2020-01-28 21:06

Discuţii despre Schengen. Klaus Iohannis, în a doua zi a vizitei din Italia

 |  21:01
Discuţii despre Schengen. Klaus Iohannis, în a doua zi a vizitei din Italia

Daniel Măgureanu

Italia vrea România în spaţiul Schengen. Aceasta-i concluzia care a reieşit din discuţiile purtate marţi între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul italian Matteo Renzi. Cei doi înalţi oficiali au discutat despre perspectivele aderării României la spaţiul Schengen, Renzi apreciind că aderarea nu e doar în interesul ţării noastre, ci şi al Italiei şi al Uniunii Europene.

Ca o dovadă în plus a susţinerii arătate faţă de ţara noastră, Matteo Renzi a făcut câteva aprecieri despre comunitatea românilor, despre care a precizat că este cea mai integrată din Italia. Alt subiet de discuţie s-a referit la viitorul Summit de la Riga, premierul Renzi confirmând că sprijină - la fel cum face şi România - ţările din acest parteneriat, în special Rep. Moldova şi Ucraina. De asemenea, s-a discutat şi despre viitorul construcţiei europene, cei doi oficiali apreciind că este nevoie de o gândire strategică în acest sens. „Europa are nevoie, în momentul de faţă, de idei”, a spus premierul Matteo Renzi, conform surselor oficiale. Altfel, în ultima zi a vizitei oficiale în Italia, Iohannis s-a plimbat împreună cu soţia prin centrul Romei, vizitând Piazza Navona, unde a făcut fotografii cu românii pe care i-a întâlnit. Tot marţi, şeful statului s-a întâlnit cu mai mulţi studenţi din Italia.

Întâlnire cu Diaspora

Luni seară, în prima zi a vizitei oficiale, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Palazzo della Cancelleria din Roma cu reprezentanţi ai românilor din Italia, cea mai mare comunitate din Diaspora, şeful statului fiind înconjurat de persoane care au dorit autografe şi fotografii şi care i-au transmis scrisori şi mesaje. Aşteptat de aproximativ 500 de români, liderul de la Cotroceni a fost primit cu pâine şi sare de trei copii îmbrăcaţi în costum popular românesc. După intonarea imnului naţional al României, Klaus Iohannis a susţinut un discurs în faţa celor prezenţi la evenimentul organizat de Ambasada României la Roma. Preşedintele le-a transmis reprezentanţilor stranierilor că există un proiect privind votul prin corespondenţă şi că îi va urmări evoluţia, Parlamentul având rolul de a adopta o soluţie, oricare ar fi aceasta.

„Nu doar pentru că am promis – şi toată lumea a promis. Deşi acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci şi pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic şi principial ca statul român să se asigure că fiecare cetăţean îşi poate exercita dreptul fundamental la vot şi să ofere suficiente opţiuni pentru asta”, a adăugat Klaus Iohannis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine