2020-07-07 03:36

După restricţiile impuse de Rusia, Republica Moldova se orientează către România

 |  18:26
După restricţiile impuse de Rusia, Republica Moldova se orientează către România

Înurma restricţiilor impuse Republicii Moldova de Rusia, ministrul moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a anunţat că vaavea la Iaşi o întâlnire cu omologul său român, Mihail Dumitru, "pentru acataliza relaţiile comerciale cu România. Acesta a declarat,într-un interviu, că un grup de exportatori de fructe, legume, importatori de struguri,chiar şi exportatori de vinuri de la Chişinău se pregăteştepentruîntâlnirea cu ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale dinRomânia.

"Am solicitat ca din partearomână să participe la această întrevedere importatorii de fructe, legume dinRomânia, importatorii de struguri şi importatorii de vinuri. Scopul întâlnirii esteca noi să putem cataliza relaţiile noastre comerciale cu România. România esteo piaţă mare, este aproape de noi, este nevoie numai ca noi să ne promovămfoarte agresiv şi intens produsele noastre pe piaţa românească", aprecizat Cosarciuc.

Întâlnireaintervine în condiţiile în care, după blocajele în livrarea vinului moldovenescpe piaţa rusă, Moscova a impus săptămâna aceasta restricţii dure şi la importulde fructe şi legume. Numărul exportatorilor moldoveni acceptaţi de Rusia s-aredus astfel cu circa 76%. Numai 33 de firme exportatoare dintr-o listă de 136au fost acceptate de Moscova. Rusia reproşează exportatorilor moldoveni căprodusele lor nu corespund standardelor de calitate. Ambasadorul RepubliciiMoldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, sublinia că Moldova are fructe şi legume"foarte ecologice" şi şi-ar dorisă se ajungă din nou lasituaţia dinainte de 2008, când România devenise principala piaţăpentruexporturile moldoveneşti. În prezent, ocupă locul al şaselea.

Ministrulmoldovean al agriculturii a menţionat că autorităţile de la Chişinău încearcăsă afle criteriile pentru selectarea agenţilor economici care vor continuasăexporte pe piaţa din Rusia."Erau 136 acceptaţi. Noi ampropus o listă adăugătoare de 177. Şi de acum, din 136 plus 177 au rămas numai33", a precizat Cosarciuc. În cazul vinului, serviciul sanitar rus a spuscă a descoperit dibutilftalat, o substanţă toxică, iar în cazul fructelor şilegumelor ar fi depistat un nivel nepermis de mare de nitriţi şi pesticide. Caurmare, un milion de litri de vin au fost returnaţi la vamă şi zeci de camioanecu fructe şi legume sunt blocate în aşteptarea avizelor sanitare. Observatoriisunt însă unanim de acord că în spatele acestor decizii economice ale Moscoveistau factori politici. Problemele au apărut în iunie, după ce preşedinteleinterimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret prin care ziua de 28iunie să fie Zi a ocupaţiei sovietice şi cerea retragerea trupelor ruse dinTransnistria. Gestul preşedintelui moldovean a enervat mediile politice de laMoscova, care au reacţionat cu declaraţii critice. La câteva zile după aceea auapărut primele probleme cu transporturile de vin moldovenesc, iar pe măsură ceR. Moldova s-a apropiat de campania electorală, tonul şefului serviciuluisanitar rus, Ghennadi Onişncenko, faţă de Chişinău s-a înăsprit, mergând pânăla a spune că liderii politici moldoveni au judecata întunecată de substanţeletoxice pe care Rusia le-a depistat în vinul moldovenesc. Practic, în acestmoment, R. Moldova se află sub un embargo parţial, dar destul de sever, înprivinţa exporturilor de vin, fructe şi legume, nefiind exclusă declarareaoficială a unui embargo total, aşa cum s-a întâmplat în 2006.

R. Moldova exportă în Rusia aproximativ 80%din cantitatea de vin, legume şi fructe pe care o produce.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz