2020-02-24 14:46

Economia Japoniei, afectată de un fenomen inedit. Sinuciderile şi depresiile au costat 25 de miliarde de euro

 |  18:32
Economia Japoniei, afectată de un fenomen inedit. Sinuciderile şi depresiile au costat 25 de miliarde de euro

Tratarea sinuciderilor şi depresiilor au costat economiajaponeză 25 de miliarde de euro, în 2009, potrivit unui studiu guvernamentalinedit, dat publicităţii marţi.

Guvernulnipon a calculat că veniturile pierdute în urma deceselor prin sinucidere şi aîncetării lucrului de către persoanele depresive, la care se adaugă costurilediverselor alocaţii şi îngrijiri medicale necesare pentru îngrijireapersoanelor suferinde, s-au ridicat în anul 2009 la suma totală de 2.678,2miliarde de yeni. Potrivit studiului, din suma totală aproximativ 1.900miliarde de yeni (17,7 miliarde de euro) reprezintă salarii şi venituri care nuau mai putut fi vărsate din cauza sinuciderii beneficiarilor şi care nu s-aumai putut întoarce în economie. Ministerul japonez al Sănătăţii a precizat cădin cele 32.845 de persoane care s-au sinucis în 2009, aproximativ 26.500 aveauo vârstă cuprinsă între 15 şi 69 de ani. Dacă aceste persoane ar fi trăit şimuncit până la vârsta de 70 de ani, ar fi putut câştiga o sumă estimată la1.902 miliarde de yeni.Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata suicidului în Japoniadepăşeşte 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, adică aproape dublul faţă demedia mondială. Anul 2009 a fost al 12-lea an consecutiv în care numărulcazurilor de sinucidere în Japonia a depăşit 30.000. Printre cauzelefenomenului specialiştii evocă problemele de sănătate, dar şi dificultăţileeconomice înregistrate din anii '90.

PremierulNaoto Kan, de centru-stânga, a declarat că această rată ridicată asinuciderilor demonstrează cât de dificilă este situaţia în care se află ţara.“Există numeroase cauze pentru sinucidere. Lupta împotriva acestui fenomen arputea ajuta la construirea unei societăţi în care suferinţa să fie mai redusă”,a precizat acesta.

Întrecauzele acestui fenomen, specialiştii includ consecinţele dificultăţiloreconomice, prezente din anii '90, sfârşitul modelului social protecţionistjaponez şi erodarea legăturilor de familie. Toate acestea, se petrec pefundalul unei culturi budhiste, care nu stigmatizează sinuciderea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine