2020-02-28 15:04

Elie Wiesel: „Comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor este inacceptabilă.”

 |  16:59
Elie Wiesel: „Comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor este inacceptabilă.”

Elie Wisel, laureatulPremiului Nobel pentru Pace, a apreciat drept „inacceptabilă”comparaţia între deportarea evreilor în timpul celui de-al Doilea RăzboiMondial şi expulzarea romilor din Franţa.

Trebuiesă fim prudenţi cu acest limbaj. Aceşti romi sunt trimişi în România, nu laAuschwitz”, a declarat Wiesel sâmbătă seară, într-o emisiune a postului deteleviziune France 3, apreciind drept inacceptabilă” comparaţia. Nu avemdreptul să banalizăm evenimentele, amintirile şi memoria”, a adăugat el. Wieselşi-a exprimat însă spriijinul pentru romi. Eu însumi fost refugiat, nu pot să nu mă solidarizez cu aceşti bărbaţi,femei şi copii care se află în Franţa”,aspus el, considerând că aceştia nu ar trebui expulzaţi.

Manifestaţii în Franţa împotriva politicii derepatriere a romilor

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, aanunţat la sfârşitul lunii iulie o înăsprire a politicii de securitate a Franţeişi desfiinţarea taberelor ilegale ale romilor, atrăgând numeroase critici peplan intern şi internaţinal. Cel puţin40 de asociaţii şi organizaţii franceze au lansat un apel pentru organizareaunor manifestaţii de amploare împotriva politicii de securitate promovate deguvernul de la Paris, care a intensificat acţiunile de repatriere a romilor înRomânia. Într-un "apel către cetăţeni", semnat până ieri laprânz de mai mult de 40.000 de persoane, organizaţiile franceze fac apel pentruconvocarea unei manifestaţii, în data de 4 septembrie 2010, la ora 14.00, înPiaţa Republicii din Paris, dar şi în alte oraşe din Franţa, în ziua în care seîmplinesc 140 de ani de la crearea celei de-a III-a Republici franceze."Cele mai înalte autorităţi ale statului au făcut alegerea de a denunţapublic categorii întregi de populaţie: nomazi acuzaţi, ca şi străinii, căprovoacă probleme, francezi de origine străină asupra cărora planeazăameninţarea de a li se retrage cetăţenia, părinţi ai copiilor delincvenţi etc.Iată că preşedintele Republicii acreditează şi vechile minciuni despre oimigraţie costisitoare şi asimilată delincvenţei şi stigmatizează astfelmilioane de persoane din cauza originii sau a situaţiei lor sociale",afirmă semnatarii scrisorii. Aceştia au reamintit că prevederile"Constituţiei Franţei, republică laică, democratică şi socială, asigură«egalitatea în faţa legii petnru toţi cetăţenii, fără deosebire de origine,rasă sau religie»", şi au propus ca manifestaţia să aibă loc sâmbătaviitoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-02

Mai multe imagini:
Elie Wiesel: 'Comparaţia între deportarea evreilor şi expulzarea romilor este inacceptabilă.”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine