2020-02-28 15:11

Deşi sunt în opoziţie, liberalii anunţă măsuri guvernamentale aplicabile de la 1 octombrie

 |  19:28
Deşi sunt în opoziţie, liberalii anunţă măsuri guvernamentale aplicabile de la 1 octombrie

Partidul NaţionalLiberal a dat publicităţii un document care se doreşte a fi o schiţă aunui program de guvernare. Textul nu a fost aprobat în nici un for de conducereal PNL, dar el a fost postat, spre consultare, pe mai multe pagini de internet.Unele dintre măsurile propuse de liberali încep cu data de 1 octombrie 2010,adică peste numai o lună de zile. Cu toate acestea, liberalii se află în opoziţieşi declară răspicat că nu doresc să intre la guvernare alături de PDL sau dePSD.

Înurma reproşului făcut recent de preşedintele Traian Băsescu cum că liberalii nuau un program de guvernare, PNL a dat drumul pe internet la un document careconţine măsuri de acţiune guvernamentală. Schiţa programului PNL de guvernarese numeşte “Pentru o nouă economie” şi abordează mai toate dimensiunile social-economice,de la fiscalitate, până la politică externă, sau probleme ce ţin de reglementărileserviciilor secrete. Întrebaţi când vor intra la guvernare pentru a pune înaplicare aceste măsuri, liberalii dau din colţ în colţ.

Mihai Voicu: Vom fila guvernare după ce va cădea Guvernul Boc

MihaiVoicu, purtătorul de cuvânt al PNL, recunoaşte că peneliştii nu ştiu când vormai pune mâna pe putere. „Vom ajunge la guvernare după ce va cădea GuvernulBoc”, a declarat Voicu pentru ziarul „Puterea“. “Depinde de fiecare parlamentarcând se va întâmpla asta. Noi nu avem numărul necesar de semnături aleparlamentarilor pentru a depune o moţiune de cenzură şi aşteptăm să vedem cevor face şi alţii”, a precizat el. “Alţii”, în acest caz, sunt cei de la PSD. Cucare PNL nu pare deloc să se înţeleagă, cel puţin în ultima vreme. Reamintim căpartidul condus de Victor Ponta pregăteşte o moţiune de cenzură în toamnă. Celmai probabil după 16 octombrie, când au anunţat că îşi vor prezenta şi eiprogramul de guvernare.

Promisiuni ca încampaniile electorale

Multedintre obiectivele programului de guvernare penelist sunt aidoma promisiunilordin campaniile electorale. Pentru o Românie aflată în recesiune economică,măsurile pe care ei le prezintă pot părea nerealiste. Iată câteva dintreobiectivele fiscal-bugetare pe termen scurt, mediu sau lung:

-Stoparea declinului economic şi reluarea creşterii economice, astfel încât înanul 2012 potenţialul economic al României, exprimat prin evoluţia reală a produsuluiintern brut, să-l depăşească pe cel al anului 2008:

-Creearea a 200.000 de locuri de muncă noi în 2011-2012;

-Consolidarea fiscală, astfel încât deficitul bugetar să coboare la 3% din PIBîn 2012;

-Investiţii străine directe la nivelul a 12-14 miliarde de euro;

-Stabilitate macroeconomică şi reluareasustenabilă a creşterii economice, cu o medie anuală de 4,5-5%;

-Dublarea, practic, a PIB/locuitor (nominal) în 2016,respectiv 10 mii euro/locuitor, faţă de 5,5 mii euro în2009;

-Absorbţia fondurilor europene alocate României, respectiv34 miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2013.

Desfiinţarea CNAS

Una dintre cele mai curajoase promisiuni pe careliberalii o anunţă este reformarea sistemului de pensii şi privatizareaasigurărilor de sănătate. Peneliştii promit că dacă ajung să guverneze vordesfiinţa Casa Asigurărilor de Sănătate.

„Fondurile de pensii şi de sănătate fiind de naturăcontributivă voluntară, sau prin efectul legii, vor fi reconstruite ca fonduriîn întregime independente de bugetul de stat şi aflate în gestiunea unorinstituţii de tip financiar, independente de puterea politică”, spune programulde guvernare al PNL. Conform acestuia, reforma sistemului de pensii şi desănătate presupune:

- Renunţarea la principiul solidarităţii între generaţii,devenit nefuncţionabil la scară europeană, şi înlocuirea acestuia cu principiulbeneficierii de sumele economisite de-a lungul vieţii;

- Asigurarea pensiei prin redistribuire va fi înlocuităprin asigurarea pensiei prin acumulare. Aceasta înseamnă că fiecare persoanădevine titulară a contribuţiilor sale, acestea nu mai sunt utilizate de stat încadrul bugetului de asigurări sociale, ci sunt acumulate în contul de asiguratal persoanei respective.

- Sistemul stabilit pentru pensii va fi aplicat şi înceea ce priveşte politicile în domeniul sănătăţii. Bugetul urmează să asigureun pachet minim de servicii medicale de urgenţă, restul urmând să fie achitatde firmele de asigurări de sănătate, în baza şi în limita contului de asigurărial fiecărei persoane;

- Contribuţia angajatorului se face la bugetulMinisterului Sănătăţii, care repartizează, în baza unor criterii unitare,fondurile aferente pachetului minimal de sănătate. Restul serviciilor medicalesunt achitate de către firmele de asigurări pentru serviciile medicaleexecutate de unităţile medicale. În acest fel, Casa de Asigurări de Sănătatedispare, cu tot cu aparatul birocratic aferent.

Introducerea precedentului în justiţie

Mai mulţi dintre miniştrii justiţiei din ultimii ani auprovenit din rândul PNL. Chiar şi actualul ministru, Cătălin Predoiu, este totun fost liberal. Cu toate acestea, guvernările liberale nu au introdus precedentuljudiciar. Până acum. Căci programul de guvernare al liberalilor prevede fixacest lucru. „Unificarea practicii judiciare prin introducerea unei forme deprecedent judiciar, în sensul că soluţiile date problemelor de drept de cătreinstanţele superioare (ÎCCJ, Curţi de apel) vor fi obligatorii pentruinstanţele inferioare (tribunale, judecători)”, scriu peneliştii în textuldespre care declară că va fi ghidul lor atunci când vor avea ocazia săguverneze România.

Cel mai prost conturat aspect din programul de guvernareliberal este cel al serviciilor secrete. În mai puţin de o pagină de text,putem citi nişte axiome, copiate parcă de pe site-ul SRI. Liberalii ne spuncâte ceva despre „avertizarea timpurie”, „prevenirea conflictelor”,„soluţionarea competentă şi rapidă a conflictelor”, sau „analiza şi eliminareacauzelor crizelor derulate”, fără a ne preciza însă cum au ei de gând să ducăla îndeplinire toate acestea.

Cota unică, motiv de ireconciliere cu PSD

În textul despre care liberalii spun că va fi programullor de guvernare se strecoară pe undeva o critică la adresa PSD. Motivulpentru care social-democraţii au fost luaţi la ochi de penelişti îl reprezintăcota unică de impozitare. Mai precis, absenţa ei din discursurile pesediste. „Tot maifrecvent auzim în ultima vreme vocile unor adepţi, cu viziune de stânga (PSD),ai introducerii cotelor progresive de impozit pe venit, voci care încearcă sădemonstreze că acest sistem este, în condiţiile actuale, echitabil şi adecvatpentru România. Toţi cei care susţin introducerea impozitului progresiv invocă,drept argument hotărâtor, nivelul scăzut de colectare în PIB la impozitul pevenit. În mod greşit însă, aceştia fac referire ladate nereprezentative”, scrie în textul de respiraţie liberală. Liberalii vin şi cu răspunsul: „Partidul Naţional Liberal îşi menţineopţiunea pentru cota unică de impozitare, care a asigurat suportul fiscal alcreşterii economice din perioada 2005 – 2008 şi a permis creşterea veniturilorbugetare ca pondere în PIB”, mai scrie în programul lor de guvernare.

Măsuride la 1 octombrie 2010

Documentulprogramatic al liberalilor conţine şi termene precise pentru implementare. Chiardacă nu ştiu când şi în ce formulă vor intra la guvernare, cei de la PNL aupregătite măsuri aplicabile de la 1 octombrie 2010. Scrie în document:“Reintroducerea, începând cu 1 octombrie 2010, a impozitului de 3% asupracifrei de afaceri pentru IMM-uri. Această măsură va contribui la sporireapotenţialului de creştere economică a clasei mici şi mijlocii, precum şi lasimplificarea sistemului fiscal pentru această categorie de contribuabili”. Unalt termen precis pe care-l dau liberalii este cel cu privire la introducereamonedei euro în România: 1 ianuarie 2016.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine