2020-01-29 13:17

Dihonie în PSD. Rovana cântă unitatea, Zgonea cere congres, Dragnea vrea să candideze la şefia partidului

 |  21:01
Dihonie în PSD. Rovana cântă unitatea, Zgonea cere congres, Dragnea vrea să candideze la şefia partidului

Răzvan Mateo Mateescu

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că a luat deja o decizie în privinţa candidaturii sale pentru funcţia de preşedinte interimar al partidului, dar că va face anunţul când va considera oportun. El s-a întâlnit în cursul dimineţii, joi, pentru aproximativ o oră, cu Victor Ponta, la rugămintea acestuia. La sosirea la sediul PSD, coordonatorul politic a spus că nu poate lăsa partidul, iar candidaturile pentru poziţia de preşedinte interimar nu s-au închis. După întrevederea între patru ochi, Dragnea a ieşit împreună cu Victor Ponta şi, stând în dreapta acestuia, l-a ascultat cuminte cum declară jurnaliştilor că la partid sunt „foarte uniţi şi foarte prieteni”, dar şi că ei sunt „doi simpli membri de partid”. Când a fost întrebat despre eventuala candidatură a lui Dragnea la şefia partidului, Ponta a răspuns că jurnaliştii pot înţelege ce vor, dar ne garantează că ei doi vor fi prieteni şi peste zece ani şi vor „lupta pentru PSD”.

În ciuda acestui moment de efuziune, Liviu Dragnea nu recunoaşte decizia Biroului Permanent ca Rovana Plumb să conducă partidul până la Congres. Miercuri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN), Dragnea a spus că are de ales între trei variante, şi anume, aceea de a candida el însuşi pentru locul lăsat liber prin retragerea lui Ponta, de a garanta pe cineva pentru această funcţie şi, ultima variantă, să se retragă din partid. El a spus atunci că trebuie să se gândească „serios dacă mai garantează sau nu pentru cineva” la conducerea partidului şi o va face rapid, „zilele astea, vorbim de două-trei zile”. Iată că a doua zi ne-a spus şi pentru cine ar garanta: pentru el însuşi!

Garanţia condamnatului

Să nu uităm că Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumului, iar apelul se judecă la sfârşitul lui septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), când completul de cinci judecători va da o decizie definitivă. Ce înseamnă, în aceste condiţii, garanţia pe care o acordă el unui potenţial preşedinte interimar al partidului? Garanţia unui condamnat. E adevărat, la condamnarea sa, un număr mare de lideri locali i-au cerut să nu demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al partidului şi l-au asigurat de susţinerea lor. Se pare că această susţinere este la fel de puternică în continuare, pentru că Dragnea a declarat că a avut „nenumărate discuţii cu enorm de mulţi colegi din ţară, nu numai lideri judeţeni, ci şi membri de partid, primari, aleşi locali, parlamentari chiar”, pe subiectul conducerii partidului până la congres. Prin declaraţiile sale, el a dat de înţeles că nu acceptă ocuparea acestei funcţii de către Rovana Plumb şi că hotărârea finală va fi luată la reuniunea Comitetului Executiv Naţional (CExN), care se reuneşte miercurea viitoare, pe 22 iulie. Mai mult, amintind despre întâlnirile cu liderii locali, ne mai spune că are susţinerea acestora şi nici ei nu sunt fericiţi cu Rovana Plumb. Până la CExN, consideră el, situaţia rămâne deschisă oricărei variante.

După cum se ştie, el a efectuat multe deplasări în ultimul timp şi mai ales atunci când Ponta era plecat în Turcia, la organizaţiile judeţene în care este în plină desfăşurare procesul de alegeri interne, scopul final fiind acela ca în septembrie, acestea să se încheie, apoi să se stabilească listele candidaţilor PSD pentru alegerile locale din 2016. Părerea sa atârnă greu în ochii liderilor locali, cei mai mulţi văzându-l drept un reprezentant al lor în relaţia cu echipa de conducere de la nivel naţional.

Zgonea atacă pe turnantă

Dar iată că se mai anunţă un pretendent, cel puţin la preşedinţia interimară, în persoana lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Acesta a acordat un interviu agenţiei Associated Press, în care a susţinut că partidul are nevoie de „reforme profunde” şi de organizarea rapidă a unui congres extraordinar pentru alegerea unui nou preşedinte. Zgonea a mai spus în acelaşi interviu că PSD este într-o „situaţie de criză cu liderul inculpat şi cu viceliderul condamnat” pentru corupţie, referindu-se la Ponta şi Dragnea. O altă noutate care pare să aibă legătură cu lupta internă este numirea lui Iulian Matache, care trece drept protejatul lui Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea şi o voce importantă în partid. Acesta din urmă era considerat a fi alături de Dragnea. Mişcarea premierului Ponta de a-l numi pe Matache ministru poate să fie interpretată ca un cadou pentru Oprişan, în vederea atragerii acestuia în tabăra sa.

Între timp, Rovana Plumb invocă unitatea şi le cere colegilor ca la Comitetul Executiv Naţional să o susţină în funcţia de preşedinte interimar al partidului.

Ponta condiţionează demisia ca premier

În fine, un alt element care a apărut miercuri seară, este ideea unei demisii condiţionate a lui Victor Ponta, de data aceasta din funcţia de premier. El a declarat la o emisiune a postului B1 TV că ar demisiona dacă ar fi convins că ar rămâne la guvernare actuala coaliţie, să îşi ducă mandatul la bun sfârşit, iar acest lucru s-ar putea face printr-o înţelegere încheiată „doar cu preşedintele ţării”. Premierul a susţinut că încă din decembrie i-ar fi spus lui Iohannis că dacă funcţia de prim-ministru ar rămâne actualei coaliţii, el ar demisiona. El a adăugat că nu se consideră de neînlocuit, ci doar un premier cu rezultate. „La partid am plecat eu şi au venit la conducere nişte oameni din PSD, care au fost alături de noi. La Guvern, eu nu îmi dau demisia ca să vină cineva din PDL, domnul Predoiu”, a concluzionat Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, consideră că propunerea lui Ponta de a demisiona condiţionat este neconstituţională şi arată că premierul „nu a înţeles nimic din votul de anul trecut, de la alegerile prezidenţiale”. Predoiu a afirmat că există negocieri politice ale PNL pentru formarea unei noi majorităţi: „La momentul potrivit vom fi pregătiţi de guvernare”.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că Ponta „nu cunoaşte Constituţia” deoarece preşedintele, în cazul căderii Guvernului, are obligaţia să poarte consultări cu toate partidele, deci Ponta poate să „îi dicteze preşedintelui”. În plus, dacă demisionează, „e de văzut dacă mai există o majoritate în actuala configuraţie parlamentară” deoarece UNPR a promis să îl susţină pe Ponta cât este premier, nu că ar rămâne alături de PSD mai departe, „deci lucrurile sunt complicate”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine