2020-07-05 16:22

Dragnea propune legiferarea traseismului primarilor și aleșilor locali

 |  21:01
Dragnea propune legiferarea traseismului primarilor și aleșilor locali

Răzvan Mateo Mateescu

Primarii și aleșii locali sunt piese de bază în lupta pentru voturi, mai ales cei din orașele mici, drept urmare are o importanță foarte mare în viitoarele alegeri inițiativa vicepremierului Liviu Dragnea de a modifica legile în așa fel încât aceștia să poată să migreze de la un partid la altul fără să își piardă funcțiile, cum ar păți dacă ar face-o acum. Ideea lui Dragnea a stârnit o vie controversă în lumea politică românească, vicepremierul și PSD fiind acuzați că vor să legalizeze trădarea și traseismul, pentru a putea racola pe față primarii și consilierii altor partide.

Totul a început vineri seara, la Suceava, unde Liviu Dragnea a declarat că va propune ca aleșii locali să poată să își aleagă partidul fără să își piardă mandatul pentru că administrația locală a devenit instabilă și trebuie atrase fonduri europene.

Instabilitatea administrației locale

Vicepremierul invocă „o oarecare instabilitate în administrația locală, generată de apariția unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat”. De asemenea, a mai spus liderul PSD, „au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”.

Dragnea spune că situația i-a fost semnalată de primari din ţară, de la consilieri locali, judeţeni, preşedinţi de consilii judeţene, de la care cel puțin în ultima lună a primit foarte multe sesizări.

Vicepremierul vrea să se ocupe rapid de problemă: „În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva, în perioada imediat următoare, pentru că a început să devină o situaţie care trebuie rezolvată urgent, nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze”, a spus Liviu Dragnea. Acesta a explicat că în 2006 a fost o situaţie identică, în care au fost 45 de zile, iar acum este nevoie de repetarea acestei măsuri, pentru că este nevoie să se limpezească scena politică.

Ordonanță de urgență pentru traseism

Dragnea a susținut că interesul său prin această măsură ar fi proiectele cu finanțare europeană care trebuie depuse la sfârșitul anului și crede că ar putea apărea blocaje instituționale în consiliile locale la aprobarea acestor proiecte și, apoi, blocaje financiare.

În consecință, Liviu Dragnea va propune libertatea la migrația aleșilor locali către premierul Victor Ponta și coaliției aflate la guvernare pentru a fi aprobată printr-o ordonanță de urgență.

„Nu susţinem migraţia politică, dar nici nu putem să stăm indiferenţi. Pentru mine este foarte important ca fiecare om dintr-o comunitate să beneficieze de dezvoltare şi pentru asta sunt dispus să susţin un asemenea act normativ pentru ca astfel de blocaje să nu mai existe”, a susținut vicepremierul.

Dragnea a adăugat că, de fapt, această migrație există deja, în sensul că „foarte mulţi primari au candidat din partea unor partide, dar ei sunt deja activişti la celelalte partide”.

Explicația lui Dragnea este că ar fi foarte multe blocaje în consiliile locale şi judeţene și a dat ca exemplu consilieri aleşi pe listele USL şi care din diverse motive au părăsit funcţiile, iar locurile au rămas neocupate, pentru că nu se ştie dacă locul trebuie preluat de un supleant din acelaşi partid cu cel care a părăsit funcţia sau de următorul de pe listă, și a susținut că ar exista foarte multe procese din această cauză. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-24



Parerea ta...

JAF LA CFR CALATORI?
24 Aug 2014

IN TIMP CE PENTRU CEI APROXIMATIV 14 000 DE ANGAJATI S-AU IMPUS CATE 8(OPT)ZILE DE CONTRACT SUSPENDAT DE FIECARE IN ANUL 2013, IN TIMP CE DREPTURILE BANESTI CASTIGATE DE ANGAJATI IN INSTANTA SUNT ESALONATE PE ANI DE ZILE , IN TIMP CE BANII SOCIETATII SUNT CHELTUITI PE ACHIZITII INUTILE "IN TOTALITATE LEGALE" LA PRETURI ASTRONOMICE SI SUPLIMENTATE DUPA BUNUL PLAC , IN TIMP CE CARMEN MARIA POPESCU, ALEXANDRINA GATEJ, CLAUDIU DUMITRESCU,DANA GALBEN RACHILA, MIU ILEANA, CRISTINA MANTESCU, ETC. IN MOD CIUDAT SI INEXPLICABIL SE MAI AFLA IN FUNCTII... "Bonusuri ILEGALE de peste un milion de euro la MINISTERUL TRANSPORTURILOR . Şi director şi administrator. O situaţie inedită a fost descoperită de auditorii de conturi la companiile feroviare – CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA. La aceste societăţi, directorii au beneficiat, pe lângă remuneraţia de director general, şi de indemnizaţie de membru în Consiliul de Administraţie. Totodată, inspectorii de conturi au constatat că membrii Consiliilor de Administraţie au primit ilegal şi indemnizaţii suplimentare pentru activitatea desfăşurată în cadrul comitetelor constituite în cadrul societăţilor respective. Ingineriile financiare regizate la CFR Călători de către managerul “Smart” Valentin Dorobanţu, au fost descoperite şi de către Curtea de Conturi a României. “Contractul de mandat a lui Valentin Dorobanţu a fost încheiat pe 26.04.2013, ( adică în timpul mandatului lui Relu Fenechiu), remuneraţia a fost stabilită în cuantum de 7.000 de euro net”, iar “contractele de mandat, prin care a fost stabilită remuneraţia netă a membrilor CA la nivelul sumei de 2.000 de euro şi suplimentar 250 de euro net pentru calitatea de membru în comitetele consultative organizate la nivelul CA, au fost încheiate în data de 24.04.2013″. Ulterior, “prin acte adiţionale la contractul de mandat anterior intrării în vigoare a OUG 51/2013, indemnizaţia lunară a membrilor CA a fost
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz