2020-07-07 03:50

Dodon, război pe față cu unioniștii. Socialiștii din Republica Moldova vor modificarea Constituției împotriva unirii

 |  21:01
Dodon, război pe față cu unioniștii. Socialiștii din Republica Moldova vor modificarea Constituției împotriva unirii

Unirea este, se pare, teama cea mare a socialiștilor proruși din Republica Moldova. Într-o Românie Mare, probabil că ei nu ar mai avea loc, nici funcții, nici beneficii. Șeful Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a anunțat joi că formațiunea sa va propune la începutul anului viitor modificarea Constituției în sensul excluderii oricărei posibilități de unire cu România. „’Socialiștii au pregătit un proiect de lege pentru amendarea Constituției. Vom cere excluderea articolului 142 din Constituție pentru a împiedica o posibilă lichidare a suveranității, integrității și statalității Republicii Moldova'', a declarat Dodon, într- conferință de presă, potrivit de independent.md. ''Articolul 142 al Constituției presupune că statalitatea, integritatea și suveranitatea Republicii Moldova poate fi modificată, anulată prin referendum. Adică, în Constituția Republicii Moldova din start a fost inclusă posibilitatea anulării statalității țării'', a precizat liderul Partidului Socialiștilor. Formațiunea sa are o orientare prorusă și se află în opoziție deși este partidul cu cei mai mulți reprezentanți din Parlamentul de la Chișinău. transmite și jurnal.md.

Pentru a obținere susținere pentru inițiativa sa de modificare a Constituției, Igor Dodon a declarat că începând de săptămâna viitoare va porni personal discuții cu șefii partidelor parlamentare, dar nu și cu liderii Partidului Liberal și ai Partidului Liberal Democrat, formațiuni proeuropene.

Dar dacă nu va reuși să strângă sprijinul necesar de la partide și Parlamentul îi va respinge ideea de modificare a Constituție, Dodon are o soluție și pentru acest caz: va propune organizarea unui referendum în care să se aprobe amendarea Legii Fundamentale în sensul celor urmărite de el.

Șeful prorus al socialiștilor a mai anunțat și că va începe o campanie „împotriva unioniștilor”. Prima acțiune din această campanie ar urma să fie tipărirea și răspândirea unei hărți a Moldovei din timpul lui Șefan cel Mare.

Ruperea hărții

De curând, Vlad Bătrâncea, un coleg socialist al lui Dodon a creat un mare scandal în Republica Moldova rupând în Parlamentul de la Chișinău harta României Mari în timpul dezbaterilor. Totul a pornit de la un ordin al ministrului Educației, Corina Fusu, care stabilea distribuirea gratuită în instituțiile de învățământ din republică a unor hărți care înfățișau „Organizarea administrativă a Regatului României. 1930”, pentru a se studia la „Istoria românilor și universală”.

„Acest lucru se numeşte promovarea deschisă a unionismului. Eu vreau să spun că noi lucru acesta nu îl vom permite. Nu vă jucaţi cu focul! (...) Acest lucru nu va fi permis. Noi suntem stat independent Republica Moldova. Mesaj către românii de peste Prut: noi suntem prieteni, suntem vecini, vă stimăm, sunteţi stat independent; stimaţi-ne şi voi pe noi, ca stat independent, suveran, Republica Moldova”, a spus Dodon atunci.

Ordinul a stârnit discuții aprinse în Parlament între Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, pe de o parte, și deputații proruși, socialiști și comuniști, între care și Vladimir Voronin, șeful PCRM. Totul a culminat cu gestul regretabil al lui Bătrâncea, un gest condamnat drept xenofob și rasist de  către forțele politice și organizațiile unioniste din R. Moldova. Tinerii unioniști au organizat un protest în fața legislativului de la Chișinău.

Potrivit unui sondaj de opinie recent, 21% dintre cetăţenii moldoveni sunt pentru unirea cu România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz