2020-07-08 02:40

Diplomaţii români nu sunt atinşi de criză. România îşi perimte să aibă 32 de ambasade în America de Sud, din 33 posibile

 |  18:00
Diplomaţii români nu sunt atinşi de criză. România îşi perimte să aibă 32 de ambasade în America de Sud, din 33 posibile

Accidentul de maşină în care a fost implicat ambasadorul României în Chile, ValentinFlorea, ne-a făcut să ne întrebăm care este relaţia României cuAmerica de Sud, şi care este activitate diplomaţiei române, în special cuChile. În2010, România a ajuns la performanţa de a avea 32 de ambasade numai în Americade Sud, din 33 de state, în condiţiile în care relaţiile diplomatice existente,nu aduc nici un beneficiu vizibil României.

“America Latină este uncontinent cu o suprafaţă de 21.069501 km şi o populaţie de 588.649.000 de locuitori,care însumează 33 de state. Dintre acestea, România are relaţii diplomatice cu32 dintre acestea”, au declarat oficialii MAE.

În schimb, cheltuielile la care ţara noastrăeste supusă pentru a putea susţine un număr atât de mare de ambasade suntnejustificate. Site-ul MAE postează pe pagina oficială a ambasadelorrelaţia pe care România a avut-o în ultimii cu Chile. Datele nu sunt cele maiconvingătoare, anul 2009 însumând cifre aproape egale cu zero, în ceea cepriveşte exporturile şi importurile între cele două ţări. Din informaţiileoficiale care apar pe pagina oficială a ambasadei, beneficiile pe care Româniale are, păstrând o ambasadă în Chile, sunt inexistente. Cele maiimportante realizări între cele două state sunt câteva acorduri semnate din1986 până în 2005. Acordurile de tip cultural, comercial, economic şi politicnu au contribuit sesizabil la îmbunătăţirea ecomonică, culturală sau comercialăa României. Actualul ministru de externe, Theodor Baconschi, a declarat în urmăcu câteva zile că propune disponibilizarea a 537 de persoane din MAE, încontextul măsurilor de austeritate. "Prin urmare, raza noastră de acţiuneinternaţională se va scurta. Nu s-au luat încă aceste decizii, ma voi sfătui înaceastă privinţă cu preşedintele şi cu premierul. Economia făcută prinînchiderea unei ambasade este mai mică decât costul politic şi financiar alredeschiderii ei după 5 sau 10 ani", a declarat Baconschi. Acestădeclaraţie intervine în condiţiile în care anul trecut, fostul ministru deexterne, Cristian Diaconescu, a declarat acelaşi lucru, dar fără nici unrezultat.

Australias-a retras

Există state care deşi au o economie extremde puternică, au decis că o ambasadă, într-o ţară în care posibilitatea dedezvoltare este minimă nu poate avea nici un viitor. Acesta este şi cazulAustraliei, care este situată între primele 15 din lume, în timp ce PIB-ul săueste între primele 20. Australia are un PIB mai ridicat decât cele aleGermaniei, Franţei şi Marii Britanii. Industria reprezintă o treime din PIB,iar cele mai mari pieţe de export ale Australiei sunt Japonia, China, SUA,Coreea de Sud şi Noua Zeelandă. Oficialii australieni au decis astfel săînchidă Consulatul Onorific al Australiei în Bucureşti, din data de 1 octombrie2009. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Ambasada României la Sidney.Oficiali români au ales să păstreze o ambasadă care nu îşi are rostul dinmoment ce acest lucru nu este împărtăşit de către oficialii australieni.

Campionila ambasade obscure

Cristian Diaconescu a propus în timpulmandatului său desfiinţarea mai multor ambasade obscure pe care România ledeţinea în întreaga lume. Iniţiativa fostului ministru de externe a rămas fărăecou, România deţinâd şi astăzi ambasade şi consulate în locuri cum ar fi: Africa,America de Sud şi Orientul Indepărtat. Printre acestea, ambasadele din Etiopia,Peru şi Malaezia, dar şi Consulatul General de la Capetown, din Africa de Sud.

CASETĂ

Tabel cuschimburile comerciale Chile - România (în milioane de USD)

Schimburile pe care România le-a realizat înultimii 5 ani cu Chile, au scăzut de aproape zece ori din 2005 până în 2009.

2004

2005

2006

2007

2008

2009

Exporturi

9,4

28,9

11,9

3,3

4,0

0,7

Importuri

5,4

18,9

13,2

5,6

61,1

1,1

Total

14,8

47,6

30,9

8,9

65,1

1,8

Sursa MAE

CASETĂ 2

Accidentul de maşină în care a fost implicatambasadorul României în Chile a târât din nou MAE, într-un scandal diplomatic.Al doilea de acest gen, din ultimele şase luni. După consulul român laSingapore, Silviu Ionescu, arestat în prezent şi trimis în judecată, pentru căa ucis o persoană şi a rănit grav alte două, după care a fugit de la loculaccidentului, un alt diplomat a provocat un accident în Chile. Diplomatulromân, aflat la volanul unei maşini Audi A6 s-a ciocnit cuun automobilmarcaToyota Yaris. În urma incidentului, diplomatul Valentin Floreanu a fost rănit, dar şoferul maşinii avariate, un tânăr în vârstă de 28 deani, a fost transportat la Clinica Las Condes, viaţa sa fiind în afaraoricărui pericol.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-22Parerea ta...

TICU
16 Iul 2010

Romanul are o vorba plina de intelepciune: OBRAZUL SUBTIRE CU CHELTUIALA SE TINE. Daca judecam diplomatia romaneasca numai prin prisma castigului material, atunci ajungem la situatia creata de Ceausescu in urma turneului latino-american din 1973. Meritam, oare, sa ajungem din nou acolo?
ANA24
16 Iul 2010

Draga doamna Suzana Vasilescu, inainte sa scrieti articole de calitate dubitabila, poate ar trebui sa va mai informati un pic cu privire la numarul ambasadelor in America latina. Sau dvs. nu cunoasteti diferenta dintre numar de ambasade si numar de stat cu care Romania are relatii diplomatice? O mare parte dintre ambasadorii romani sunt acreditati in mai multe state!!!Este absolut incredibil cum un om poate scrie articole fara nicio cercetare si cum un ziar ca Puterea se compromite publicandu-le
CRISTINA
16 Iul 2010

Suzana draga mea, inainte de a scrie un articol, indiferent unde e el, chiar si in "faimosul" jurnal Puterea, ar fi foarte bine (indicat) sa te documentezi!! In articolul asta faci afirmatii complet eronate. Ia mai vezi tu cate ambasade are Romania in America de Sud! Spune-mi si mie, te rog, care sunt ele? Nu sunt cumva 5 in loc de 32 cate spui tu? tu stii ceva despre diplomatie in general, sau despre cum functioneaza MAE roman in particular? sau stii ceva despre orice subiect despre care scrii?
TICU
16 Iul 2010

ana24 ;i Cristina au perfecta dreptate. Eu completez argumentatia lor. Cele 32 de ambasade ale Suzanei sunt de fapt 9 mari si late, la: Buenos Airea,Brasilia, Santiago de Chile, Lima, Havana, Quito, Bogota, Montevideo si Caracas.
SUZANA
16 Iul 2010

Informatiile care apar in articol sunt preluate dintr-o scrisoare oficiala MAE.
MARTY
16 Iul 2010

america latina,continent?! in america de sud sunt 33 de state?! ziaristi di diplomati neofiti... mai documentati-va ce teritorii sunt cunoscute sub sintagma "america latina":)
ANAALBU24
17 Iul 2010

Ok. Nu m-am sesizat de la inceput cu toate aberatiile din articol. Deci: America Latina cuprinde Mexicul in America de Nord, toata America Centrala si America de Sud. America de Sud are vreo 14 state. Acum, 33 or fi daca includem si Caraibele dar in toata America Latina nu au cum sa existe atatea state independente.Sincer,nu sunt prea convinsa ca a afirmat MAE ca are ambasade in 32 de state din America de Sud, asa cum se afirma in articol.Oricum, articolul e un exemplu clar de dezinformare.
ANAALBU24
17 Iul 2010

Mai mult, demonstreaza incapacitatea presei romanesti de a prezenta o stire in mod obiectiv si informat! Nu am mai ajuns sa citesc vreun articol al autoarei SV dar daca tote sunt la fel de prost scrise si tot atat de neinformate, nu cred ca vreau!Oricum, doamna autor, va rog pe viitor sa retineti ca a avea relatii diplomatice cu x state nu presupune neaparat a avea ambasada in statele respective.Si ceva pt Ticu - atentie ca nu exista ambasada Ro in Quito!Oricum nu ar iesi 32.
ANAALBU24
17 Iul 2010

PS: e cu atat mai grav doamna SV cu cat afirmati ca äti reluat informatia"- in primul rand ca nu ati inteles-o si nici nu ati incercat sa o intelegeti (vi s-a spus de relatii diplomatice si ati inteles ambasade :))))))))) si nici macar nu v-ati interesat sa aflati unde sunt ele...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz