2020-08-10 18:34

De ce a fost respinsă candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european la transporturi. DOCUMENTE OFICIALE

 |  15:16
De ce a fost respinsă candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european la transporturi. DOCUMENTE OFICIALE

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) arată printr-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European David Sassoli că este îngrijorată de faptul că Rovana Plumb s-ar afla în conflict de interese şi există serioase semne de întrebare că aceasta ar putea fi comisar european pentru transporturi.

Scrisoarea transmisă de preşedintele Comisiei JURI Lucy Nethsingha:

„Stimate preşedinte,

Scriu în legătură cu examinarea declaraţiei de interese şi evaluarea conflictului de interese real sau potenţial al comisarului desemnat pentru ·Transport, doamna Rovana Plumb. În conformitate cu articolul 125 din regulamentul de procedură şi articolul 2 din anexa VII la acesta, la reuniunile sale din 19 septembrie, 25 septembrie şi 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice, pe baza documentelor prezentate, adică declaraţia de interese, răspuns la cererea de informaţii suplimentare din 24 septembrie 2019 şi o discuţie deţinut de doamna Rovana Plumb de către Comisia pentru afaceri juridice la 26 septembrie 2019, problema potenţialului sau a conflictului real de interese în legătură cu portofoliul Comisar pentru transporturi. În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este este necesar să se adreseze preşedintelui ales al Comisiei cu privire la îngrijorarea acestuia că există potenţial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transport. Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează profesional în domeniul turismului, precum şi din faptul că pe baza de informaţii pe care le-a primit Comitetul, nu este clar cum trebuie plătit acest împrumut restant înapoi într-un mod deschis şi transparent. Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice are în vedere că în această etapă şi până la rezolvarea acestui conflict de interese, există o îndoială serioasă cu privire la aceasta dacă comisarul desemnat îşi poate exercita rolul de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de problemele legate de restituirea împrumutul restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potenţial conflict de interese tot în raport cu alte portofolii. Aş fi foarte recunoscătoare dacă aţi putea informa preşedintele ales al Comisiei îşi exprimă îngrijorarea şi informează Comisia pentru afaceri juridice cu privire la etapele pe care preşedintele ales intenţionează să le  ia pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat. Cu stimă, Lucy Nethsingha”, conform documentului obţinut de Mediafax.

În replică, David Sassoli transmite preşedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că este suspendat comisarul desemnat Rovana Plumb şi cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă. Preşedintele PE adaugă că, în cazul în care concluzia Comisiei JURI este că Rovana Plumb nu poate exercita funcţia, în conformitate cu tratele şi Codul de Conduită, atunci va discutat cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenţionează să le facă”. El precizează că ar fi bine să aibă recomandările sau concluziile Comisie JURI până luni la prânz.

Răspunsul lui David Sassoli către Comisia JURI a PE:

„Stimate preşedinte,

Vă mulţumim pentru scrisoarea dvs. privind examinarea declaraţiei de interese financiare a comisarului desemnat pentru transporturi, doamna Rovana Plumb. Înţeleg din scrisoarea dumneavoastră că Comitetul pentru afaceri juridice (JURI) în şedinţa de astăzi a decis că există legături cu privire la un potenţial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Drept urmare, în conformitate cu articolul 2 paragraful 2 din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, procedura de numire. Comisarul desemnat Rovana Plumb este suspendat. În conformitate cu articolul 2 alineatul (3c) din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, JURI ar trebui să precizaţi ce măsuri precise recomandă în această etapă. Prin urmare, aş fi recunoscător dacă m-aţi putea anunţa dacă JURI va întocmi recomandări care vizează rezolvarea unui conflict de interese real sau potenţial sau, ca o ultimă resort, va concluziona că Rovana Plumb, comisarul desemnat, nu este în măsură să o exercite în conformitate cu tratatele şi Codul de Conduită. În ultimul caz, m-aş adresa apoi preşedintelui ales al Comisiei pentru a evalua ce măsuri suplimentare pe care intenţionează să le facă. Aş aprecia dacă JURI ar putea oferi recomandările sau concluziile sale până luni, 30 Septembrie 2019, prânz”, potrivit documentului obţinut de Mediafax.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. Şi Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-27Parerea ta...

IUBIREA
27 Sep 2019

De ce a fost respinsă candidatura Rovanei Plumb? Pentru-ca face bani frumoși pe seama romanului prost informat.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz