2019-05-26 08:08


Democraţia dăunează grav PDL. Democrat-liberalii sunt dependenţi de candidatul unic

 |  19:02
Democraţia dăunează grav PDL. Democrat-liberalii sunt dependenţi de candidatul unic

Imediat după fuziunea PD cu PLD, Valeriu Stoica suspenda temporardemocraţia internă în PDL. Democrat-liberalii s-au învăţat însă atât de mult cudictatura şi candidatul unic, încât au aplicat-o şi la alegerile interne alepartidului din această toamnă.

“Nici un partid serios nu desfăşoară democraţie internă atuncicând are de dus bătălii externe”, spunea Valeriu Stoica după fuziunea dintre PDşi PLD. Deşi aceste declaraţii au surprins toate partidele, PDL a suspendatalegerile, iar conducerea centrală a impus rând pe rând în filialele mai slabelideri interimari de la centru. La doi ani de la alegerile parlamentare însă,democraţia din PDL continuă să rămână în aer, acest lucru fiind dovedit dealegerile din această toamnă de la nivelul filialelor teritoriale. Din 26 de filiale unde alegerile au fost dejaorganizate, 20 au avut candidat unic. Pentru celelalte şase, democraţia a fostdoar mimată.

Baniişi voturile dictează

Părerileîn privinţa alegerilor democratice în partid sunt împărţite între liderii PDL.Preşedintele de la Bucureşti, ElenaUdrea, vorbea despre reformarea partidului şi aducerea la luareadeciziilor a unor lideri noi. Un şef de la Vrancea susţinea însă că democraţiadăunează partidului, iar candidatul unic ţine partidul unit. PreşedintaOrganizaţiei de Femei, Sulfina Barbu, aîncercat o explicaţie a lipsei de competiţie în alegerile interne: “O lipsă decuraj în asumarea unor funcţii care presupun responsabilităţi mari”. Deputatul Sever Voinescu a spus, la rândul lui, că,“în general, în România eşti bun pentru un partid dacă poţi să aduci partiduluidouă lucruri, bani şi voturi”. Voinescu a spus că partidele trebuie să încerce“să livreze oameni care par să nu fie corupţi în viitor”. Euroaparlamentarul PDL Monica Macovei are de gând săsolicite introducerea în statutul PDL a unor criterii de integritate şicompetenţă pentru promovarea în funcţiile publice, dar şi în ierarhia dininteriorul partidului.Alba

La Alba a fost un singur candidat pentru preşedinţiafilialei, Paul Voicu. I-a făcut loc deputatul Călin Potor, care a părăsitnemulţumit partidul.

Arad

A existat un singur candidat, Gheorghe Seculici, cares-a luptat să rămână pe funcţie, neacceptând să candideze pe o funcţie mai micăşi să lase şi pe alţii să conducă filiala.

Brăila

La Brăila au fost doi contracandidaţi, dar alegeriles-au făcut cu uşile închise, pe motiv că este vorba despre afaceri interne alepartidului. Viorel Balcan a câştigat la un scor zdrobitor în faţacontracandidatului său, Stănel Necula, care a fost doar de faţadă.

Bistriţa

În Bistriţa a fost un singur candidat, veşnicul vicepreşedinte IoanOltean.

Buzău

Cezar Preda conduce de 10 ani această filială şi nu a avut vreuncontracandidat pentru preşedinţia filialei.

Caraş-Severin

Încă din vară, a fost ales Sorin Frunzăverde, singurul candidat laşefie.

Cluj

În inima ţării, deputatul Daniel Buda a alergat singur. Filiala dela Cluj a fost bântuită de scandaluri provocate mai ales de finul lui Emil Boc,Alin Tişe, care şi-ar fi dorit el funcţia, dar naşul nu l-a susţinut. Alin Tişeşi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute în partid şi a criticat aspruconducerea pentru lipsa de democraţie interioară.

Covasna

La Covasna a fost un singur candidat, Dan Manolăchescu.

Braşov

Eternul George Scripcaru nu a avut concurenţă, câştigândcompetiţia fără adversar.

Constanţa

Aici, bătălia pentru supremaţie a fost teribilă. S-au luptat MariaStavrositu şi Mircea Banias. A reuşit să se impună Stavrositu, cu proptele dela Elena Udrea. Între timp, numele lui Banias apare într-un dosar instrumentatde DNA, privind rambursări ilegale de TVA.

Dâmboviţa

Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Popescu, nu a avutprobleme în a-şi reconfirma supremaţia în fruntea filialei.

Dolj

O filială rară, în care au fost doi candidaţi: Radu Berceanu şiGelu Vişan. Al doilea s-a dovedit a fi doar un candidat de paie, el fiindzdrobit la vot de cel care conduce filiala de la înfiinţarea sa, fostulministru Radu Berceanu.

Giurgiu

Episodul s-a repetat şi la Giurgiu. Au existat doi concurenţi:secretarul de stat trimis de la centru Marin Anton şi deputatul BogdanCantaragiu. La un moment dat, în cursă apăruse un al treilea candidat, unul surpriză,deputatul Victor Boiangiu, însă, din cauza tensiunilor tot mai accentuate dininteriorul partidului, acesta a decis, cu doar două zile înainte de alegeri, săse retragă. Bătălia dintre cei doi rămaşi în cursă a fost destul de strânsă. Acâştigat Marin Anton cu 260 de voturi, în timp ce contracandidatul său aobţinut 218 voturi.

Ialomiţa

Linişte şi în Bărăgan. Singurul candidat Cazacu Marinică acâştigat şefia filialei.

Mehedinţi

MihaiStănişoară şi Gheorghe Haneş s-au duelat pentru şefia filialei. Fostul ministrual apărării a câştigat detaşat, iar candidatura lui Haneş nu a fost decât un falsexerciţiu de democraţie.

Maramureş

Din nou am asistat la un simulacru de alegeridemocratice. Au fost doi candidaţi, Mircea Man, care a câştigat, şi Doru Leşe,care nu avea nici o şansă. Absolut sigur de victorie, Man a spus că poate săcâştige chiar dacă îşi ia concediu în ziua alegerilor. Pe de altă parte, Leşenu s-a obosit cu propria campanie nici măcar în colegiul său.

Olt

Încăo cursă cu un candidat unic. Câştigătorul a fost Darius Vâlcov, care şi-areînnoit mandatul în fruntea organizaţiei.

Mureş

Dorin Florea, fost şi viitor preşedinte al organizaţiei din Mureş, a reuşitsă câştige competiţia în care a alergat singur.

Neamţ

A fost „pinalti”, iar nimeni nu a apelat la „recursul etapei”. GheorgheŞtefan a fost reales în fruntea organizaţiei.

Satu Mare

S-a mers iar pe democraţia cu candidat unic. Câştigătorul – Ioan Holdiş.

Sălaj

Nu a fost Lucian Bute, ci doar Lucian Bode. Campion pefilială însă, fără drept de apel, din cauza absenţei adversarilor.

Sibiu

Democraţia a lipsit total. Filiala de la Sibiu a atins unrecord absolut. Nici pentru celelalte funcţii de conducere nu a existatconcurenţă. Candidatul unic pentru funcţia de preşedinte a câştigat – IonAriton.

Suceava

După ce a scris cu oi pe dealurile Bucovinei, GheorgheFlutur nu mai are adversar. Câştigător înainte de a începe lupta.

Timiş

În Banat, ca peste tot în ţară. Senatorul ConstantinOstaficiuc a fost singurul candidat şi a câştigat.

Tulcea

Victor Tarhon a ieşit pe primul loc, după modelulcunoscut. Singur concurent, singur preşedinte.

Bucureşti

Ultima pe listă,cu voia dumneavoastră, Elena Udrea. Pentru căBucureştiul nu putea să încalce regula democraţiei marca PDL, ministrul dezvoltăriis-a ales preşedinte al filialei.

Competiţiacontinuă

Alegerile interne în PDL ar trebui să fie gata lasfârşitul lui 2010, însă în mai multe filiale acestea au fost amânate pentruînceputul anului viitor, din lipsă de candidat potrivit. La Argeş, după demisialui Cristian Boureanu, a fost numit interimar Mircea Andrei, dar şi-a anunţatcandidatura un al treilea, Ştefan Ciocănel. La Bacău a fost instalat preşedinteinterimar fostul liberal Gabriel Berca, acesta având şanse să devină preşedinte plin după ce a venit înPDL cu 15 primari liberali. La Botoşani alegerile vor avea loc anul viitor. Şila Călăraşi - la fel. La Gorj a fost impus de curând un preşedinteinterimar, Ioan Ruşeţ, pentru a nu pleca la PSD. Acesta i-a eliminat din echipade conducere pe Ionel Manţog şi Marcel Hoară. Ultimul a anunţat că vrea săcandideze la preşedinţia filialei. La Iaşi nua fost găsit încă un lider, interimar fiind numită Mihaela Popa, care nu vreasă candideze la preşedinţia organizaţiei. La Vâlcea se anunţă o bătălie crâncenă la sfârşitul acestei săptămâni. Pentrufuncţia de preşedinte şi-au anunţat candidatura preşedintele interimar DorelJurcan, prim-vicepreşedintele Romulus Bulacu şi secretarul destat Valentin Iliescu venit de la centru. Nici la Vrancea situaţia nu e clară după plecarea Sorinei Plăcintă laBucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-01

Mai multe imagini:
Democraţia dăunează grav PDL. Democrat-liberalii sunt dependenţi de candidatul unic
zoom

loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG