2019-12-14 16:08

Dispută Băsescu-Ponta pe numirea comisarului european: Ce portofoliu poate reveni României

 |  20:31
Dispută Băsescu-Ponta pe numirea comisarului european: Ce portofoliu poate reveni României

Pe scena politică românească are loc o nouă dispută între Victor Ponta şi Traian Băsescu privind nominalizarea pentru postul de comisar european ce revine României. Astfel, Ponta a anunţat că Guvernul a trimis două propuneri pentru Comisia Europeană, punctând că una dintre propuneri este “categoric o femeie”, dar nu a confirmat că ar fi vorba despre Corina Creţu, europarlamentar PSD, cea despre care s-a mai vehiculat şi în urmă cu doar câteva luni că poate fi propusă, în defavoarea lui Dacian Cioloş, actualul comisar pentru Agricultură. Mai mult, Ponta a declarat că a fost anunţat de către Jean Claude Juncker că România poate pierde portofoliul Agriculturii, deţinut de Cioloş, motivând că este puţin probabil ca aceeaşi persoană să poată ocupa acelaşi domeniu, succesiv. Pe de altă parte, există posibilitatea ca România să obţină portofoliul Ajutor umanitar şi cooperare internaţională, despre care Radu Carp, expert în drept constituţional, a declarat pentru PUTEREA că nu ar fi relevant, întrucât este un domeniu care alocă fonduri doar în situaţii de catastrofă, iar acest fond depinde de efortul bugetar al fiecărei ţări din UE.

Victor Ponta a precizat că preşedintele CE i-a comunicat că decizia finală privind persoana şi portofoliul fiecărui comisar european îi va aparţine şi, totodată, că România este foarte puţin probabil să mai rămână cu portofoliul Agriculturii, pentru care fusese nominalizat de Guvern tot Dacian Cioloş.

Ponta vrea un post cu încărcătură serioasă

Premierul Ponta a precizat că a avut mai multe discuţii cu Juncker, ultima chiar vineri, legate de "posibilitatea ca România să aibă un portofoliu important". "Pentru mine, ca prim-ministru, cel mai important lucru este ca România să aibă un portofoliu cu o încărcătură serioasă şi un portofoliu din care nu doar România, dar întreaga regiune şi Europa să poată beneficia de politici de dezvoltare", a menţionat el.

"Din acest punct de vedere, am avut o singură discuţie, cu mult timp în urmă, cu preşedintele Băsescu şi cu preşedinţii celor două Camere, motiv pentru care prima propunere pe care am făcut-o a fost aceea de a păstra portofoliul Agriculturii pentru domnul Dacian Cioloş. În momentul în care preşedintele Comisiei, domnul Juncker, mi-a comunicat faptul că, nu doar pentru România, ci şi pentru alte ţări, păstrarea portofoliului deţinut în Comisia anterioară este foarte, foarte puţin probabilă, evident că am discutat cu domnia sa în dorinţa de a obţine un portofoliu cât mai bun pentru un comisar român", a adăugat el, potrivit Mediafax.

Băsescu insistă pentru un portofoliu reprezentativ

Preşedintele Băsescua fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă nu a precizat despre cine este vorba. "Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns şeful statului la întrebarea jurnaliştilor. Băsescu a menţionat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind "o afacere pe care o decide, conform Tratatului, preşedintele Comisiei", Jean-Claude Juncker.

"Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez nici un fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker", a menţionat Băsescu.

"Niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere (...), întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcţia de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a menţionat că îi rămâne să insiste pentru un "portofoliu reprezentativ" pentru România în Comisia Europeană.

El a menţionat că există "o exigenţă creată acum" care a existat şi înainte, dar nu a fost respectată tot timpul privind faptul că "un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, acelaşi portofoliu".

"În orice caz, este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuţii cu preşedintele Jean-Claude Juncker", a afirmat Băsescu, scrie Mediafax.

Iohannis: Ponta nu a informat Opoziţia

Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a anunţat că Victor Ponta nu a informat nici măcar Opoziţia de planul pe care îl avea, pentru a face două nominalizări pentru comisarul european pe care îl va avea România:

"Guvernul Ponta interpretează legislația în mod foarte original, foarte unilateral. Domnul prim-ministru, fără a aduce la cunoștința cuiva, a făcut două propuneri de comisar european. Acest lucru l-am aflat eu, personal, acum trei zile, iar opinia publică, acum două zile. Este o abordare originală și incorectă din partea Guvernului Ponta, să facă două propuneri și să spună public că a făcut doar una", a spus Klaus Iohannis.

El a afirmat totodată că deși premierul Ponta nu a informat și Opoziția, "măcar informal, despre ceea ce se întâmplă", este deranjat de "procedura prin care Guvernul Ponta înțelege să treacă pe lângă Parlament".

"Ne mai miră că așa lucrează Guvernul Ponta? Cred că ar fi fost corect să spună din capul locului, «da, stimați români, din discuțiile mele, mi s-a cerut informal să facem și o propunere cu numele unei doamne», fiindcă există acea cotă în Comisia Europeană”, a spus Iohannis, notează Agerpres.

Radu Carp: Portofoliul de Ajutor umanitar şi cooperare internaţională este nerelavant pentru România

Radu Carp, profesor de ştiinţe politice şi expert în drept constituţional, a declarat pentru PUTEREA că, în opinia sa, România nu poate avea un portofoliu la fel de important precum cel al Agriculturii pe care l-a deţinut Dacian Cioloş, argumentând că portofoliul de Politică regională, pe care îl deţine Austria, prin Iohannes Hahn, este foarte puţin probabil să fie obţinut de România prin negociere. Totodată, acesta a mai susţinut că protofoliul pe care ţara noastră ar urma să îl obţină, cel de Ajutorului umanitar şi cooperării internaţionale, este unul nerelevant, completând: “De portofoilul Agriculturii este interesată şi Spania, iar Franţa, care i-a şi acordat susţinere lui Cioloş, ar putea să fie interesată să acorde portofoliul Agriculturii Spaniei. În schimb, portofoliul de Ajutor umanitar şi cooperare internaţională, care ar putea să revină României, este unul nerelevant pentru România, întrucât portofoliul a fost deţinut de către un comisar bulgar, care nu s-a remarcat prin rezultat spectaculoase. Mai mult, este un domeniu care alocă fonduri doar în situaţie de catastrofă, iar acest fond depinde de efortul bugetar al fiecărei ţări”, a precizat acesta, adăugând că suntem printre puţinele ţări care au respectat cerinţa lui Junker, de a face două nominalizări, iar una dintre ele să fie o doamnă, pentru criteriul parităţii de gen”,  a explicat acesta.

Cum  este formată Comisia Europeană

 Comisia în exerciţiu numără nouă femei din cei 27 de comisari. Preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a avertizat că, dacă noua Comisie va avea mai puţine femei decât în prezent, nu va obţine majoritatea cerută pentru învestitură. În acest caz, Jean-Claude Juncker ar fi constrâns să îşi modifice echipa.

În prezent, doar câteva ţări au propus femei pentru funcţia de comisar: Cehia pe Vera Jurova, Italia pe Federica Mogherini, Suedia pe Cecilia Malmström şi Bulgaria pe Kristalina Gheorghieva. Slovenia a trimis trei propuneri, dintre care două femei.

Premierul Victor Ponta s-a aflat sâmbătă la Paris, la o reuniune a liderilor europeni social-democraţi, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. El urmează să susţină declaraţii de presă, în cursul după-amiezii, la Palatul Victoria.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray