2020-07-03 17:45

Curtea Constituţională a ridicat traseismul politic la rang de lege. UNPR are voie să-şi facă grup parlamentar

 |  18:55
Curtea Constituţională a ridicat traseismul politic la rang de lege. UNPR are voie să-şi facă grup parlamentar

UNPR poate să-şi înfiinţeze liniştit grupparlamentar la Camera Deputaţilor şi să aibă reprezentanţi în Biroul Permanent,după ce ieri Curtea Constituţională a decis că modificările în acest sens aduseRegulamentului Camerei sunt constituţionale. Deputaţii din partidul condus deGabirel Oprea pot răsufla uşuraţi la capătul unui traseu plin de obstacole. Dupămulte contre şi dezbateri pe această temă în Biroul Permanent şi în plenulCamerei Deputaţilor, deputaţii din arcul guvernamnetal au reuşit, luna trecută,să impună la votul din plen aceste moficări în lipsa parlamentarilor Opoziţiei.La scurt timp după acest vot, reprezentaţii PSD şi PNL au sesizat CCR cuprivire la cele două hotărâri de modificare a Regulamentului motivând că un partid care s-aînfiinţat după alegeri nu poate să-şi facă grup parlamentar pentru că nu aparticipat la alegeri, UNPR adunând parlamentari de la celelalte partide parlamentare.“Modificarea de Regulament făcută de PDL, UDMR şi grupul de dezertori saufugari, aşa-numitul grup de independenţi, statuează cu drepturi depline grupuldezertorilor în rând cu celelalte partide care au obţinut votul cetăţenilor. Înacest mod se desconsideră şi se fraudează decizia cetăţenilor exprimată prinvot, care au trimis în Parlament anumite partide, care au îndeplinit condiţiileLegii electorale, privind numărul minim de voturi şi proporţionalitatea dintrenumărul de voturi şi numărul de mandate”, spunea atunci liderul deputaţilorliberali Călin Popescu Tăriceanu.

Desfiinţarearolului Opoziţiei

Liderul PSD, Victor Ponta, a spus că partidulsău respectă decizia CCR, dar consideră că în acest fel s-a ajuns la “desfiinţarearolului Opoziţiei şi la legiferarea traseismului politic în ParlamentulRomâniei”. “Spre deosebire de vocile reprezentanţilor Puterii care considerăpenibile deciziile Curţii Constituţionale cu care nu sunt de acord, noi vomrespecta întotdeauna această instituţie. Curtea Constituţională trebuie să fieun reper şi un arbitru, iar regulile democratice ne impun să acceptămarbitrajul Curţii, chiar şi atunci când nu suntem de acord cu deciziile sale”,a menţionat Ponta. La rândul său, reprezentantul PNL, deputatul Ciprian Dobre,a declarat că decizia CC “deschide drumul dictaturii constituţionale”. “Nu voispune că decizia Curţii este una eronată, ci una ce deschide drumul cătredictatura constituţională în România. Practic, s-au înlocuit alegerile parlamentarecu o hotărâre a majorităţii parlamentare. Cred că din acest moment este posibilorice”, a spus Dobre.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17Parerea ta...

SOREL
18 Noi 2010

Traseismul politic se practica din 90 incoace, dar in 2010 datorita numarului mare de parlamentari care au demisionat din partidele in care nu s-au mai regasit, cativa politicieni ai UNPR au reusit sa puna bazele grupului parlamentar, constituit legal, si validat de CCR.
DARADA
18 Noi 2010

Ba terminati-va cu traseismul politic vis-a-vis de UNPR. Nu au mers la alt partid ci au renuntat la partidele lor si abia apoi s-au constituit in alt grup parlamentar.
FURDUI
18 Noi 2010

Asa cum ii considerati voi pe unpr-isti, au avut si au proiecte menite sa scoata tara asta la liman in timp ce opozitia nu mai stie ce sa faca sa manipuleze alegatorii.
SADU
18 Noi 2010

Este intr-adevar o premiera in politica romaneasca, aceasta decizie a CCR. Grupul parlamentar al independentilor lui Gabriel Oprea vor fi reprezentati legal in comisiile de specialitate ale camerelor parlamentului si vor avea un cuvant de spus in deciziile care se iau acolo.
SOVAILA
19 Noi 2010

CCR a decis in unanimitate de voturi aceasta constituire de grup parlamentar a UNPR. Armele opozitiei s-au terminat, asa ca grupul nou constituit va avea membrii in toate comisiile din parlament.
HELEGIU
19 Noi 2010

UNPR-istii se pot constituiin grup parlamentar. Asocierea in grup parlamentar e legala, e treucta asta in Constitutie. Cine nu cunoaste, voteaza impotriva sau face sesizari peste sesizari.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz