2019-08-18 14:37

Disidentul cubanez ales de PE

 |  18:06
Disidentul cubanez ales de PE

ParlamentulEuropean a acordat premiul Saharov pentru libertate de gândirea omuluidisidentului cubanez Guillermo Farinas. În iulie, Farinas, 48 de ani, a încetatgreva foamei, după ce guvernul comunist a anunţat că va elibera 52 de deţinuţipolitici. El a organizat mai mult de 20 de greve a foamei şi a stat 11 ani înînchisoare. Farinas a fost ales de liderii grupurilor politice din ParlamentulEuropean în detrimentul altor doi finalişti, opozanta etiopiană BirtukanMideksa şi organizaţia neguvernamentală israeliană "Breaking thesilence", care le oferă cuvântul foştilor militari din cadrul Tsahal. Farinas,psiholog, jurnalist şi fost soldat,a fost aproape de moarte în timpul greveifoamei de anul aceesta, a fost numit "o rază de speranţă pentru zeci dejurnalişti şi activişti aflaţi în închisoare".

Anunţulacordării premiului intervine în condiţiile în care Cuba speră să obţină oflexibilizare a poziţiei UE în relaţiile bilaterale. Subiectul figurează pe ordineade zi a reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul UE. Miza o constituiemenţinerea sau nu a poziţiei de fermitate a UE faţă de Cuba, care condiţioneazădialogul de respectarea drepturilor omului şi de progresele democratice.

PremiulSaharov, care recompensează în fiecarean un activist pentru drepturile omului şi democraţie, a fost numit astfel dupădisidentul sovietic Andrei Sahariov, primul care l-a primit, în 1988. În afarăde premiu se înmânează şi 50.000 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-01-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray