2020-07-04 12:45

Ex-vicele PSD anunţă azi candidatura sa la şefia PSD. Dragnea despre Ponta: „A greșit și e instabil”

 |  21:01
Ex-vicele PSD anunţă azi candidatura sa la şefia PSD. Dragnea despre Ponta: „A greșit și e instabil”

Daniel Măgureanu

Simţind că social-democraţii se află într-un moment de cotitură după demisia preşedintelui Victor Ponta, despre care afirmă că „a greșit” și nu mai este „foarte stabil”, Liviu Dragnea analizează dacă este momentul să-şi pună experienţa de lider în slujba partidului. Condamnat la un an cu suspendare în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, coordonatorul politic al PSD susţine că „este nevoie de o conducere care să dea vigoare şi siguranţă partidului”.

Astfel, Dragnea a declarat la Antena 3 că marţi va răspunde la întrebarea privind o posibilă candidatură pentru atribuţiile de lider PSD. Acesta a mai menţionat că, dacă va cere colegilor încrederea, o va cere pentru o perioadă „strict limitată”, adică până la organizarea Congresului PSD. „Decizia mea este determinată numai de un singur lucru, de discuţia cu colegii la CEx. Colegii să mă convingă că un astfel de gest ar ajuta partidul. Este importantă opinia fiecăruia.”

De altfel, Comitetul Executiv al PSD este văzut de Dragnea ca fiind un moment foarte important pentru viitorul social-democraţilor: „Am văzut şi eu o parte din declaraţiile colegilor mei în ultima săptămână. Cred că, la CEx, PSD, în primul rând, trebuie să-şi vină în fire... în primul rând, să vorbim normal, să se dea la o parte orice patimă, pentru că noi, de fapt, nu avem miza unui scaun anume, ci a stabilităţii acestui partid, pentru că nu mai este o afacere numai a PSD, revin la contextul regional, un PSD stabil şi un PNL care ar trebui să devină stabil ar da o stabilitate acestei ţări”.

„Oamenii din teritoriu aşteaptă foarte rapid o stabilizare a conducerii, să spună care este linia, să vadă că PSD este condus în continuare, să aibă garanţia că această conducere păstrează guvernarea cu Victor Ponta prim-ministru. (...) E nevoie urgentă de certitudine şi de fermitate la vârful partidului şi de un plan de acţiune concret. (...) Alegerile locale de la anul vor fi un moment politic foarte important, cu efecte la alegerile parlamentare. (...) Este nevoie de o conducere care să dea vigoare şi siguranţă partidului”, a mai adăugat coordonatorul politic al PSD.

Fără patimă şi adrenalină în PSD

În aşteptarea deciderii noului preşedinte al formaţiunii, Dragnea este convins că liderii PSD trebuie să dea dovadă de calm şi obiectivism: „Avem o problemă, nu putem să fim ipocriţi, dar, indiferent cât de mare este problema, cea mai mare greşeală a unor colegi, pe care am văzut-o în ultimele zile, a fost ca această problemă să fie tratată cu foarte multă adrenalină, patimă şi cu declaraţii care mai de care mai spectaculoase, unele iresponsabile, pentru că niciodată nu ajungi la o soluţie în felul acesta”.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a ocupa o nouă funcţie executivă în partid, deşi are o condamnare de la ÎCCJ, Dragnea a răspuns: „Acesta este un subiect important. Pe de altă parte, PSD se află într-o situaţie specială acum, unde se pot adopta măsuri speciale pe perioade limitate, o perioadă tranzitorie. Dacă o să fiu implicat în aşa ceva şi dacă o să cer colegilor mei încrederea pentru aşa ceva, va fi pe o perioadă strict limitată, şi anume până la organizarea congresului. Ce este foarte important, ca după CEx de miercuri să ieşim limpezi, coerenţi şi cu fermitate”.

Luând în calcul scenariul conform căruia ar deveni preşedintele PSD, Dragnea a susţinut că poate face echipă cu aproape oricine din partid. „Eu vreau să fac echipă cu oricare, indiferent din ce poziţie. (...) După Comitetul Executiv, oricum ar fi, trebuie făcută o echipă, pentru că PSD nu e un partid care poate fi condus de un singur om”, a declarat coordonatorul politic al PSD.

Dragnea a lămurit şi controversele legate de funcţia de preşedinte interimar al formaţiunii: „La CEx se poate discuta de preluarea interimară a unor atribuţii pe o perioadă limitată. Preşedintele dându-şi demisia, cineva din partid, stabilit de CEx, poate să preia aceste atribuţii, dar funcţia de preşedinte interimar în statut nu există”, a precizat Dragnea, care a completat totodată că funcţia de preşedinte PSD poate fi ocupată doar în urma Congresului. „Atribuţiile care au rămas deocamdată preluate de Rovana Plumb ca preşedinte al Consiliului Naţional, CEx poate hotărî două lucruri: să fie exercitate în continuare de Rovana Plumb sau exercitate în continuare de altcineva”, a mai susţinut acesta.

Demisia lui Ponta are efecte multiple

Retragerea lui Ponta din funcţia de preşedinte al PSD a fost primită cu surprindere de Dragnea: „Am primit-o foarte rău. (...) Eram într-o zonă în care nu mă uitam la televizor, era duminică după-amiază, nu eram pe internet, m-a sunat cineva şi mi-a zis. (...) Nu s-a consultat cu mine, noi am avut mai multe discuţii de când a fost să-şi opereze genunchiul la Instanbul, era foarte frământat şi îl înţeleg, a avut motivele dumnealui... eu cred că a făcut o greşeală”. Totuşi, coordonatorul politic al PSD a spus că are sentimente de prietenie faţă de Victor Ponta, dar l-a supărat faptul că acesta nu l-a anunţat în legătură cu demisia. „Asta nu m-a dezamăgit, m-a supărat. (...) Eu vorbesc de o relaţie de camaraderie cu Victor Ponta de cinci ani jumătate, în care eu şi cu gândul şi cu fapta am fost lângă el. (...) Pentru el simt prietenie, sunt supărat că a făcut gestul ăsta şi că nu mi-a dat şi mie şansa, cred că nu a dat-o nimănui, să discute şi să-l facă să înţeleagă că nu e bine să-şi dea demisia, nici pentru el, nici pentru partid, nici pentru Guvern, nici pentru ţară până la urmă, dar, dincolo de asta, te poţi supăra pe un prieten, dar prietenia rămâne, nu e un sentiment care se evaporă la o supărare de genul ăsta. (...) Eu îl înţeleg, Victor trece printr-o perioadă foarte grea şi nu mai este foarte, foarte stabil şi îl înţeleg (...), n-am o problemă cu Victor Ponta eu.”

În afară de semnificaţia strict administrativă, gestul lui Victor Ponta este considerat de Liviu Dragnea ca fiind generator de tulburare: „Fiecare om din partid sigur că a fost tulburat… nimeni nu şi-a dorit ca el să renunţe la funcţia de preşedinte. Este important ca toată familia mare a PSD să-l susţină şi el să simtă asta. Totuşi, e preşedintele PSD (n.r. – Victor Ponta), cel mai mare partid din România, un partid stabil, organizat, aşezat, care are nevoie de o conducere fermă şi foarte clară, este un partid care trebuie condus cu foarte multă rigoare şi predictibilitate”.

Despre stabilirea datei congresului, Dragnea a spus că dezbaterea poate exista, dar decizia aparţine Consiliului Naţional. Cu toate acestea, el a subliniat că sunt trei variante posibile pentru organizarea congresului PSD: noiembrie 2015, februarie 2016 sau după alegerile parlamentare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-20Parerea ta...

CRISTESCU
21 Iul 2015

psd, adica partidul socialist de dreapta! Usl, uniunea sovietica liberala! Ponta nu este instabil, este chiar labil, dragnea este nedorit de sf. ILIE scu, (sf.=sfatosul), zgonea e proaspat insurat, cel din barca de la senat e de mai multe ori insutat, lui daniel ii suceste gatul felix cand se intoarce, cea de plumb e greoaie, uneper-isti o fac de oaie, nastase mai are doua oua la coaie, asa ca bunicu mai bate toba tare!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz