2020-07-09 05:58

DOCUMENT. Cum a creat haos alegerea primarilor dintr-un sigur tur. Legea a fost susținută de Raluca Turcan, care zicea în 2012 că e mai ieftin un tur, decât două

 |  10:26
DOCUMENT. Cum a creat haos alegerea primarilor dintr-un sigur tur. Legea a fost susținută de Raluca Turcan, care zicea în 2012 că e mai ieftin un tur, decât două

Guvernul spune, în expunerea de motive a proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi, pe care își va angaja răspunderea în Parlament, că sistemul actual a provocat ”în societate un profund val de nemulțumire”. Proiectul a fost susținut de actualul vicepremier, Raluca Turcan, care spunea în 2012 că e mai ieftin să se facă un tur la alegerile locale.

Potrivit Guvernului Orban, unii edili ”urmăresc urmăresc în exercitarea și perpetuarea mandatului obținerea unei susțineri facile din partea unei minorități a comunității”.

De ce vrea acum Guvernul Orban doua tururi:

-Principala problemă constatată la nivelul comunităților locale, unde a avut loc o degradare a autorității locale, a fost determinată de diminuarea legitimității acelor primari care au fost aleși fără materializarea încrederii unei majorități a alegătorilor. Astfel, măsura eliminării condiției pentru obținerea votului majorității cetățenilor care s-au prezentat la vot a reprezentat o alterare a standardului democratic la nivelul comunităților locale.

- Modificarea condițiilor pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin – fiind anulată astfel condiția obținerii majorității de 50% plus 1 din voturi, cu mai puțin de 1 an de zile înaintea alegerilor locale – a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016. 

- Subiectul alegerii primarilor, prin votul majorității de jumătate plus unu din voturi, a reintrat în dezbaterea parlamentară la scurt timp după alegerile locale din 2016, făcând obiectul mai multor inițiative legislative. (...) În ciuda susținerii majorității covârșitoare a românilor pentru această reglementare, la nivelul Parlamentului norma a fost refuzată în mod sistematic, prin utilizare unor tertipuri procedurale, prin tergiversarea deciziei finale timp de mai mulți ani de zile și scoaterea proiectelor de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, respectiv prin încălcarea termenelor prevăzute de Regulament. 

- A putut fi observată din partea unor edili o atitudine incompatibilă cu funcția de autoritate publică pe care o exercită, întrucât aceștia urmăresc în exercitarea și perpetuarea mandatului obținerea unei susțineri facile din partea unei minorități a comunității – chiar dacă una semnificativă – și nu a unei majorități reprezentative. 

- În multe cazuri primarul nu beneficiază de susținerea majorității de la nivelul consiliului local, întrucât partidul din care acesta provine este unul minoritar și nu a fost constrâns de jocul electoral la formarea de alianțe validate prin votul dintr-un al doilea tur de scrutin, care să ofere, în oglindă, o soluție de majoritate la nivelul consiliului local. 

- Modificarea promovată nu reprezintă o noutate pentru alegători de natură să genereze confuzie sau incertitudine, astfel încât nu poate fi considerată o afectare a principiului predictibilității și securității juridice, fiind vorba de o revenire la o condiție aplicată în mod tradițional în legislația electorală românească începând cu 1992.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-20

Documente:Parerea ta...

OAMENI SIMPLI
20 Ian 2020

Dna Raluca Turcan aici se conturează problema dvs. Privește larg și documentează-te : „Oamenii trimisi de PSD in ultimii 7 ani pe diverse functii si, mai ales in Parlament, au fost prosti si slabi in marea lor majoritate. Cu rare exceptii, ei au rusinat si tradat PSD, ba chiar l-au atacat. Asta s-a intamplat deoarece conducerile anterioare ale PSD au acceptat impunerile filialelor judetene fara un minim filtru de evaluare. Am dus in parlament prea multi analfabeti, asistati mintal, sinecuristi, oameni fara experienta sau realizari. Cand opinia publica a pus lupa pe ei, PSD a pierdut. Dl Alexa lanseaza atacuri dure la adresa politicii de cadre a PSD.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz