2019-10-16 05:08

Disidentul chinez Liu Xiaobo a câştigat Premiul Nobel pentru Pace

 |  15:14

PremiulNobel pentru Pace pe 2010 a fost acordat cunoscutului disident chinez LiuXiaobo pentru "lupta sa lungă şinonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China", a anunţatComitetul Nobel. Înainte de anunţ, preşedintele Comitetului, ThorbjoernJagland, a declarat că este conştient că va trebui să apere alegerea făcută,fiind de aşteptat critici din partea Beijingului. De altfel, regimul chinez aatras atenţia că acordarea Premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ar putea fiinterpretată ca "un gest neamical", riscând să afecteze relaţiiledintre China şi Norvegia. Semnalul CNN a fost bruiat în China pe durata în carecanalul american de televiziune a transmis în direct ceremonia de la Oslo încare s-a anunţat câştigătorul. Premiul Nobel pentru pace, în valoare de aproapeun milion de euro, va fi înmânat la 10 decembrie, la Oslo, dar foarte probabilcâştigătorului nu-i va fi permis să vină să-lridice

Disidentulse află în detenţie, fiind condamnat la 11 ani de închisoare pentru“subiminarea putertii de stat” după ce a fost unul dintre autorii "Cartei08". Textul, o pledoarie pentru oChină democratică, a fost publicat la aniversarea a 60 de ani de la DeclaraţiaUniversală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008 şi a fost semnat de miide intelectuali şi activişti chinezi. Liu a susţinut permanent că sentinţa saîncalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale ale omului. LiuXiaobo este un celebru intelectual chinez, condamnat pentru convingerile saledemocratice şi simbol al protestului care a avut loc în 1989 în PiaţaTiananmen, comentează AFP. Liu, în vârstă de 54 de ani, a fost deţinut de maimulte ori pentru ideile critice la adresa regimului comunist chinez. În 1989,la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York,Xiaobo a participat la mişcarea de protest din Piaţa Tiananmen. A fost arestatşi a stat un an şi jumătate la închisoare, fără a fi condamnat. După ce acriticat din nou regimul comunist, a fost trimis într-un lagăr de reeducareprin muncă silnică în perioada 1996-1999, pentru că ceruse reforme politice şieliberarea protestatarilor arestaţi în 1989. Exclus de la Universitatea dinBeijing, unde predase, Xiaobo a devenit membru al Centrului Independent Pen, oorganizaţie a studenţilor. Va menţine legăturile cu lumea academică, iarcărţile sale, deşi interzise în China, pot fi publicate în Hong Kong. Într-uninterviu acordat recent, Xiaobo îşi exprima speranţa în democratizareaprogresivă a Chinei: "Vor exista progrese foarte lente, dar solicitărilede libertate făcute atât de oameni de rând, cât şi de membri ai Partidului suntgreu de oprit".

În2008, Departamentul de Stat american a cerut eliberarea lui Liu, cererecare a fost susţinută în 2009 şi de 300de personalităţi, printre care Salman Rushdie, Margaret Atwood. UE şi SUAau emis mai multe apeluri oficiale pentru eliberarea sa necondiţionată, darChina a declarat că celelalte naţiuni trebuie să respecte "suveranitateajudiciară a Chinei" şi să nu se amestece în treburile ei interne.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray