2020-02-29 01:18

Dacian Cioloş anunţă deciziile luate la reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE cu Turcia

 |  07:15
Dacian Cioloş anunţă deciziile luate la reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE cu Turcia

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți dimineață, la reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE cu Turcia, că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit mandat de negociere și de pregătire a deciziilor care vor fi luate la Consiliul European.

"Această propunere surpriză, aș putea spune, a fost în general bune primită de șefii de stat și de guvern europeni, însă, datorită consistenței ei, s-a ajuns la concluzia că nu se poate lua o decizie astăzi dat fiind și formatul acestei întâlniri. (...) Această propunere venită din partea Turciei, după discuții cu președintele Tusk, presupune un angajament din partea Turciei de a prelua toți migranții ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în țările de origine acei migranți care nu provin din Siria și de a accepta ca migranți azilanți doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei. Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia și care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranți legal din Turcia spre Uniunea Europeană", a precizat Dacian Cioloş.

Premierul a subliniat că obiectivul acestui mecanism este de a întrerupe sau de a descuraja migrația ilegală din Turcia înspre UE.

"În schimb, Turcia așteaptă din partea UE, dincolo de această readmisie legală a unei părți dintre migranți, și o susținere financiară mai consistentă care să treacă dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Așteaptă, totodată, o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, într-un proces mai accelerat. Inițial, fusese promisă o liberalizare a regimului de vize pentru toamnă. Turcia așteaptă ca acest proces să fie scurtat și să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie și, totodată, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere", a precizat premieru Dacian Cioloş. 

Prim-ministrul a mai spus că "s-a ajuns la concluzia că în formatul actual nu se poate lua o decizie asupra acestor propuneri, însă a fost formulată o declarație care conține aceste propuneri din partea Turciei, declarație prin care președintele Tusk primește un mandat de negociere și de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmează să aibă loc săptămâna viitoare".

Dacian Cioloş a explicat că declarația finală adoptată la Bruxelles "include și anumite angajamente privind sprijinul Greciei pentru a gestiona situația migranților pe care îi are pe teritoriul său atât prin asistență umanitară de urgență cât și prin suplimentarea în gestionarea frontierelor, dar și sprijin în asigurarea returnării către Turcia a migranților ce nu necesită protecție internațională".

"S-a concluzionat, totodată, că ruta migrației prin Balcani este practic întreruptă și ținută sub control, iar dacă acest mecanism de oprire a migrației ilegale din Turcia va putea fi implementat ar însemna că s-a evitat și deschiderea altor rute de migrație", a completat premierul Dacian Cioloș.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-08Parerea ta...

SPUNE ADEVARUL !
08 Mar 2016

Cu cati azilanti ne vom trezi iar? Lasa limbajul de lemn si spune poporului adevarul , nu mai baga pe furis cate 15, cate 3oo de analfabeti din Africa in biata tara . Atata timp cat Romania nu isi aduce romanii ei din afara , altii nu au ce cauta la noi .
OZUN VERONICA
08 Mar 2016

chiar limbaj de lemn,turci au cerut 20 de miliarde,nu trei,si plata pentru intretinerea si scolarizarea migrantilor,precum si preluareaa 500000 de migranti anual,taberelde migranti sa fie amplasate pe tritoriu sirian dla granita cu turcia si facilitati pentru turcia pentru a intra in UE,la vot premierul Victor Orban a votat impotriva santajului turcesc
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine