2020-07-03 17:39

Cum vor liberalii eliminarea PDL de pe scena politică. Antonescu aplică „Metoda Băsescu”

 |  19:35
Cum vor liberalii eliminarea PDL de pe scena politică. Antonescu aplică „Metoda Băsescu”

Crin Antonescu face primii paşi în a-şi atinge obiectivul pe care l-aexprimat recent: eliminarea PDL de pe scena politică. Ironic, paşii şefului PNLmerg pe urmele temelor campaniei prezidenţiale de anul trecut a lui TraianBăsescu.

Peneliştii au decis ieri, în cadrul DelegaţieiPermanente, să sprijine tema de campanie a preşedintelui Traian Băsescu -reducerea numărului de parlamentari la 300. În plus, liberalii îşi mai dorescşi vot uninominal în două tururi. Dacă s-ar aplica cele două măsuri, PDL ar fipartidul care ar pierde cei mai mulţi dintre aleşii din Parlament, peste 130 deparlamentari. Asta, doar dacă PDL ar obţine la alegeri scorul de 14% cu care ecreditat acum de sondajele de opinie. Antonescu şi-ar putea vedea astfel visulcu ochii - „eliminarea PDL de pe scena politică”, după cum recent a declaratpublic liderul PNL.

„Dintre cele douăformule sănătoase şi perfect articulate - vot de listă, care respectăprincipiul proporţionalităţii, şi vot uninominal, care dă practic alegătoruluiultimul verdict şi legătura directă cu alesul său -, noi optăm pentru votuninominal şi considerăm că trebuie făcut pasul de la formula intermediară pecare am consacrat-o la alegerile parlamentare din 2008 la o formulă cuuninominal curat, în două tururi”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu,după şedinţa de luni a Delegaţiei Permanente a partidului.

Uninominalulpe care îl propune acum PNL nu vizează doar alegerile parlamentare, ci şi pecele locale, preşedinţii consiliilor judeţene urmând să fie aleşi şi ei înacelaşi mod. Crin Antonescu susţine că adoptarea unei asemenea formule va aducemodificări în mecanismele politice, în interiorul clasei politice, precum şi înraporturile dintre alegători şi aleşi.

Calcul: PNL + 10, PDL – 130 de parlamentari

În cazul în care se va trece la sistemul de votuninominal în două tururi, iar numărul de parlamentari va fi redus la 300, PNLşi-ar mări efectivele din Parlament, iar PDL şi le va reduce dramatic. Dacăs-ar obţine la alegeri rezultatele din sondajele de acum, în Parlament ar intra83 de senatori şi deputaţi ai PNL, cu 10 mai mult decât sunt acum. La PDL,pierderea ar fi substanţială: democrat-liberalii ar mai rămâne cu 43 deparlamentari, dintre cei 174 cât sunt în prezent. Pentru acest calcul amfolosit ultimul sondaj comandat de PNL şi dat publicităţii. Conform cercetăriirealizate de GSS, dacă mâine ar fi alegeri, PSD ar lua 37,1%, PNL - 27,9%, iarPDL - 14,6%.

Mizează pe sentimentul autodistructivPDL-ist

Pentrumodificarea sistemului actual de vot este nevoie de un consens în rândulparlamentarilor. Votul deputaţilor şi senatorilor liberali nu e suficient,astfel că ar fi necesare poziţii pro şi din partea PDL şi PSD.

CrinAntonescu declară că nu ştie ce părere au parlamentarii PDL şi PSD despre reducereanumărului de parlamentari la 300 şi introducerea votului uninominal în douătururi, dar că speră că membrii PDL vor fi de acord. „Nuştiu care sunt poziţiile celor două partide în legătură cu acest subiect, înacest moment. Noi ne-am formulat propria poziţie şi pe viitor vom vedea caresunt poziţiile celorlalţi şi dacă le vom putea armoniza. Presupun că în ceea cepriveşte PDL - ei au aceeaşi opţiune pentru că au exprimat-o de mult. Şidânşii, şi preşedintele Traian Băsescu au adus argumente în favoarea unuiasemenea sistem şi nu cred că argumentele aduse cu ceva vreme în urmă nu maisunt valabile. Dar nu ştiu, nu am discutat acest lucru”, a spus Antonescu.

Şi un liberal contra - Ioan Ghişe

Conformdeclaraţiilor lui Mihai Voicu, purtătorul de cuvântal PNL, singurul care a votat în Delegaţia Permanentă împotrivă a fostsenatorul Ion Ghişe. Contactat de reporterii ziarului “Puterea”, Ghişe ne-a dato declaraţie din care reiese că opţiunea pentru votul uninominal şi reducereanumărului de parlamentari e o chestiune ce ţine de contextul plasării în timpşi în intenţia de vot. „Nu sunt împotriva uninominalului. Eo chestiune internă a partidului. Nu ştim cum va sta partidul în 2012 şi s-arputea să nu ne ajute sprijinirea acum a acestei decizii. De aceea am votatastfel”, a declarat senatorul pentru „Puterea”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

ZIGZAG
23 Noi 2010

culmea ironiei: dupa ce legea electorala a fost facuta muci de cuplu psd pnl prin bogdan olteanu si hrebencic..iar repetentul krinel antonescu a intrat in parlament pe usa din dos la redistribuire ..acum a prins glas:)) la pariu ca acest proumbac al politicii romanesti nu va intra in parlament nici daca va candida singur?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz