2020-02-26 22:46

Cum modifică criza scena politică. Liberalii vor uninominalul propus de PDL

 |  19:53
Cum modifică criza scena politică. Liberalii vor uninominalul propus de PDL

Încurajaţi de ascensiunea PNL în sondaje (sau mai degrabăde scăderea PDL în sondaje), liberalii vor reducerea numărului de parlamentarila 300 şi modificarea sistemului de vot, prin introducerea uninominalului majoritarîn două tururi. Ambele măsuri ar avantaja se pare PNL, iar PDL ar primi olovitură devastatoare. Democrat-liberalii, plasaţi acum pe locul al treilea înintenţia de vot, ar pierde astfel 130 de parlamentari. În 2008, situaţia stăteainvers, PNL fiind a treia preferinţă a electoratului. Pe atunci, liberalii nudoreau în ruptul capului un vot uninominal în două tururi, ei fiind ceiavantajaţi de actualul sitem de vot.

Crin Antonescu aanunţat ieri că partidul pe care îl conduce va milita pentru reducereanumărului de parlamentari la 300 şi introducerea votului uninominal în douătururi. Dacă cele două măsuri s-ar aplica şi s-ar obţine la alegeri rezultateledin sondajele de acum, în Parlament ar intra 83 de senatori şi deputaţi ai PNL,cu 10 mai mult decât sunt acum. La PDL situaţia ar fi tristă:democrat-liberalii ar mai rămâne cu 43 de parlamentari dintre cei 174 cât suntîn prezent.

“Partidul Naţional Liberal asumă - împreună cuîntreaga clasă politică - eroarea adoptării actualului sistem de vot.Considerăm că votul uninominal majoritar reprezintă cea mai bună opţiune pentrudemocraţia românească, întrucât este singurul sistem electoral în carerăspunderea alesului faţă de alegător o depăşeşte în importanţă pe aceea aalesului faţă de propriul partid. Partidul Naţional Liberal consideră că unnumăr mai mic de parlamentari creşte eficienţa actului legislativ şi gradul decompetenţă a resursei umane promovate de partidele politice”, susţin liberaliiîntr-o rezoluţie a Ligii aleşilor locali ai PNL, rezoluţie despre care CrinAntonescu a spus că o va prezenta Consiliului Naţional Executiv, forul dedezbatere al partidului la nivel naţional.

O“eroare” care l-a făcut senator pe Crin

Deşi acum liberaliiafirmă că a fost adoptat printr-o eroare, actualul sistem de vot i-a avantajatla alegerile parlamentare din 2008. Însuşi Crin Antonescu a fost printre cei“ajutaţi”. Sistemul de vot în vigoare nu este majoritar, ci reprezentativ.Astfel că, un candidat care se clasează pe locul 2 sau 3 în colegiul său, poateprimi un loc de parlamentar la redistribuire, chiar dacă contracandidatul său aprimit mai multe voturi. În această situaţie se plasa în urmă cu doi aniAntonescu. El obţinea 29,8% din voturile exprimate în Colegiul 2 Senat alCircumscripţiei Bucureşti, iar contracandidatul său, pedelistul Ionuţ Popescu34,82%. Cu toate că a obţinut atunci cele mai multe voturi, Popescu nu a intratîn Parlament.

BogdanOlteanu n-ar fi prins turul 2

Fostul preşedinte alCamerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu nici măcar nu ar fi intrat în Parlament înanul 2008, dacă atunci ar fi avut loc alegeri prin vot uninominal în douătururi. El a obţinut la vremea respectivă 26,68% din totalul voturilor acordateîn colegiul din Bucureşti în care a candidat, clasându-se doar pe locul altreilea în cursa electorală. Contracandidaţii săi care au primit mai multevoturi, pedelistul Gheorghe Groza (33,97%) şi pesedista Mihaela Anton (29,42%),nu au prins locuri de parlamentari.

Crin Antonescu şiBogdan Olteanu nu sunt singurii liberali care au prins fotolii de parlamentari,deşi în alegeri alţi candidaţi au primit mai multe voturi decât ei. DeputaţiiLudovic Orban, Alina Gorghiu, Daniel Stamate Budurescu sunt unii dintre ei, iarexemplele pot continua.

Calcul: PNL + 10, PDL – 130 de parlamentari

În cazul în carese va trece la sistemul de vot uninominal în două tururi, iar numărul deparlamentari va fi redus la 300, PNL şi-ar mări efectivele din Parlament, iarPDL şi le va reduce dramatic. Dacă s-ar obţine la alegeri rezultatele dinsondajele de acum, în Parlament ar intra 83 de senatori şi deputaţi ai PNL, cu10 mai mult decât sunt acum. La PDL, pierderea ar fi substanţială:democrat-liberalii ar mai rămâne cu 43 de parlamentari, dintre cei 174 cât suntîn prezent. Pentru acest calcul am folosit ultimul sondaj comandat de PNL şidat publicităţii. Conform cercetării, realizate de GSS, dacă mâine ar fialegeri, PSDar lua 37,1%, PNL- 27,9%, iar PDL- 14,6%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-05

Mai multe imagini:
Cum modifică criza scena politică. Liberalii vor uninominalul propus de PDL
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine