2019-10-16 20:42

Dezvăluiri WikiLeaks: Agenţia Americană Antidrog a ajuns un serviciu de informaţii folosit în rafuielile politice interne din diverse state

 |  17:52
Dezvăluiri WikiLeaks: Agenţia Americană Antidrog a ajuns un serviciu de informaţii folosit în rafuielile politice interne din diverse state

AgenţiaAntidrog a SUA (DEA) a devenit oorganizaţie extinsă la nivel global,dincolo de traficul de droguri,implicată şi în răfuielile politice intrene din diverse state. Aceasta este concluziaunei analize a cotidianului New York Times după parcurgerea a mai multe note diplomaticeamericane publicate de WikiLeaks.

Potrivitdocumenteleor, DEA a fost folosităde guvernele care doreau informaţiidespre adversarii politici. Panama şi Paraguay sunt două dintre naţiunilecitate.

GuvernulPanama spune că cererea preşedintelui Ricardo Martinelli pentru interceptăritelefonice a fost "interpretată greşit" de către trimisul SUA. Într-onotă din august 2009, preşedintele Martinelli este raportat că a trimisambasadorului american un mesaj criptic :" Am nevoie de ajutor cuinterceptările telefoanelor ". Ambasadorul american în Panama, BarbaraStephenson, spune: "El a făcut referire la diferite grupuri şi persoane pecare el crede ca ar trebui să fie urmărite şi nu a făcut nici o distincţieîntre ţinte legitime de securitate şi inamicii politici." Biroulpreşedintelui panamez a emis odeclaraţie precizând că guvernul "regretă neînţelegerea de cătreautorităţile americane şi că cererea de asistenţă a fost făcută pentru luptaîmpotriva criminalităţii, traficului de droguri şi crimei organizate".

Într-uncablu de la februarie 2010, DEA încearcă să reziste unei cereri de cătreguvernul din Paraguay să spioneze pe grup insurgent, acuzat de o serie derăpiri. New York Times arată că, atuncicând diplomaţii americani au încercat să se opună, ministrul de interne dinParaguay a ameninţat că va închide operaţiunile de DEA în această ţară.

DEAare 87 de birouri în 63 de ţări. Multeguverne sunt dornicie să profite de tehnologia avansată de urmărire pecare agenţia o foloseşte, sub acoperirealuptei împotriva cartelurilor, crimei organizate. Pe de altă parte şiDEA şi-a depăşit statutul, sub acoperirea luptei împotriva drogurilor, devenindun serviciu de informaţii.

Oficialiiamericani nu vrut să comenteze documentele confidenţiale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-07-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray