2020-06-06 23:21

Dragnea și Ponta rămân căsătoriți din interes. Liberalii cred că au șanse cu moțiunea, dar PSD și aliații și-au anunțat sprijinul pentru premier

 |  21:01
Dragnea și Ponta rămân căsătoriți din interes. Liberalii cred că au șanse cu moțiunea, dar PSD și aliații și-au anunțat sprijinul pentru premier

Liberalii au depus moțiunea de cenzură în Parlament împotriva Guvernului Ponta. Dar evenimentele cele mai importante ale zilei de luni au fost discutarea susținerii premierului în PSD și în coaliție. Rezultatul: Dragnea și Oprea îl susțin mai departe pe șeful Executivului, la fel și Tăriceanu.

Primul pas hotărâtor a fost ședința Comitetului Executiv Național al PSD (CExN), unde Liviu Dragnea avea posibilitatea să schimbe soarta țării, cum susțin liberalii, și să îl dea jos pe Victor Ponta din fruntea Guvernului. Nu s-a întâmplat acest lucru. Șeful interimar al partidului a declarat după reuniune că „s-a discutat” despre moțiunea de cenzură a PNL, dar Comitetul Executiv Național „a votat pentru respingerea acestei moțiuni și susținerea în continuare a Guvernului”.

Nu, unui guvern PSD fără Ponta

Una dintre variantele care se discutau în spațiul public era retragerea sprijinului pentru Ponta cu o condiție: președintele Iohannis să numească un prim-ministru tot social-democrat care să formeze un nou guvern condus de PSD. Dar Dragnea a negat că ar exista un astfel de scenariu și oricum nu crede că președintele ar face un asemenea anunț. Scandalul în interiorul partidului ar fi, probabil, prea mare pentru puterile lui Dragnea. El a avut întâlniri cu mai mulți lideri locali duminică, înainte de CExN, dar se pare că, dacă s-a pus problema scoaterii lui Ponta, această soluție nu a reușit să strângă sprijin suficient. Șeful interimar al PSD, până la ședința de luni a CExN a spus tot timpul că important este ca PSD să rămână la guvernare și asta vor „toți colegii”. PSD, spunea el, fără să rostească și numele lui Ponta. Luni l-a rostit. Nu e clar dacă a încercat să schimbe ceva și nu are putere sau nu vrea.

Pasul doi: coaliţia

Al doilea pas pe care Ponta l-a trecut cu succes a fost ședința coaliției. Același Liviu Dragnea a anunțat concluzia: "Coaliția susține în continuare Guvernul. Vom respinge moțiunea de cenzură”. El a mai spus că liderii grupurilor parlamentare ale majorității guvernamentale vor hotărî cum vor proceda la vot, întrebat fiind dacă parlamentarilor puterii li se va cere să stea în bănci, să nu voteze. Votul fiind secret, procedeul acesta i-a ferit de „trădări” pe guvernanți și la ultima moțiune.

La rândul său, Gabriel Oprea, șeful UNPR, a reluat și de această dată eternul său text: „Suntem un partid serios, care se ține de cuvânt. (...) Ne menținem aceeași poziție de bun simț, în sensul că sprijinim coaliția, Guvernul din care facem parte, e normal, și îl sprijinim pe președintele României, Klaus Iohannis, pe toate problemele de securitate națională”.

În fine, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că actuala coaliție are tot interesul să susțină Guvernul. El a mai spus că va refuza orice invitație la discuții din partea lui Gorghiu și Blaga. Apoi a lăudat realizările Executivului.

Ponta a susținut și el că „lucrurile sunt foarte clare”. Premierul nu a participat la primul termen de judecată din cazul său,

Moţiunea, votată pe 29 septembrie

Liberalii au depus moţiunea de cenzură „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”,  semnată de 180 de parlamentari. Birourile Permanente ale camerelor au decis ca moţiunea să fie citită în plenul reunit al Parlamentului miercuri, 23 septembrie, la ora 10.00, iar dezbaterea şi votul efectiv au fost programate marţi, 29 septembrie, ora 10.00.

Eugen Nicolăescu, șeful grupului deputaților liberali a declarat că „din 2012 încoace este prima moţiune care are şanse reale să treacă, deoarece nu am avut până acum în România un premier inculpat trimis în judecată” şi „în toată Europa nu există aşa ceva”. Nicolăescu a anunţat că PNL va discuta cu toţi parlamentarii care nu fac parte din opoziție și va folosi „toate metodele” pentru a-i convinge să voteze pentru moțiune.

Kelemen Hunor a declarat deja că UDMR va susține probabil moțiunea.

Predoiu: PSD a condamnat românii

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a criticat dur decizia PSD de a-l susţine în continuare pe Victor Ponta, deşi premierul a fost trimis în judecată pentru corupție. „PSD a condamnat azi cetățenii României la continuarea umilinței de a avea un premier trimis în boxa acuzaților penali. E treaba lui Dragnea și a PSD-ului că decid să piardă puncte electorale cu Ponta premier. Dar e treaba țării și a tuturor românilor că România pierde cu Ponta premier”, a spus Predoiu într-o conferinţă de presă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine