2020-01-28 21:01

Curtea de Apel a admis cererea PNL: CCR va analiza Ordonanţa prezidenţialelor

 |  21:01
Curtea de Apel a admis cererea PNL: CCR va analiza Ordonanţa prezidenţialelor

Răzvan Mateo Mateescu

Ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Ponta prin care modifică o serie de prevederi din Legea de organizare a alegerilor prezidenţiale va ajunge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale: Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele liberal Klaus Iohannis şi trimite ordonanţa la CCR pentru a fi analizate aspectele reclamate de liberali.

„Ne exprimăm speranţa că această speţă care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale cât de curând posibil. Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia”, se arată într-un comunicat al Alianţei Creştin-Liberale transmis joi, în legătură cu decizia Curţii de Apel de a accepta sesizarea Curţii Constituţionale în cazul ordonanţei de urgenţă.

Suspiciunile PNL

Partidul Naţional Liberal a atacat în justiţie Ordonanţa de Urgenţă nr. 45/2014 deoarece consideră că „există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală”. Principala lor îngrijorare se referă la pericolul de a se înregistra o creştere necontrolabilă a votului multiplu.

„Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se precizează în comunicatul ACL.

Alianţa formată din PNL şi PDL face „un apel la instituţiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu” şi îşi exprimă „toată încrederea că judecătorii constituţionali vor analiza cu responsabilitate această situaţie”.

Ciorbea nu s-a băgat

Liberalii au acţionat în judecată Guvernul la începutul lunii pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă care ar încălca o serie de decizii ale Curţii Constituţionale în materia legislaţiei electorale, acuzând faptul că acest act normativ l-ar favoriza în cursa prezidenţială pe premierul Victor Ponta.

„PNL a dat Guvernul în judecată pentru anularea Ordonanţei 45 pe 2014, care modifică nepermis legislaţia specifică organizării alegerilor pentru alegerea preşedintelui României”, a declarat, la începutul lui august, Klaus Iohannis. El a mai spus atunci că PNL a făcut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanţa, dar Victor Ciorbea nu a dat curs solicitării. Ca urmare, PNL a apelat la justiţie.

„Nu poate Guvernul, cu un candidat la Preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale, şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant”, a explicat Iohannis la depunerea solicitării către Curtea de Apel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-21Parerea ta...

ROMANEL
26 Aug 2014

Iar cu posibilitatea "fraudarii alegerilor"?!! Exista deja in functiune atatea sisteme functionale care nu permit frauda incepand de la facebook si pana la sistemul bancar. Astea sunt folosite si de analfabeti si de de oameni cu carte. Alegerile astea sunt la fel de democratice ca alegerea lui Ceausescu.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine