2020-08-10 02:28

Decretul președintelui Dodon NU a fost anulat

 |  13:59
Decretul președintelui Dodon NU a fost anulat

P24

Actualizare: Ana Samson, de la secția de Relații Externe a Curții Constituționale a Moldovei precizează, pentru PUTEREA, că „Potrivit art. 41 din Legea Cetăţeniei Republicii Moldova, Decretul Președintelui Republicii Moldova în problema cetățeniei poate fi atacat la Curtea Suprema de Justiție in termen de 6 luni de la data intrării in vigoare, şi nu la Curtea Constituţională”. Ca atare, este falsă informația potrivit căreia CCM s-ar fi autosesizat, anulând decretul președintelui Igor Dodon, referitor la retragerea cetățeniei moldovenești senatorului român Traian Băsescu. PUTEREA își cere scuze, pe această cale, pentru propagarea unei dezinformări.

Știrea inițială (falsă):

Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova susţine că preşedintele Igor Dodon a comis mai multe acţiuni anticonstituţionale, printre acestea fiind şi cea de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Decizia a fost luată în urma autosesizării Curţii, care s-a întrunit în şedinţă extraordinară în această dimineaţă. Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, nu a reacţionat încă la decizia unanimă a membrilor Curţii Constituţionale, fiind la o întrevedere cu liderul separatist de la Tiaraspol, Vadim Krasnoseliskii.

Decizia lui Igor Dodon de a retrage cetăţenia lui Traian Băsescu a fost contestată de Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCMd), care s-a autosesizat pe marginea decretului semnat ieri de președintele Igor Dodon. Ședința extraordinară a CCMd a avut loc în urmă cu câteva ore și în unanimitate toți judecătorii Înaltei Curți au votat pentru anularea decretului prezidențial. Drept urmare, Traian Băsescu rămâne în continuare cetățean al Republicii Moldova. Redăm motivarea CCMd:

„Igor Dodon motivează acțiunea sa prin faptul că Traian Băsescu ar fi încălcat Constituția R. Moldova prin declarațiile sale unioniste. Igor Dodon de unul singur, fiind deja ales în fotoliul de președinte al R. Moldova, a comis mai multe acțiuni anticonstituționale. A sfidat limba oficială a R. Moldova – limba română, a încurajat separatismul de dincolo de Nistru prin felicitarea adresată liderului secesionist de la Tiraspol, a ofensat UE prin profanarea simbolurilor UE la care R. Moldova este stat asociat. Amintim că, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale a R. Moldova Nr. 24 din 09.10.2014, în sensul Declaraţiei de Independenţă şi articolului 1 din Constituţie, orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a R. Moldova. În același timp, la 23 decembrie 2016 Igor Dodon a jurat cu mâna pe Constituția R. Moldova în versiunea sa completată cu textul Declarației de Independență.”, se spune în hotărârea Curții Constituționale.

În plus, CCMd a atras atenția și la faptul că Dodon a retras cetățenia doar lui Traian Băsescu, nu și soției acestuia, Maria Băsescu.

„Este evidentă încercarea de răzbunare a președintelui Dodon. Nu poți retrage cetățenia domnului Traian Băsescu, dar să păstrezi cetățenia soției acestuia, doamna Maria Băsescu. Ori spui și demonstrezi că ambii au încălcat Constituția R. Moldova, ori recunoști că ai gafat”, se mai spune în hotărârea CCMd.

Traian Băsescu a mulțumit din suflet Curții Constituționale și a declarat că mâine revine la Chișinău.

Reacţia lui Traian Băsescu înainte şi după retragerea cetăţeniei

La aflarea veştii că i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova, Traian Băsescu a spus că va analiza situaţia să vadă dacă poate ataca în justiţie decizia preşedintelui

“Un preşedinte promoscovit retrage cetăţenia unui cetăţean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândeşte ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolşevic niciodată. O să văd ce se poate face din punctul acesta de vedere, dar conform Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova are drepturi foarte largi, din acest punct de vedere, nu ştiu dacă se poate face ceva în instanţă. Cert este că lui Dodon îi este teamă, asta arată decizia lui, îi este teamă de Băsescu. El e un prorus, ar vrea ca cetăţenii Republicii Moldova să lingă ghetele Moscovei încă 100 de ani de acum înainte, aşa cum au fost obligaţi să o facă de la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Sovietică. Dodon nu ţine cont de istoria acestui pământ românesc. Voi lupta politic şi voi încerca să văd dacă prin avocaţi poate fi atacat decretul în instanţă”, a afirmat Basescu.

După anularea ordinului lui Dodon, Traian Băsescu a mulţumit prietenilor şi cere socoteală trădătorilor.

„Mulțumesc prietenului meu Alexandru Tănase (foto) pentru reacția promtă de care a dat dovadă. Era și evidentă hotărârea Curții, pentru că Dodon a acționat ilegal, în stil stalinist. Mulțumesc tuturor pentru susținerea sinceră. Dar am și un mesaj pentru populiști: Încetați să vă mai faceți PR pe seama mea! Cu Dodon mă pot bate singur, unu la unu și să înving. Nu am nevoie de susținerea celor care acum câteva luni erau împreună cu Dodon pe scena din PMAN. Domnule Andrei Năstase, doamnă Maia Sandu, nu-mi purtați de grijă. Mai bine explicați ce ați căutat alături de bolșevicul Dodon. Și un mesaj special pentru Renato Usatâi, am văzut că-și face și el grijă de mine: Balabol-ul și la Moscova rămâne balabol!”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele Igor Dodon nu a comentat hotărârea Curții Constituționale, acesta fiind la întrevedere cu liderul separatist de la Tiaraspol, Vadim Krasnoseliskii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-04Parerea ta...

ION CREANGA
04 Ian 2017

Dacă eram o forță economică a la Germania, și o forță militară de luat in seama, alta faina se macină azi la moara istoriei,apropo, unde este Diplomația noastră inexistenta!!!!
ANONIM
04 Ian 2017

Remarcand totusi ca Traian Basescu nu este singura voce unionista dintre cetatenii Republicii Moldova considerati ca acestuia i s-a facut totusi o nedreptate ,fiind astfel sanctionat chiar de catre presedintele Dodon ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz