2020-02-18 00:35

Dacă doriţi să vă reamintiţi câteva promisiuni electorale. Băsescu a uitat să-şi ridice imunitatea

 |  19:00
Dacă doriţi să vă reamintiţi câteva promisiuni electorale. Băsescu a uitat să-şi ridice imunitatea

Renunţarea la imunitate pentru parlamentari, miniştri şipreşedinte a fost unul dintre punctele forte ale campaniei electorale de anultrecut a lui Traian Băsescu. Odată instalat la Palatul Cotroceni, el a uitatînsă cu totul de “reforma clasei politice” cu care se bătea în piept, nu dealta, dar primul vizat de modificări ar fi chiar el.

Revizuirea Constituţiei, Parlament unicameral, renunţareala imunitate pentru demnitari, reducerea numărului de parlamentari la maximum300. Acestea au fost cele mai tari promisiuni puncte ale “reformei claseipolitice” cu care Traian Băsescu a câştigat alegerile de anul trecut. Disperatcă va pierde alegerile, el a mers până la a promite că va face tot posibilulpentru ca însuşi preşedintele să nu mai beneficieze de imunitate, deşi ştiaprea bine că acest lucru nu este posibil decât prin modificarea Constituţieicare e la mâna Parlamentului. Dovada că Băsescu nu a aruncat decât o pedardăeste faptul că la nouă luni de la preluarea celui de-al doilea său mandat depreşedinte nu a mai vorbit nici măcar o singură dată despre acest subiect. Şieste de înţeles pentru că dacă s-ar întâmpla cumva ca demnitarii să rămână fărăimunitate el ar fi primul afectat, iar litigiul pe marginea dosarului “Flota” arfi redeschis.

Jos imunitatea!

“Dacă voi constatacă politicienii nu vor să meargă pe eliminarea imunităţilor, nu toţipoliticienii, majoritatea, voi mai organiza un referendum, să spună româniidacă vor ca politicienii şi miniştrii, preşedintele, să aibă imunitate şi eucred că românii nu mai vor treaba asta. Românii vor omodificare a abordărilor politicienilor pentru ca politicienii să lucrezepentru români ”, spunea Traian Băsescu anul trecut, pe când eracandidat la prezidenţiale, adăugând că trebuie “să renunţăm imediat” lasistemul de imunităţi, inclusiv pentru preşedinte. În acest moment, singurulcare are imunitate totală, potrivit Constituţiei, este preşedintele ţării, adicăîn cazul în care ar comite o faptă gravă el nu ar păţi nimic, nici măcar nu arfi anchetat. Cu excepţia infracţiunilor de înaltă trădare. Miniştrii au răspunderi prevăzute în legea răspunderii ministeriale, iarparlamentarii au imunitate doar pentru declaraţiile politice, iar pentru ca eisă fie reţinuţi, percheziţionaţi sau arestaţi trebuie să-şi dea acordul plenulCamerei din care fac parte. În acelaşi timp, parlamentarii care au fostminiştri beneficiază de un regim preferenţial ei neputând fi cercetaţi penalfără avizul Camerei din care fac parte. Revizuire să fie, dar s-o ştim şi noi

Traian Băsescu şi-a uitat total şi celelalte promisiuniprivind reforma clasei politice după ce s-a văzut cu sacii în căruţă. El nu areuşit decât să facă un referendum, care i-a servit perfect electoral încampanie, în urma căruia românii s-au declarat pentru reducerea numărului deparlamentari şi trecerea la Parlament unicameral. Au fost însă bani cheltuiţidegeaba pentru că referendumul a rămas fără rezultat concret, singurul mod încare se poate trece la Parlament unicameral fiind prin modificarea Constituţiei.Cât despre modificarea LegiiFundamentale, din experienţa de anii trecuţi, se ştie că aceasta poate durachiar şi câţiva ani, deoarece se facedoar în Parlament, într-o comisie parlamentară, unde fiecare partid îşiapără punctul de vedere, iar deciziile suntluate cu o majoritate de două treimi. Deocamdată, parlamentarii nu au reuşitdecât să încropească, în luna aprilie a acestui an, o comisie pentru revizuireaConstituţiei, dar ea nu a lucrat deloc până acum.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-13Parerea ta...

GEORGETA
23 Aug 2010

chiar au fost romani care au crezut minciunile acestui presedinte,eu unul nu l-am crezut nici o clipa; pentru mine a ramas acelasi student smecheras de la marina comerciala. pacat, mare pacat pentru tara asta sa aiba parte de o asemenea viata!
V.RUSE
23 Aug 2010

Din surse demne de încredere,persoana care a cump?rat poza cu B?sescu, are doi c??ei ?i vrea s?-i înve?e s? latre,iar pentru copii va folosi poza drept bau-bau.
ARTH
23 Aug 2010

Eu nu inteleg de ce articolul are titlul "B?sescu a uitat s?-?i ridice imunitatea". 1. Parlamentul modifica constitutia 2. Parlamentul la ora actala este compus dintr-o opozitie aproape majoritara (vom vedea la motiune) 1+2 = Indiferent de ce ar fi promis Basescu in campanie vizavi de subiect, nu poate sa faca nimic nici daca vrea nici daca uita nici daca nu uita. Este un articol din seria "de ce n-ai sapca". Daca vreti sa criticati faceti-o pe bune, caci sunt destule lucruri la indemana
ARTH
23 Aug 2010

guvernului care pot fi facute. p.s. si largiti putin limita la comentarii sa sa poata cineva sa exprime si o opinie mai lunga decat "Jos Basescu1"
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine