2020-06-02 15:54

Eurodeputaţii caută secretele spionajului american România

 |  18:51
Eurodeputaţii caută secretele spionajului american România

Povestea închisorilor CIA ascunse în Europa continuă. Astfel, joi, parlamentarii europeni au adoptat o rezoluţie pentru o anchetă detaliată şi independentă privind acest caz în România, adresată Guvernului Ponta. În replică, premierul român a declarat că nu ştie despre ce este vorba, promiţând că Executivul de la Bucureşti va analiza solicitarea Bruxelles-lui şi va acţiona în spirit european. Pe de altă parte, europarlamentarul PDL Monica Macovei a combătut decizia colegilor săi din PE, argumentând împotriva dovezilor prezentate de aceştia.

PE a solicitat Bucureştiului o anchetă „independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă, să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare şi să coopereze pe deplin cu CEDO în cazul Al Nashiri”, scrie Mediafax. În plus, eurodeputaţii regretă „intransigenţa şi tăcerea autorităţilor române în legătură cu acest subiect, care sunt incompatibile cu obligaţiile ce le revin”. Mai mult, parlamentarii europeni cer chiar audierea sub jurământ a persoanelor implicate, inclusiv a miniştrilor din statele membre.

Rezoluţia votată de eurodeputaţi face referire la nesancţionarea complicităţii membrilor UE cu programele secrete ale CIA, care au contribuit la încălcarea unor drepturi fundamentale. Aleşii europeni solicită sporirea dreptului PE de a ancheta astfel de violări în UE şi reiterează solicitarea pentru o investigare detaliată a operaţiunilor secrete ale SUA de către statele membre. Totuşi, textul rezoluţiei are un caracter non-legislativ, scrie Mediafax.

Parlamentarii europeni şi-au exprimat dezamăgirea faţă de necolaborarea Comisiei Europene privind recomandările făcute de Legislativ în rezoluţia din septembrie 2012, pe tema detenţiei ilegale a unor prizonieri. Rezoluţia de joi reia şi aceste recomandări. În plus, europarlamentarii reiterează şi cererile către Consiliu, privind o declaraţie de recunoaştere a implicării statelor în programul CIA. Ţările acuzate de colaborare sunt: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-10-10

In legatura cu acest articol...

Ioan Talpeş, audiat în cazul închisorii CIA din România

Băsescu: Nu au fost închisori CIA în România
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine