2020-02-29 00:05

Dragnea și Ponta nu se bagă în votul pentru arestarea lui Șova și Vâlcov

 |  21:51
Dragnea și Ponta nu se bagă în votul pentru arestarea lui Șova și Vâlcov

Chiar dacă Partidul Social Democrat a adoptat în Consiliul Național (CN) o rezoluție privind membrii săi penali care sunt anchetați, arestați sau condamnați, șefii formațiunii ne-au explicat că în cazul Parlamentului nu e la fel de uşor să le impună reprezentanților PSD să aprobe solicitările justiției. Însuși Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD a declarat că în cazul lui Dan Șova, de exemplu, chiar dacă s-a adoptat rezoluția în CN, nu poate „sta cu pistolul la tâmpla fiecărui parlamentar”: „Fiecare va vota cum crede, nu pot să dau eu un pronostic, acum”, a spus Dragnea la Antena 3. El a explicat că și dacă PSD a adoptat rezoluția prin care se interzice membrilor de partid care se află în diverse stadii de cercetare penală sau sunt condamnați, să nu mai ocupe funcții politice sau demnități publice, la Parlament e altceva. Totuși, PSD „nu se opune solicitărilor venite de la Parchete”, a precizat Dragnea.

Social-democratul a amintit că solicitarea DNA pentru arestarea preventivă a lui Șova a fost deja avizată în Comisia Juridică a Senatului, chiar cu un vot la limită, respectiv șase „pentru”, cinci „împotrivă”. „Vom vedea, săptămâna asta. Este un moment dificil, este un moment delicat pentru PSD ca şi pentru PSD”, crede Dragnea, care a mai adăugat că îi pare rău pentru Șova și Vâlcov. Chiar din această afirmație nu știm ce să înțelegem: îi pare rău că au fost prinși? Îi pare rău că sunt victimele unei înscenări? Sau îi pare rău că a avut încredere în ei, iar cei doi sunt niște penali care au profitat de banul public. Și premierul Victor Ponta, dar și alți social-democrați au susținut că le pare rău pentru Vâlcov și Șova. Declarațiile lor sună exact cum am spus: „Ne pare rău că i-au prins” sau „ne pare rău că sunt victime nevinovate ale unor mașinațiuni”. Nici unul, nici Ponta, nici Dragnea, nu au spus răspicat că penalii, cum poate vor fi dovediți și condamnați Șova și Vâlcov, își merită soarta dacă au greșit. Mai degrabă, ca într-o „famiglia”, îl anunță pe cel căzut în mâinile justiției că le pare rău, dar îl susțin în continuare și să nu care cumva să verse la procurori și să îi bage și pe ei.

Altfel cum să explicăm aceste păreri de rău?

„Ce pot să mai spun în plus, îmi pare rău şi pentru Dan Şova şi pentru Darius Vâlcov”, l-am auzit pe Liviu Dragnea în direct, la televiziunea lui Voiculescu. Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să se pronunțe în legătură cu trei cereri din partea DNA privind reţinerea și arestarea preventivă în cazurile deputatului liberal Theodor Nicolescu şi ale senatorilor PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov.

Cade și Nicolescu

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat luni în favoarea cererilor DNA de reţinere şi arestare preventivă a deputatului PNL Theodor Nicolescu, a anunțat preşedintele comisiei, deputatul Bogdan Ciucă. El a precizat că au fost 14 voturi pentru, 4 împotrivă şi unul anulat, în privința reținerii lui Nicolescu, iar pentru arestare preventivă au fost 13 voturi pentru şi trei împotrivă.

Despre lipsa lui Nicolescu și a avocaților acestuia de la lucrările comisiei, Ciucă a explicat că nu au venit „din considerente colegiale”, având în vedere că liberalul a făcut parte din Comisia juridică. Conservatorul a mai precizat că de la comisie, rapoartele vor pleca spre Biroul Permanent, acest for fiind cel care va decide, în termen de cinci zile, data la care vor fi discutate și votate în plen.

PNL cere PSD să voteze la vedere

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a transmis, luni, lui Victor Ponta, o scrisoare deschisă în care îi cere public să le recomande parlamentarilor PSD să voteze la vedere în privinţa cererilor DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, în cazurile Şova şi Vâlcov. Gorghiu mai solicită în scrisoare ca PSD să nu blocheze adoptarea proiectului legislativ al PNL privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, în cursul urmăririi penale.

În document, copreședintele PNL arată că parlamentarii PNL vor vota „la vedere”, „se vor lovi de opoziţia parlamentarilor PSD, care, camuflaţi în spatele votului secret, vor bloca din nou bunul mers al Justiţiei”.

„Vă atrag atenţia că un astfel de deznodământ va avea ca efect adâncirea faliei dintre Parlament şi cetăţeni, putând determina o criză politică majoră. De asemenea, credibilitatea României în faţa partenerilor săi din UE şi NATO va avea din nou de suferit, alimentând discursul celor care se opun accederii ţării noastre în spaţiul Schengen”, a scris Alina Gorghiu.

Ponta: Gorghiu își pune „poalele în cap”

Ca șef al PSD, premierul Victor Ponta a declarat că nu a citit și nici nu răspunde la scrisoarea lui Gorghiu. „Cei de la PNL au mai spus şi nu au votat. Nu am citit (scrisoarea trimisă de Gorghiu-n.r.), nu am avut nici timp şi nici foarte mare preocupare să văd în fiecare zi cu ce mă mai ceartă şi mă mai înjură Gorghiu. Ea este cu scandalul, înainte era Udrea cu scandalul. Eu chiar cred că, atât timp cât sunt prim-ministru, am foarte multe responsabilităţi faţă de cetăţenii acestei ţări, să le spunem ce facem cu Codul Fiscal, cu sănătatea, cu educaţia, nu să stau toată ziua să răspund la scandal şi la pus poalele în cap. Deci, nu ştiu ce a zis, nu comentez, nu mă interesează“, a spus Ponta. Premierul a spus că nu trebuie să îl întrebăm pe el cum vor vota parlamentarii PSD.

Atanasiu: Liberalii se vor filma votând la vedere

Vicepreședintele PNL, Theodor Atanasiu, a declarat că parlamentarii au decis să voteze la vedere, adică vor arăta bilele când le va veni rândul să voteze și totul să fie filmat. „Noi o să votăm pentru ridicarea imunităţii, respectiv pentru începerea urmăririi penale pentru toţi parlamentarii şi pentru domnul deputat (Nicolescu – n.r.)şi pentru cei doi domni senatori (Șova și Vâlcov – n.r.). Atanasiu a declarat că va susține o „procedură mai facilă de începere a urmăririi penale, respectiv de arestare în cazul celor care sunt în Parlament”, respectiv prin eliminarea „filtrului parlamentar” în cazul miniştrilor senatori sau deputaţi.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu să fie discutată în plenul Camerei miercuri, de la ora 15.30.

Șova nu demisionează

Senatorul Dan Şova a declarat, luni, după şedinţa săptămânală a grupului PSD, că nu se gândeşte să demisioneze din Senat. „Toate declaraţiile pe care le voi face vor fi în plenul Senatului”, a adăugat Şova.

Plenul Senatului va discuta în şedinţa de miercuri „la pachet“ solicitările de arestare preventivă în cazurile senatorului PSD Dan Sova şi al senatorului Darius Vâlcov, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, senatorul Cătălin Boboc.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a declarat, luni, că în Biroul Permanent a fost un consens pe exprimarea votului în privinţa reţinerii şi arestării preventive ale lui Dan Şova şi Darius Vâlcov în aceeaşi şedinţă a plenului. Întrebat de ce a fost amânată discutarea raportului în cazul lui Şova pentru miercuri, în condiţiile în care aceasta a fost finalizat de săptămâna trecută, Dumitrescu a spus că nu este o amânare şi că discutarea raportului este în termenul stabilit de regulament.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine