2020-07-02 10:05

După 90 de ani de independenţă, Irlanda a capitulat prin acceptarea ajutorului financiar extern

 |  17:40
După 90 de ani de independenţă, Irlanda a capitulat prin acceptarea ajutorului financiar extern

Cele 72 de milioane de greci,irlandezi, spanioli şi portughezi datorează 1.500 de miliarde de euro bănciloreuropene. De cinci ori bugetul statului german.

Dupăo săptămână de tensiuni, Irlanda a capitulat şi a cerut - aşa cum a făcutGrecia în luna mai - salvarea de la UE şi Fondul Monetar Internaţional, după cepremierul irlandez, Brian Cowen, a anunţat restructurarea sistemului bancar şiun plan drastic de austeritate, cu creşteri impozitare şi reduceri alecheltuielilor publice.

Negocierile referitoare la ajutorul destinatIrlandei se vor încheia la finele lunii noiembrie, când va fistabilită valoarea exactă a acestui pachet de sprijin, potrivit comisaruluieuropean pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Valoareaprogramului nu a fost precizată, însă ar putea ajunge la 90 de miliarde deeuro, potrivit unor surse apropiate situaţiei. În schimbul sprijinului extern,Irlanda va trebui să introducă măsuri dureroase pentru reducerea deficituluibugetar. Totodată, sectorul bancar, principalul beneficiar al ajutorului, vatrebui restructurat.

Pede altă parte, Marea Britanie va oferi Irlandei un împrumut bilateral deaproximativ 7 miliarde de lire (8 miliarde euro), în cadrul ajutoruluifinanciar pe care Europa şi FMI îl vor aduce conducerii de la Dublin, a anunţatluni ministrul britanic de finanţe, George Osborne, transmite AFP. El aprecizat că Marea Britanie s-a angajat să contribuie la planul de ajutor pus înaplicare de UE şi FMI printr-un împrumut bilateral, adică un împrumut de lastat la stat, şi nu prin intermediul UE, “pentru a arăta că nu vrem să luămparte la un mecanism permanent de salvare în cadrul euro”.

MareaBritanie nu este membră a zonei euro şi nu participă la Fondul European deStabilitate Financiară (FESF), iniţiat în primăvară, în scopul ajutoruluipentru statele membre ale Uniunii Monetare care au dificultăţi bugetare.

Irlandaa "capitulat ruşinos", după 90 de ani de independenţă şi douăsăptămâni de "minciuni flagrante" din partea guvernului, prinacceptarea ajutorului financiar extern, a titrat presa irlandeză, careanticipează căderea iminentă a executivului responsabil de eşecul economic alstatului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz