2020-05-31 20:24

Cum vrea UDMR să-l demită pe Geoană de dragul limbii maghiare. Marko Bela, poetul nervos

 |  18:29
Cum vrea UDMR să-l demită pe Geoană de dragul limbii maghiare. Marko Bela, poetul nervos

În conferinţa depresă ţinută ieri de Marko Bela, preşedintele UDMR, subiectul principal abordata fost Mircea Geoană. Dacă în urmă cu jumătate de an, când PDL a încercat să îlsuspende pe Mircea Geoană de la Preşedinţia instituţiei, UDMR nu a avut opoziţie clară asupra acestui demers, acum este convins că acesta trebuie schimbat.Şanselesunt însă minime, deoarece PDL nu susţine acest demers.

Liderul UDMR l-aacuzat ieri pe Mircea Geoană că a încălcat regulile de echidistanţă şineutralitate în această funcţie, prin simplul fapt că şi-a dat acordul ca membriiComisiei pentru învăţământ să lucreze neregulamentar. Marko Bela a criticatdur faptul că membrii PSD şi PNL ai comisiei de învăţământ au lucrat, fărăaprobarea BP, weekendul trecut pentru a finaliza Legea educaţiei."Forţează nota în ceea ce priveşte întocmirea unui raport pe Legeaeducaţiei. Îi reproşez şi demersul făcut către Curtea Constituţională. El areacest drept, dar ar trebui ca să facă acest pas, să aibă în spate o opinie aSenatului, a Biroului Permanent. Dreptul de a sesiza Curtea Constituţională-nu este al lui ca persoană, ci al instituţiei", a continuat atacul MarkoBela, adăugând însă că nu are nimic personal cu Mircea Geoană. Liderul Uniuniiconsideră că membrii Opoziţiei din Comisie au reuşit să demoleze “cu vehemenţăviscerală” tot ce s-a construit în ultimii ani în domeniul relaţiilorinteretnice. Marko Bela a catalogat acţiunile Opoziţiei ca fiind răzbunăripolitice, considerând că în încercarea de a se răzbuna pe UDMR, s-au răzbunat,de fapt, pe copiii aparţinând minorităţilor naţionale. “Eu nu pot faceabstracţie de la ideea că aceşti colegi vor să se răzbune pe UDMR, dar nu eusau colegii mei senatori şi deputaţi avem problema învăţării istoriei şi geografieişi nu mie mi se predă în continuare în limba română sau în limba maghiarăistoria şi geografia, ci copiilor maghiari”, a spus Marko, adăugând că este operversiune extraordinară să încerci să te răzbuni pe o forţă politică “cu carecândva ai fost aliat”.

Guvernmajoritar, dar nu prea

Marko Bela a descrisGuvernul din care face parte ca fiind un Guvern majoritar, dar în acelaşi timpminoritar “în anumite situaţii-cheie” în Parlament. Liderul UDMR s-a declaratnemulţumit că partidele din coaliţia de guvernare nu au majoritate în BirourilePermanente şi în mai multe comisii de specialitate, Marko adăugând că, dinacest motiv, “nu se poate lucra aşa cum ar trebui şi aşa cum se lucreazăîntr-un Parlament”. Ultima speranţă a UDMR este motivarea CurţiiConstituţionale care să permită Guvernului să continue procedura de asumare arăspunderii pe Legea educaţiei. Înconcluzie, liderul UDMR a precizat că îşi doreşte “demiterea” lui MirceaGeoană. “Eu am vorbit despre demitere. Eu cred că, în continuare, domnul MirceaGeoană n-ar trebui să fie preşedintele Senatului”, a punctat Marko. Întrebatdacă UDMR va fi susţinut de partenerii de guvernare, vicepremierul a explicatcă nu a discutat “procedura" în cadrul coaliţiei, dar a asigurat că vaprimi sprijinul celorlalte formaţiuni din arcul guvernamental. “Vă daţi seamacă partenerii noştri sunt de acord cu această idee. Ceea ce am spus nu e oconcluzie a unor dezbateri din coaliţie, ci este opinia preşedintelui UDMR, darsunt convins că partenerii noştri vor fi de acord cu acest lucru”, a încheiatMarko Bela.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, arăspuns ieri acuzaţiilor liderului UDMR,Marko Bela. “Domnul Marko Bela ca preşedinte de partid are toată libertatea săprocedeze la şantaj şi intimidare în cadrul coaliţiei din care face parte, darca preşedinteal Senatului nu am nici o ezitare să spun că în Senatşantajul şi intimidarea nu-şi au locul. Nici un fel de procedurăregulamentarăpe Legea educaţieinu a fost încălcată. Faptul cădomnul Marko Bela şi senatorii de la UDMR sunt nemulţumiţi faptul că raportulComisiei nu prevede ce-i interesează pe domniilor lor nu este treabapreşedintelui Senatului”, a spus Geoană.

PDL ştiecă nu sunt şanse pentru schimbarea lui Geoană

Până la acest moment conducerea PDL nu adiscutat despre schimbarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului şi se parecă democrat-liberalii nu au de gând să susţină cererea UDMR în acest sens.

Deşi sunt şi ei nemulţumiţi că o prevederedragă colegilor lor de Coaliţie, şi anume predarea istoriei şi geografiei înlimba maternă, a fost eliminată din Legea învăţământului, senatorii PDL ştiubine că Regulamentul nu le permite să-l schimbe pe Geoană, având în vedere căs-a mai încercat fără success acest lucru. Singura soluţie ar fi modificarea RegulamentuluiSenatului, dar Opoziţia nu vrea acest lucru, pentru că ar dezavantaja-o.Vicepreşedintele PDL, senatorul Petru Filip, a declarat pentru “Puterea” că s-aîncercat în şedinţa de ieri a Biroului Permanent retrimiterea la Comisia deînvăţământ a legii, dar propunerea lor a fost respinsă. “Politic nu ne convinecă la comisie s-a discutat în şase membri, cei ai PNL şi PSD, dar asta este oaltă chestiune care ţine de Putere şi de faptul că membrii săi nu au venit laşedinţă”, a mai spus Filip. El a adăugat că democrat-liberalii au mai cerut înBiroul Permanent ca legea să nu fie discutată în plen luni, pentru că arefoarte multe amendamente care schimbă actul normativ cu totul, iar ele nu potfi dezbătute rapid, în condiţiile în care Senatul va lucra cu o zi mai puţin (1Decembrie-Ziua Naţională) săptămânaviitoare. Şi această propunere a fostînsă respinsă. Filip este de părere că pretenţiile UMDR la Legea învăţământuluiau devenit “un scop politic pe care trebuie să şi-l apere” şi consideră căpredarea în limba maternă a istoriei şi geografiei ar trebui totuşi introdusăîn lege. PDL va mai încerca o dată luni, în plenul Senatului, să retrimităraportul la proiectul de lege Comisiei de învăţământ pe motiv că acesta a fostsemnat de vicepreşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), şi nu depreşedintele ei, Mihail Hărdău (PDL). Liderul grupului senatorilor PDL CristianRădulescu a menţionat că procedura în care a fost finalizat raportul este una “ilegală”,pentru că s-a lucrat în comisie în afara programului, respectiv vineri, sâmbătăşi duminică. (Dana Piciu)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine