2019-10-15 20:23

Europa a intrat în cursa dezarmării! SUA şi China îşi dispută supremaţia în zona militară

 |  17:22
Europa a intrat în cursa dezarmării! SUA şi China îşi dispută supremaţia în zona militară

China şi SUA îşiarată supremaţia militară prin investiţii constante în zona Apărării, în vremece Europa îşi reduce bugetele şi tinde spre o dezarmare parţială.

Administraţiaamericană va construi cea mai scumpă bază militară din Pacificul de Vest dinultimii 60 de ani, investiţie de peste 12 miliarde de dolari în încercarea de a egala dezvoltarea militară a Chinei, informeză Daily Telegraph. Este cea mai mareinvestiţie făcută de Statele Unite într-o bază militară din Pacific după celde-al Doilea Război Mondial şi va include un doc pentru un portavion de aeronavecu propulsie nucleară, un sistem de apărare antirachetă, spaţii pentruantrenamente de tragere, lărgirea bazei aeriene a insulei. Baza va găzdui 19.000 de soldaţi dininfanteria marină, relocalizaţi din insula japoneză Okinawa, unde forţeleamericane au devenit extrem de nepopulare. China şi-a dezvoltat flotasemnificativ în ultimii ani, în ideea de a încerca să împiedice SUA săintervină într-un eventual conflict asupra Taiwanuluişi pentru a-şi impune supremaţia asupra teritoriilor bogate în gaze şipetrol din Marea Chinei de Sud. Cu toate acestea, mulţi experţi consideră că Beijingul nu are pemoment capacitatea să concureze Statele Unite pentru supremaţia în OceanelePacific şi Indian.

Dezarmarea Europei

Înschimb, Europa e cuprinsă de virusul reducerilor fără precedent în bugetulApărării şi concediază regimente, dezmembrează nave şi port-nave, cu toate că este angajată constantă pe teren,în ţări ca Afganistan, Liban, Irak. O situaţie care ameninţă superioritateatehnologică a Europei şi securitatea cetăţenilor săi, arată cotidianul LaRepubblica. Cheltuielile militare ale europenilor nu ating 2% din PIB, nivel pecare şi-l fixaseră totuşi singuri, recunoaşte amiralul Giampaolo Di Paola, preşedinte al Comitetului militar care regrupează şefii de Stat-Majorai NATO. În apropierea SummituluiNATO de la Lisabona, care trebuie să promovezenoul concept strategic al Alianţei, Statele Unite sunt îngrijorate deatitudinea europenilor care cheltuiesc din ce în ce mai puţin pentru Apărare,comentează La Repubblica. În 2002, toate ţările membre ale Alianţei atlanticeşi-au dat ca obiectiv să afecteze anual "cel puţin" două procente din PIB pentru Apărare.În 2009, doar Grecia (3,1%), Albania (2%), Franţa (2,1%), Anglia (2,7%) şiStatele Unite (4%) şi-au menţinut angajamentul. Europenii ar avea probleme, laora actuală, în lansarea unei operaţiuni militare importante în cazuldeclanşării vreunei crize.

Şi,cu toate acestea, nevoia de securitate a Europei nu poate fi contestată.Amiralul Di Paola subliniază că "numeroase programe de dezvoltare a armamentului văd lumina în alteregiuni ale lumii. Superioritatea noastră tehnologică riscă să fie ajunsă dinurmă în foarte scurt timp. Superioritatea calitativă trebuie menţinută cu oricepreţ, chiar dacă ar trebui să sacrificăm parţial aspectul cantitativ".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray