2020-06-05 09:53

Dmitri Medvedev a propus împărţirea Europei în sectoare

 |  17:39
Dmitri Medvedev a propus împărţirea Europei în sectoare

Rusianu ştie foarte clar cum va arăta scutul antirachetă şi care ar putea fi rolulMoscovei în acest sistem. Potrivit presei ruse, preşedintele Dmitri Medvedev le-a propusliderilor NATO împărţirea continentului european în sectoare care să fieprotejate de sisteme antirachetă ruse şi ale Alianţei Nord-Atlantice.

DmitriMedvedev nu a oferit detalii în legătură cu propunerea pe care a făcut-o cuocazia Summitului de la Lisabona. Însă presa rusă, citând oficiali de rangînalt, dezvăluie că, în cadrul propunerii, Rusia va asigura apărareaantirachetă pentru un sector al continentului european, iar NATO pentru altul,fără crearea unui sistem antibalistic comun. Practic, Moscova este pregătită sădoboare orice rachetă trasă în direcţia Europei pe deasupra teritoriului russau în sectorul de responsabilitate rus, adică ţările situate la vest de Rusia. Înaceeaşi măsură, NATO trebuie să-şi asume responsabilităţi similare vizândsectorul său ori sectoarele care vor fi acoperite de statele membre aleAlianţei: dacă cineva se gândeşte să atace Rusia folosind în acest scop spaţiulaerian european, tot ce va zbura trebuie să fie doborât de americani sau de ţărileNATO.

Aceastămanevră are legătură cu faptul că nici NATO, nici Rusia nu sunt gata să permităaccesul altora la sistemele lor de apărare, dorind să păstreze controlulindependent asupra lor. „Altceva este dacă pachetul de instrumente - senzori,radare, rachete de interceptare - va fi orientat spre spaţiul exterior şi nu sevor afla pe linia de delimitare a Rusiei şi Alianţei. Dacă acest lucru se varealiza, va apărea convingerea că sitemul european antirachetă nu va atenta lasectorul de acţiune al forţelor nucleare strategice ruseşti”, au precizat surseoficiale ruse pentru presa moscovită.

Oficialiicitaţi nu au precizat dacă sectorul acoperit de Rusia se va limita la propriulteritoriu sau se poate exitinde spre est, spre exemplu deasupra statelor foste comuniste.Dmitri Medvedev s-a referit la această idee cu ocazia conferinţei de presăorganizate la Lisabona, precizând că Rusia a propus crearea "unui sistemantirachetă sectorial".

Moscovaşi Bruxelles prezintă în mod diferit sistemul antirachetă: Medvedev vorbeştedespre un scut european, în timp ce în documentele oficiale ale Alianţei eleste desemnat drept „scut NATO”.

AcordulRusia-NATO, aşa cum a fost el prezentat până acum, este pus de analişti peseama faptului că membri mai vechi ai Alianţei, precum Germania, ar fi preferatun angajament mai clar al NATO faţă de Rusia, subliniind însă că acest lucru nua fost posibil pentru că politica blocului transatlantic este influenţată înprezent de noile state membre, unele foste sovietice, inclusiv de ţărilebaltice, care consideră Moscova inamică.

Unconsilier prezidenţial rus, Serghei Prihodko, şi-a exprimat scepticismul înlegătură cu invitaţia adresată Rusiei de a coopera cu NATO în domeniul apărăriiantirachetă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine