2019-10-19 18:29

Deputatul ALDE Ion Cupă: „Moțiunea pe Energie, un act propagandistic fără legătură cu realitatea"

 |  20:15
Deputatul ALDE Ion Cupă: „Moțiunea pe Energie, un act propagandistic fără legătură cu realitatea"

Dezbaterea de luni pe marginea moțiunii simple inițiate de PNL, „SOS sectorul energetic - PSD și ALDE duc România în beznă", a generat discuții aprinse în Camera Deputaților, dar și o serie de acuze din ambele tabere.

Liberalii i-au arătat ministrului Energiei Anton Anton facturi la curent și gaze, iar PSD i-a acuzat pe liberali că au închis minele din Valea Jiului. O poziție tranșantă față de inițiatorii moțiunii a avut-o președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputatul ALDE de Dolj Ion Cupă, care le-a transmis liberalilor să privească în mod corect la activitatea Ministerului Energiei, condus de ministrul ALDE Anton Anton.

„Pentru prima dată, România are o Strategie Energetică Natională. Sunt politici pe termen mediu și lung menite să consolideze, să dezvolte și să eficientizeze sistemul energetic national, astfel încât importurile de energie să fie reduse treptat până la eliminarea lor, iar consumatorul român să fie protejat permanent în fața creșterii prețurilor. Prin intermediul OUG 114/2018 tocmai acest lucru s-a dorit a fi realizat imediat: protecția populației prin limitarea creșterilor de prețuri la energie pentru o perioadă de trei ani. În privința investițiilor din sectorul energetic s-au luat decizii strategice pentru demararea unor investiții importante. Complexul Energetic Oltenia, spre exemplu, figurează în Planul Național de Investiții 2013-2020 cu două contracte de finanțare, pentru reabilitarea și modernizarea blocului energetic 4 de la Rovinari - 55 milioane de euro și pentru reabilitarea și modernizarea blocului 7 de la Isalnița - 30 milioane de euro cheltuieli eligibile, din care o bună parte au fost rambursate”, a declarat Ion Cupă.

Totodată, deputatul de Dolj a clarificat și de ce a fost introdusă de liberali această moțiune pe energie. „O miză esențială a fost pusă în această perioadă pe extinderea rețelelor de gaze naturale la nivel național. În pofida obstacolelor de ordin birocratic, s-a reușit deblocarea acestui proiect, ceea ce va aduce mai mulți români în rețeaua de gaz, va genera un consum mai mare de gaz în România și o parte mai mare din gazul care va fi extras din Marea Neagră va rămâne acasă, în țară. Dincolo de aceste realizări, sub acest mandat al Președinției României la Consiliul UE, s-a reușit închiderea unui dosar european extrem de dificil, care trena de mult timp, cel legat de Directiva Gazelor. De asemenea, s-au închis mai multe proceduri de infringement care vizau România, iar altele sunt pe cale de a fi închise. Acesta este adevărul despre situația la zi în sectorul energetic. Practic, moțiunea PNL, USR & Co. a fost din nou un act eminamente propagandistic fără nicio legătură cu realitatea", a precizat deputatul Ion Cupă. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray