2020-02-25 20:56

Eşecul Alianţei pro-UE. Referendum invalid în Moldova

 |  19:09
Eşecul Alianţei pro-UE. Referendum invalid în Moldova

Referendumul constituţional desfăşuratduminică în R. Moldova a fost invalidatde prezenţa scăzută la urne. Doar 29,67 la sută dintre alegători au participatla această consultare organizată de coaliţia pro-UE care a câştigat ultimelealegeri legislative pentru a instaura o alegere prezidenţială directă. Un minimumde 33 la sută dintre alegători era necesar pentru ca referendumul să fieconsiderat valid. În aceste condiţii blocajul politic al ţării care durează demai bine de un an are toate şansele să persiste, cu atât mai mult cu cât unreferendum similar nu poate fi organizat decât peste doi ani, potrivit Constituţiei.

Referendumul a fost convocat de actualacoaliţie prooccidentală aflată la guvernare, pentru a depăşi blocajulînregistrat din cauza comuniştilor la alegerea preşedintelui în Parlament,propunând modificărea Constituţiei,astfel încât preşedintele să fie ales prin votul direct al populaţiei. Înrepetate rânduri comuniştii au cerut simpatizanţilor să boicoteze votul.Rezultatul final, este o lovitură greapentru alianţa pro-UE aflată la guvernare, care şi-a pus speranţele înreferendum ca o modalitate de a pune capăt paraliziei politice, şi o victoriepentru opoziţia comunistă, care chemase la boicotarea votului. ActualaConstituţie prevede alegerea preşedintelui cu cel puţin 60% din voturileparlamentarilor.

Invalidareareferendumului antrenează o dizolvare a Parlamentului şi convocarea de noialegeri legislative anticipate. Potrivit lui Filat, eşecul se explică nu numaiprin boicotul alegătorilor comunişti, dar şi prin divergenţele din interiorulcoaliţiei liberal-democratice. Manifestaţiile şi confruntările din aprilie 2009,contra victoriei la alegerile legislative a Partidului Comunist, la putere din2001, au condus la un impas politic, urmat de noi alegeri anticipate în iulie2009, câştigate de această dată de o coaliţie de partide proeuropene. Acestadin urmă, care a eşuat să fie ales în Parlament, candidatul său la Preşedinţie,a contat pe referendum pentru a ieşi din impasul constituţional. “Sunt sigur căreferendumul va fi un succes... Comuniştii vor suferi o înfrângere zdrobitoare”,a declarat în timpul dimineţii şeful interimar al statului, preşedintele Parlamentului,Mihai Ghimpu, după ce a introdus buletinul său în urnă. ”Este foarte probabil ca referendumul să eşueze, ceea ce va distruge iluziileputerii şi o va face să coopereze cu partidul comunist /PC/”, a declarat larândul său fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, cu puţin timp înainteaînchiderii birourilor de vot. PC şi-a chemat alegătorii să boicoteze scrutinul,acuzându-i pe liberal-democraţi de “uzurparea puterii”.

APCEcere alegeri parlamentare rapide

DelegaţiaAPCE care a monitorizat referendumul din R. Moldova a cerut autorităţilor săorganizeze alegeri parlamentare în acest an, iar politicienilor să propunăsoluţii pentru funcţionarea stabilă a instituţiilor şi "să lase în urmădisputele politice sau personale", arată un comunicat oficial.

MisiuneaAdunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) "face apel laautorităţile din (Republica) Moldova să organizeze alegeri parlamentare în2010, potrivit angajamentului actorilor politici din Republica Moldova faţă deConsiliul Europei (CoE)", subliniind că acest lucru este necesar"pentru a asigura condiţiile exprimării libere a voinţei tuturorcetăţenilor ţării”. "Delegaţia aşteaptă ca toţi liderii politici să seimplice în soluţionarea blocajului constituţional şi politic privind alegereapreşedintelui moldovean”.

Delegaţiaapreciază că votul a decurs "calm şi fără incidente", iar cetăţeniicare au participat la referendum au putut să-şi exprime, "opţiunea, îngeneral, în mod liber".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine