2020-07-05 15:48

Democrat-liberalii se angajează să voteze la vedere ridicarea imunităţii parrlamentare

 |  15:20
Democrat-liberalii se angajează să voteze la vedere ridicarea imunităţii parrlamentare

Transparentizarea votului la ridicarea imunităţii parlamentare a fost asumată de PDL. Demersul constă în modificarea Regulamentelor celor două Camere ale Legislativului. Propunerea a fost făcută de “Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei", o organizaţie a românilor din Statele Unite. Liberalii s-au arătat sceptici că această propunere se va materializa.

Democrat-liberalii îşi asumă deschis faptul că este nevoie ca Parlamentul să răspundă în termen de 48 de ore la solicitările Ministerului Justiţiei privind reţinerea, arestarea preventivă sau percheziţia parlamentarilor precum şi la solicitările de urmărire penală ale parlamentarilor miniştri. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat un angajament care prevede că PDL va vota până la 1 iulie modificarea Regulamentului Camerei Deptuaţilor şi Senatului pentru ca votul în cazul cererilor care vizează imunitatea parlamentarilor să fie electronic şi să aibă loc în 48 de ore de la primire, se arată într-un comunicat de presă, dat vineri, publicităţii. Potrivit documentului semnat de Blaga, PDL se angajează politic ca toţi parlamentarii grupului să voteze la vedere, atât în Comisia Juridică cât şi în plen, pentru cererile menţionate anterior. "Respingerea cererilor procurorilor echivalează cu o imunitate de facto, care le permite parlamentarilor să nu mai răspundă în faţa legii, ca toţi ceilalţi cetăţeni", se arată în document.

Un alt angajament asumat de PDL este acela că va vota la vedere, electronic, şi după o dezbatere publică, orice proiect de lege care are legătură cu lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. În acelaşi timp, parlamentarii PDL se angajează  că se vor opune şi vota împotriva oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor de luptă împotriva corupţiei, a criminalităţii economice şi a crimei organizate, care reduc pedepsele pentru corupţie, infracţiuni economice sau crimă organizată ori care reduc termenele de prescripţie a răspunderii penale şi executării pedepselor, de graţiere sau amnistie a celor acuzaţi de infracţiuni de corupţie, economice sau de crimă organizată.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, pentru Mediafax, întrebat despre demersul PDL privind susţinerea transparentizării votului în cazuri legate de imunitatea parlamentarilor, că nu crede că există dorinţă din partea actualei majorităţi pentru schimbarea Regulamentelor Parlamentului. Nicolăescu a arătat că, din câte ştie el, până acum nu a existat o discuţie între PDL şi PNL pe tema modificării Regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului. "Orice acţiune care duce la întărirea statului de drept, la tratarea în acelaşi mod a tuturor cetăţenilor, indiferent de funcţia pe care o ocupă temporar este o abordare corectă şi normală. Trebuie să ne propunem, când vom avea majoritate parlamentară, să ne luăm toate măsurile de a nu mai bloca solicitările justiţiei pentru clarificarea situaţiei oricărui parlamentar. În acest moment nu cred că există dorinţă din partea actualei majorităţi PSD-PC-UNPR-UDMR de a modifica Regulamentul astfel încât să nu fie niciodată vreo acţiune de blocare a funcţionării instituţiilor statului", a precizat Nicolăescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-14

Mai multe imagini:
Democrat-liberalii se angajează să voteze la vedere ridicarea imunităţii parrlamentare
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz