2020-06-05 23:17

DĂNCILĂ și TEODOROVICI, declarații care se bat cap în cap pe tema absolvenților de facultate care pleacă din țară. Șeful Finanțelor: „Să returneze ce le-a dat statul!”. Premierul: „Nu-i putem obliga şi nici nu ar fi corect!”

 |  12:56
DĂNCILĂ și TEODOROVICI, declarații care se bat cap în cap pe tema absolvenților de facultate care pleacă din țară. Șeful Finanțelor: „Să returneze ce le-a dat statul!”. Premierul: „Nu-i putem obliga şi nici nu ar fi corect!”

Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa şi în lume, dar dacă primeşte din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care să returneze ce a primit, aşa cum se întâmplă în Europa, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de specialitate, informează Agerpres.

„Şi eu am fost student, chiar dacă de multe ori nu pare acest lucru, dar nu am spus şi nu o să spun niciodată ceva împotriva unui principiu european, un principiu de bun simţ. Eu întotdeauna nu mă uit doar la litera unei legi, pentru mine contează şi spiritul acelei legi. Cele patru principii al Uniunii Europene nu vor fi niciodată încălcate de mine, oricât ar încerca unii să-mi pună în cârcă acest lucru. Nu vrea nimeni să ţină pe nimeni legat de glie. Doar am ridicat acea problemă a unui sistem pe care alte state din Europa îl practică", a spus Teodorovici.

Întrebat cum comentează nemulţumirile studenţilor faţă de noile intenţii ale Guvernului faţă de facilităţile acordate pentru transportul pe calea ferată, ministrul Finanţelor Publice a precizat că gratuităţile „nu reprezintă un drept, ci o facilitate".

„Legat de transportul pe calea ferată, acesta nu este un drept, ci o facilitate. De ce să nu fie 26 de ani vârsta limită până la care să fie acordată această facilitate? Constituţia ne obligă pe noi ca şi stat să asigurăm învăţământul liceal. E normal ca toţi să plătim pentru această facilitate la a doua, a treia facultate?", a afirmat Eugen Teodorovici, la o conferință pe teme de resurse umane.

Pe de altă parte, în completă contradicție cu ministrul său de Finanțe, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va avea, joi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor în scopul identificării problemelor pe care aceştia le văd prioritare, obiectivul Guvernului fiind acela de a crea condiţiile pentru ca tinerii să rămână în ţară.

Întrebată dacă se va discuta şi despre posibilitatea de a-i obliga pe tineri să rămână în ţară o perioadă după ce au încheiat studiile, ea a precizat: „Am mai spus acest lucru, noi, Guvernul României vrea să creeze condiţiile pentru ca studenţii să rămână în ţară".

„Nu-i putem obliga, nu avem cum să-i obligăm şi nici nu ar fi corect pentru studenţi să-i obligăm, dar, în acelaşi timp, prin creşterile salariale, prin crearea de locuri de muncă bine plătite, tinerii sunt convinsă că vor dori să rămână acasă. Şi un exemplu este în domeniul medical, în domeniul Sănătăţii, unde am crescut foarte mult salariile şi foarte mulţi medici nu au mai plecat în alte state membre, nu au mai plecat în alte părţi, au rămas în România, ba, mai mult, au fost medici care s-au întors să lucreze în România", a susţinut prim-ministrul. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-25Parerea ta...

MINORITAR LA TINE ACASă
25 Iul 2019

EXCEDENT de pământ pe cap de locuitor . Politicieni dezbat alte probleme . 11 milioane de locuitori care mai trăiesc în Romania. Jumătate dintre ei sunt pe punctul de a părăsi țara.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine