2020-08-11 15:38

Dacian Cioloş: Toate produsele folosite la dezinfecţie în fiecare spital din ţară, verificate

 |  08:21
Dacian Cioloş: Toate produsele folosite la dezinfecţie în fiecare spital din ţară, verificate

Premierul Dacian Cioloş a cerut sâmbătă Ministerului Sănătăţii să demareze o anchetă administrativă în ceea ce priveşte biocidele. De asemenea, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară vor fi verificate.

„Am convocat astăzi un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sănătăţii Publice, a Ministerului de Interne, a Cancelariei Primului Ministru şi a Corpului de Control a Primului Ministru. Am trecut în revistă măsurile care au fost luate în ultimele 24 de ore. Se acţionează pe două piste, pe de-o parte avem ancheta penală, astăzi au avut deja loc descinderi ale Poliţiei în peste 20 de judeţe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Am încredere că Parchetul General va desfăşura ancheta cu celeritate pentru a avea concluziile cât mai repede. În paralel cu această anchetă penală care ţine de Parchet, am cerut conducerii Ministerului Sănătăţii să declanşeze începând de astăzi (sâmbătă-n.r.) şi o anchetă administrativă'', a declarat premierul Dacian Cioloş la sfârşitul şedinţei de la Palatul Victoria, transmite Mediafax.

Prim-ministrul a susţinut că obiectivul este acela de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţie în spitale.

''Vom testa produsele de dezinfecţie la două niveluri, pe de-o parte concentraţia produselor folosite pentru dezinfecţie sau aşa numitele biocide, dar şi eficacitatea lor. Astfel, în cursul zilei de mâine (duminică-n.r.) am cerut Ministerului Sănătăţii să se organizeze astfel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eşantioane a produselor folosite acum pentru dezinfecţie din toate spitalele. Deci, toate produsele, indiferent de provenienţa lor, şi de la toate spitalele din România. Tot mâine, cel puţin eşantioanele care provin din cele 50 de spitale unde au fost indentificate probleme de sanitaţie vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentraţiei. Am asigurări de la doamna director general de la ICECHIM cu care am avut o discuţie astăzi că institutul se va organiza în aşa fel încât să poată asigura în zilele următoare testarea acestor probe cu prioritate pentru probele provenite din cele 50 de spitale şi sper ca până la sfârşitul zilei de miercuri să avem primele rezultate ale testelor de concentraţie cel puţin pentru cele care provin din cele 50 de spitale'', a explicat Dacian Cioloş.

Premierul a ţinut să precizeze că săptămâna viitoare vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane din celelalte spitale.

''Asta este pentru partea de concetraţie a produselor, însă am înţeles de la specialişti că dincolo de aceste teste de concentraţie pentru a ne asigura de calitatea produselor avem nevoie şi de teste de eficacitate. Am constatat şi aici cu surprindere că nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate în România, laboratoare publice. Există doar, din câte am înţeles, unele laboratoare private ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare şi am cerut ca şi acest proces de acreditare să fie realizat cu celeritate'', a precizat premierul Dacian Cioloş. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz