinse între trei şi zece la sută ale salariilorbugetarilor. Proiectul de buget urmează să fie adoptat în formă definitivă pânăla sfârşitul lunii noiembrie. Angajaţii din sectorul public, ale căror salariisunt blocate din 2009, denunţă şi suspendarea promovărilor, îngheţareapensiilor şi creşterea contribuţiilor la asigurările sociale.

Riscul datoriilor

Subpresiunea Bruxelles-ului şi a pieţelor financiare, guvernul portughez s-aangajat să economisească cinci miliarde de euro pe an pentru reducereadeficitului public la 4,6 la sută din PIB până la sfârşitul lui 2011,comparativ cu 7,3 la sută anul acesta. Din ianuarie, statul portughez a acumulat o rată a datoriilor de 2,5 milioane euro peoră. Calculele au fost făcute de către economistul , care a declarat că Portugalia "se confruntăcu un ritm de creştere al datoriei care nu mai poate fi susţinut, cu atât maimult cu cât aceasta este destinată acoperirii cheltuielilor curente alestatului, care sunt în continuă creştere". În prezent, datoria publică portugheză este de 146 miliardede euro. Din ianuarie, aceasta a crescut cu 14,2 miliarde euro, cifră periculosde apropiată de nivelul de 17,4 miliarde de euro autorizat de statul portughezpentru acest an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz