2020-06-02 15:35

Dragnea a pus PSD să condamne comunismul. Gestul cu care noul șef al social-democraților vrea să scape de etichetă și de Iliescu

 |  20:52
Dragnea a pus PSD să condamne comunismul. Gestul cu care noul șef al social-democraților vrea să scape de etichetă și de Iliescu

Răzvan Mateo Mateescu

Congresul PSD a fost un eveniment plin de emfază, de gesturi ipocrite și discursuri pompoase, mai ales că principala temă, pare-se pregătită de Dragnea și de Zgonea, a fost desprinderea de comunism.

Dar scopul practic al congresului a fost acela de a alege conducerea și aprobarea unor modificări importante la statut.

Astfel, președintele executiv al PSD a fost ales Valeriu Zgonea, care l-a învins pe Constantin Niță.

De asemenea, au fost aleși cei 14 vicepreședinți ai partidului: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionuț Vulpescu, Nicolae Bănicioiu, Mihai Tudose, Ștefan Viorel, Gheorghe Șimon, Gabriel Vlase, Mihai Chirică, cărora li se adaugă patru femei: Gabriela Firea, Olguța Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Doina Pană.

Nu mai puțin de 4.500 de participanți au umplut la refuz Sala Palatului din București, ba chiar mulți au stat pe holuri, pentru că nu au mai avut loc înăuntru. Vedeta zilei, Liviu Dragnea, a făcut un tur lung al sălii pentru a primi felicitările și a strânge mâini. Când a terminat, a fost prezentat în difuzoare și a salutat sala în aplauzele celor prezenți. Pe primul rând, în centru, a stat Dragnea, flancat de Serghei Stanișev și Victor Ponta. De la premier încolo începeau „aliații”, în ordinea numărului de voturi din Parlament, probabil: Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin. Apoi a fost așezat Ion Iliescu, președintele de onoare al partidului.

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PSE), bulgarul Serghei Stanișev, a ținut un discurs în care l-a lăudat pe Ponta pentru marile rezultate ale Guvernului său. El consideră că în Europa este un „sentiment puternic de insecuritate, de volatilitate” și social-democrații europeni sunt cei care ar trebui să readucă „o Europă a speranței și a viitorului”.

Apoi instalarea în funcția de președinte al partidului a lui Liviu Dragnea a fost validată în unanimitate de congres. Potrivit unei rezoluții citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi din cele 457.764 exprimate de membrii de partid, respectiv 97%.

Dragnea amenință cu integritatea

Noul președinte al PSD i-a transmis lui Ponta că vrea să continue ce au stabilit în 2010 împreună și vrea să îi fie alături așa cum și el i-a fost. Dragnea consideră că votul de duminică prin care a fost ales este unul istoric, de la care trebuie să se înceapă construcția unui partid nou, autentic de stânga, care să fie „pentru oameni”. Apoi a enumerat la ce oameni se referă și în toate categoriile rostite nu a uitat să îi includă pe „cei plecați în străinătate”, pentru că ei au ajutat România financiar, nu tăierile de salarii.

El a mai spus că trebuie aplicate criteriile de integritate, chiar dacă pe unii „îi poate dezamăgi sau nedreptăți” acest lucru, dar trebuie recâștigată încrederea oamenilor, și că vrea o discuție serioasă asupra unui cod de conduită pe care să și-l asume toți.

„PSD a făcut greșeli politice, strategice, erori de personal. Nu aș vrea să uităm de greșeala strategică pe care am făcut-o în Transilvania: am pierdut electoratul prin alianțe cu partide minoritare și radicale”, a spus Dragnea. De asemenea, el a mai spus că trebuie refăcute punțile rupte cu intelectualitatea de stânga, idee reluată și de Iliescu în discursul său.

Șeful PSD a declarat că au greșit când au căzut în războiul mediatic declanşat de Traian Băsescu.

Apoi a ridicat toată sala în picioare pentru „un gest simbolic, dar sincer și profund”: „Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria. Ne-am ferit să ne asumăm trecutul recent. Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat greșeli făcute în primii ani după Revoluție, cum ar fi evenimentele din Piața Universității. Vreau să vă ridicați în picioare și să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste”.

Despre „rămânerea la guvernare” cu Victor Ponta: „Dar să vrea să rămână, nu ne mai faci vreo nefăcută. Te tăiem de la Facebook”.

El a mai vorbit despre regionalizare ca despre un „obiectiv”, la fel cum este și sincronizarea alegerilor la cinci ani. În fine, s-a referit la presă, pe care ar vrea să o ajute prin ceva măsuri fiscale.

Mai târziu, Dragnea a comentat gestul său privind condamnarea comunismului: ”Are o valoare mare, pentru că a fost făcut astăzi şi a fost făcut în plenul Congresului şi toţi delegaţii la Congres s-au ridicat în picioare şi au ţinut acel moment de reculegere pe care l-am cerut şi le mulţumesc. Domnul Ion Iliescu nu cred că poate fi asociat cu dictatura comunistă. Domnul Ion Iliescu a fost un disident în regimul trecut”.

Ponta, cu mandatul pe masă

Ponta a urcat la tribună aplaudat în picioare de toată sala. În discursul său, în afară de a se lăuda cu rezultatele și cariera, l-a gratulat pe Dragnea, spunându-i că toate deciziile le-au luat împreună, și pe cele bune, și pe cele rele. El a reluat și ideea că ar conduce cel mai bun guvern din 1989 încoace, la concurență cu executivul pe care l-a condus Adrian Năstase.

„Vorbeam cu Marian Oprișan pe hol și i-am spus Marian, se termină cinci ani și jumătate de dictatură a lui Ponta și el mi-a spus: Aoleu, să vedem ce vine. Înseamnă că este nevoie de un lider puternic”, a spus Ponta.

El i-a mulțumit lui Ion Iliescu și lui Adrian Năstase.

La un moment dat, s-a referit la viitorul guvernării spunând: „Liviu știe foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor”. Și, cum doar PSD ar putea trece o moțiune de cenzură, i-a rugat pe colegii săi să îi spună „când e momentul”, să se pregătească, „dacă e cazul”.

„Domnul Iliescu spunea că partidul trebuie să meargă mai la stânga. (…) Eu o să fiu alături de Adrian Năstase şi o să spun că trebuie să fim mai la centru, pentru că suntem partidul care reprezintă cei mai mulţi cetăţeni din România”, a mai spus Ponta.

Premierul l-a identificat ca „adversar în continuare” tot pe Băsescu, pe care de altfel l-a lăudat spunând „singurul care are capacitatea să se bată” cu PSD.

Rebelii Sturzu și Niță

Două discursuri mai diferite au fost cele ale lui Mihai Sturzu și Constantin Niță, contracandidatul lui Zgonea la funcția de președinte executiv.

Primul a spus că un gest împotriva comunismului ar fi invalidarea „alegerilor cu un singur candidat” de duminica trecută. La fel și Niță, i-a transmis lui Dragnea că a câștigat candidând singur. Dar nici unul, nici altul nu au dat vina pe el, ci pe cei care nu au avut curajul să candideze.

Foto: Lucian Curelariu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-18

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine