2020-02-24 13:32

După ce a tăiat banii pentru lăcaşurile de cult, Traian Băsescu şi politicienii au uitat de Biserică

 |  18:15
După ce a tăiat banii pentru lăcaşurile de cult, Traian Băsescu şi politicienii au uitat de Biserică

Declaraţiile anti-Biserică alepreşedintelui României au produs primele efecte: nici un politician nu a fostvăzut ieri la manifestările dedicate marei sărbători religioase, AdormireaMaicii Domnului.

Ca şi în alţi ani pe 14 şi 15 august, şi ieri, Micula,Putna şi Tismana au fost principalele localităţi luate cu asalt de zeci de miide pelerini cu ocazia marei sărbători religioase, Adormirea Maicii Domnului. Înultimii doi ani, dar mai ales în 2009, în cele trei locaţii şi nu numai a fostplin de politicieni. Traian Băsescu nu a fost interesat de Ziua Marinei şi afost la Tismana, premierul Emil Boc cu o parte din miniştri, dar şi lideri aiOpoziţiei în frunte cu Mircea Geoană au fost la Micula, iar fruntaşii PDL dinMoldova au fost la Putna. Evident, peste tot, mai marii ţării au făcut băi demulţime. Ieri, nici nu a fost văzut nici picior de politician în cele trei locaţii.Mai mult, conform relatărilor agenţiilor de presă, au lipsit şi oficialităţilelocale. Mai mulţi analişti politici consultaţi de „Puterea” au afirmatcă absenţa politicienilor are în general două explicaţii: 2010 nu este nicimăcar an preelectoral, iar reprezentanţii puterii se tem acum să dea ochii cumulţimile. Pentru demnitarii din PDL mai există un motiv: declaraţia anti-Bisericădată zilele trecute de Traian Băsescu.

“Avertismentpentru Biserica Ortodoxă”

O declaraţie a şefului statului dată în cadrulinterviului acordat postului public de radio a trecut aproape neobservată. Iatăce a spus preşedintele: “Un lucru în privinţacăruia am fost extrem de nemulţumit este repartizarea de bani din buget peobiective de interese pentru fiecare parlamentar.Să terminăm cu aceste fanariotisme, că ţara nu arebani pentru construirea de biserici... Nu e timpul să construim acum bisericidin bani publici,avem alte priorităţi…”.Această declaraţie este mai mult decât surprinzătoare, ţinând cont de faptul căse ştia că Traian Băsescu este un prieten al Bisericii. Analistul politicCristian Pîrvulescu spune următoarele despre noua poziţie faţă de Biserică a şefuluistatului. “Recunosc, şi pe mine m-a surprins declaraţia şefului statului. Ştiucă a făcut mai mult, sau cel puţin tot atât cât a făcut şi Adrian Năstasepentru Biserică când el era prim-ministru. Două ar putea fi motivele acesteideclaraţii. În primul rând, ştiu că este o amplă dezbatere în rândulintelectualilor apropiaţi Palatului Cotroceni privind Biserica. Unii susţinteza impozitării, se ştie când este vorba de biserică, nu există TVA, taxe,impozite, alţii se opun. Dar ar mai putea fi şi altceva. Este posibil ca preşedinteleTraian Băsescu să fie deranjat de anumite întâlniri dintre capii Bisericii şireprezentanţi ai Opoziţiei şi sunt convins că această declaraţie are şi rolulunui avertisment. Cred mai mult în această a doua variantă”, a precizatCristian Pîrvulescu pentru „Puterea“.

Unmilion de euro pentru Cotroceni

PreşedinteleTraian Băsescu susţine sistarea acordării de sume de la buget pentru lăcaşuride cult, în schimb, cu biserica din incinta Palatului Cotroceni a fost destulde darnic. Conform presei vremii, între 2007 şi 2009 s-au utilizat în jur de unmilion de euro de la buget pentru reconstrucţia acesteia. De ce a fost nevoiede această sumă este simplu. Bisericadin incinta Palatului Cotroceni nu avea şi o funcţie liturgică, ci doar una cuvaloare de memorial. Mai mult, în 2010, chiar la puţin timp după ce i-a anunţatpe bugetari şi pe pensionari de decizia amputării salariilor şi a pensiilor,Traian Băsescu a dispus cheltuirea sumei de 184.873,94 lei, adică 44.790,78euro, la cursul de schimb valutar leu/euro comunicat de BNR pentru ziua demarţi, 4 mai 2010, pentru lucrări de sculptură în lemn şi lucrări de poleire cufoiţă de aur a catapetesmei. Ulterior, după ce presa a prezentat acestecheltuieli, un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale anunţa suspendarealucrărilor, dar nu din motive de economisire a banilor publici, ci din motivetehnice.

Boc a dat 12 milioanede euro

Tot în acest an, maiprecis pe 28 aprilie - deci când se ştia de situaţia dramatică prin care treceRomânia – premierul Emil Boc a aprobat Hotărârea de Guvern nr. 417 (publicatăîn Monitorul Oficial nr. 289 bis din 3 mai a.c.) prin care se acordă unui numărde 1.334 de lăcaşuri de cult suma de 54.569.000 lei, adică 12.992.619 euro. 65-70%din această sumă a mers spre lăcaşuri de cult din localităţi cu primari PDL.Numai în Bucureşti, din 27 de biserici care au primit bani, 19 se află însectoarele 3 şi 6, adică cele două cu primării conduse de primari PDL. Ţinândcont de faptul că premierul Emil Boc în general nu face nici o mişcareimportantă fără să aibă OK-ul Cotrocenilor, este posibil ca şi acordareaacestor sume să se fi făcut cu acordul preşedintelui.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-06-23Parerea ta...

MAXIMUS
16 Aug 2010

NICULA, nu Micula, jud. Cluj;
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine