2020-01-26 02:07

EXCLUSIV. Eugen Tomac, atac la preşedinte: „Ponta va rămâne premier atât timp cât îşi doreşte Iohannis”

 |  21:01
EXCLUSIV. Eugen Tomac, atac la preşedinte: „Ponta va rămâne premier atât timp cât îşi doreşte Iohannis”

Într-un interviu acordat ziarului PUTEREA, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a comentat ultimele evenimente importante din politica românească, în analiza acestuia fiind prezente impresii despre figuri precum Traian Băsescu, Victor Ponta sau Ion Iliescu. Liderul „popularilor” a surprins prin actualizarea unui scenariu vehiculat la începutul anului - Traian Băsescu, prim-ministru -, dar şi prin criticile la adresa PSD, dintre care se remarcă cea la adresa lui Ion Iliescu, descris ca fiind „bolşevic”.

Interviu integral acordat de preşedintele PMP, Eugen Tomac, ziarului PUTEREA.

PUTEREA: Traian Băsescu a fost luni (3 august 2015) la sediul partidului PMP şi a spus că „toamna politică ne prinde cu UNPR în alianță cu PNL, că așa va fi interesul național, și cu PSD în Opoziție”. Cum va reacţiona PMP în cazul în care acest scenariu va deveni realitate? Va fi parte a unei coaliții formate de PNL sau ar putea sprijini Guvernul acesteia, ori va rămâne în opoziție?

Eugen Tomac: Nu ne interesează să fim parte din USL, nu susținem și nici nu vom susține vreodată un guvern care promovează propaganda mincinoasă prin care PSD și PNL au ajuns la putere în 2012. Ponta trebuia schimbat imediat după alegeri. Ce se întâmplă acum nu mai reprezintă voința electoratului, ci calcule meschine ale unor politruci care vor să ajungă la ciolan, să pună mâna pe resurse, nicidecum să aducă bunăstare pentru români. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla cu sprijinul partidului aspirator, care primăvara e de stânga și toamna devine de dreapta, în funcție de „interesul național”.

Există patru proiecte privind votul diasporei. Cu ce diferă ele, în afara numelui inițiatorilor și a partidului din care fac parte aceștia? De ce ar trebui ales proiectul dumneavoastră? Ce șanse sunt să fie aplicat corect și fără fraude acest mod de votare și ce număr de votanți din diaspora vă așteptați să îl folosească?

Introducerea votul prin corespondență reprezintă o necesitate. Este un mecanism care trebuie implementat de urgență. Avem aproape 4 milioane de români care muncesc în Uniunea Europeană. Diaspora este un termen greșit. Ei nu sunt diaspora, ei sunt cetățeni europeni cu drepturi și obligații egale, exact ca cetățenii statelor gazdă. Votează la alegerile locale din statele unde locuiesc, beneficiază de accesul pe piața forței de muncă, sunt beneficiarii sistemelor de asigurări sociale. Ceea ce face Guvernul României prin îngrădirea dreptului la vot este grav. Este, practic, o sancțiune impusă cetățenilor români care se bucură de libertățile pe care Uniunea Europeană le oferă tuturor cetățenilor europeni. Legea  votului prin corespondență pe care am propus-o este completă și elaborată profesionist de către specialiști. Celelalte proiecte sunt simple texte pentru a justifica discursul politic de tipul „avem și noi o lege”. Eu îmi doresc sincer ca proiectul propus de PMP să devină o lege bună. Și am cerut în acest sens, atât PNL, cât și PSD, să aducă completări, modificări pentru a îmbunătăți până la perfecțiune acest proiect de act normativ extrem de important pentru români și România. Din păcate, nu-i interesează. Ba chiar s-au pronunțat împotrivă și așa au și votat în Parlament. Ambele partide, pe 9 decembrie 2014, au respins proiectul legii votului prin corespondență.

Varianta care a circulat la începutul anului, cu Traian Băsescu premier, poate fi luată în calcul în prezent, pe fondul problemelor pe care Victor Ponta le are atât cu guvernarea, cât şi cu justiţia? Ce părere are Traian Băsescu despre posibilitatea de a ocupa această funcţie?

Nu cred că se pune problema în acești termeni. În mod sigur însă Președintele Traian Băsescu are mult mai multă experiență și ar fi un premier mult mai bun decât Cătălin Predoiu, Gabriel Oprea sau alt aspirant la această înaltă funcție.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a precizat că partidul său are peste 500.000 de mii de membri. Prin comparație, PMP cu ce se poate lăuda în privința dezvoltării ca partid?

Nu cred că un partid care nu apare în sondaje are atât de mulți membri. Aș tinde să cred că PMP are mai mulți membri decât UNPR. Să nu uităm un aspect important de la alegerile parlamentare de anul trecut la care noi am participat. Românii au ales să plece la Bruxelles reprezentanții PMP, PNL, PSD și UDMR. Aceasta este realitatea confirmată de vot. Partidele fără ideologie nu au viață lungă, ele sunt doar anexe. Noi construim un partid european de dreapta.

Cât credeţi că mai poate rezista Victor Ponta în fruntea Guvernului? Care să fie motivaţia pentru care nu şi-a prezentat încă demisia, deşi problemele cu justiţia ar fi trebuit să fie decisive din acest punct de vedere?

Victor Ponta va rămâne în funcție atât timp cât își dorește Președintele Iohannis. Aceasta este convingerea mea.

Cum comentaţi recentul CExN al PSD, în urma căruia un politician cu probleme în justiţie, Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în Dosarul Referendumul, a fost ales preşedinte interimar al PSD?

PSD reprezintă tot ce e mai rău în politica românească. Este încă o dovadă că între agenda publică și interesele de partid e o prăpastie uriașă. Un politician condamnat nu mai poate fi un reper pentru societate. Aura asta falsă de „condamnat simbolic” pentru lupta cu „regimul Băsescu” produce mult rău în primul rând țării. Decredibilizează o întreagă generație de politicieni atât în țară, dar mai ales în ochii partenerilor externi.

Ce puteţi spune despre intervenţia lui Ion Iliescu de la CExN, când l-a susţinut Liviu Dragnea? Cum aţi primit această ştire la acel moment?

Iliescu este un bolșevic care și-a construit toată cariera politică pe minciună și servilism față de Moscova. Ceea ce face în PSD îl privește. Cert este că din cauza acestui personaj, România a rămas izolată economic și politic mult timp. Practic, temelia pusă de administrația Iliescu după 1990 a îngreunat procesul de apropiere reală de țările dezvoltate ale Europei. În fond, e cunoscut faptul că Ion Iliescu și-a dorit de mulți ani ca Dragnea să preia frâiele PSD.

Un subiect controversat în acest an este cel al indemnizaţiilor demnitarilor. Cum se poziţionează PMP faţă de ordonanța pentru mărirea indemnizațiilor demnitarilor?

Într-o țară cu un sistem de sănătate depășit și ineficient, fără infrastructură, cu găuri mari în companiile de stat, unde se fură sute de milioane de euro de 25 de ani, cu un mediu de afaceri fragil și amenințat zi de zi de instabilitatea politică, să iei asemenea măsuri mi se pare o sfidare. Nu era o prioritate mărirea salariilor pentru înalții demnitari. Suntem categoric împotrivă. Un lider ia decizii în primul rând în beneficiul celor pe care îi slujește, adică a cetățenilor, nu își creează facilitați pentru propria persoană.

FMI a trimis recent o scrisoare comună cu privire la oportunitatea reanalizării Codului Fiscal. Cum ar trebui să reacţioneze clasa politică la acest avertisment? Ce măsuri consideraţi că ar trebui luate?

Din nefericire, un subiect care trebuia analizat, dezbătut și asumat cu responsabilitate de toate instituțiile statului a devenit o temă de dispută politică. Mă tem că vom avea consecințe grave dacă nu va înceta această retorică politicianistă. Îmi aduc aminte cum au fost păcăliți dascălii în 2008 cu dublarea salariilor și nu a fost decât un exercițiu populist ieftin. În realitate, cadrele didactice au salarii mizerabile în continuare. Codul fiscal trebuie să sprijine creșterea economică și să asigure predictibilitate pentru mediul de afaceri. Nu poți să introduci astăzi taxa pe stâlp, mâine s-o elimini și să prezinți acest fapt ca pe o mare realizare, așa cum face Ponta. Codul fiscal trebuie modificat ținând cont în primul rând de punctul de vedere al specialiștilor și cred că atât Consiliul Fiscal, dar și BNR au dreptate când afirmă că modificările propuse de USL nu sunt realiste.

PMP a acuzat PNL și PSD că se împotrivesc schimbării legii care ar permite românilor din afara granițelor să voteze „în condiții decente”. Cum are de gând să explice PMP acest lucru românilor din străinătate, şi altfel decât prin comunicate de presă? Există un plan de acţiune care să convingă românii din diaspora că PSD şi PNL tergiversează introducerea votului prin corespondență?

Da, vom informa toate comunitățile mari de români în mod constant despre fățărnicia partidelor vechi. De altfel, PMP este singurul partid care are o viziune integrată în ceea ce privește relația cu românii de peste hotare. Avem mulți susținători în toată lumea. La alegerile europarlamentare de anul trecut am obținut un scor mai mare decât PNL și PDL la un loc. În R. Moldova, 55% dintre români au votat pentru noi și sunt convins că noi vom fi adevărata voce a celor de peste hotare și anul viitor. PSD și PNL au respins legea votului prin corespondență de două ori în Parlament și românii știu că USL nu și-a schimbat retorica din 2012, când susțineau că românii plecați din țară nu trebuie să decidă ce fac aleșii neamului în România.

Ce ar trebui să se întâmple pentru ca proiectul de regionalizare propus în urmă cu doi ani să devină realitate?

Aici e nevoie de schimbarea clasei politice. Cei de astăzi nu sunt capabili să genereze o schimbare majoră pentru a face statul cât mai eficient și funcțional. Ei caută doar lux și laudă, plus privilegii. Când vom avea o clasă politică care să se gândească la interesul României, atunci vom fi în stare să schimbăm Constituția și să reorganizăm din temelii toată țara.

Ce aşteptări şi ce obiective are PMP pentru alegerile din 2016?

Ne pregătim pentru alegerile locale, unde vom demonstra că suntem o forță politică nouă, capabilă să genereze schimbare. Cred și am convingerea că la următoarele alegeri PMP va fi marea surpriză.

Ce fel de relaţii există în prezent între PMP şi Elena Udrea?

Doamna Udrea s-a retras din PMP în ianuarie și nu am mai avut din acea clipă discuții politice. Sperăm să depășească acest moment dificil din viață. Noi ne continuăm activitatea în aceleași spirit în care partidul a fost creat. Cu mult curaj, determinare și dorință de schimbare în bine a societății.

Cum aţi caracteriza declaraţiile noului premier moldovean, Valeriu Streleţ (PLDM), care s-a pronunţat în favoarea unei restabiliri a cooperării cu Moscova şi a dezvoltării relaţiilor bilaterale şi care a mai precizat că Moscova rămâne pentru Chişinău un partener important, în ciuda faptului că ambele ţări resimt o lipsă de „înţelegere reciprocă” în relaţiile lor?

Chișinăul are în față o singură opțiune: consolidarea parcursului european și o relație strânsă cu Bucureștiul. Moscova are trupe pe teritoriul R. Moldova de 23 de ani și este firesc să ai un „dialog” cu un stat agresor. Problema legată de terminologie ține de agenda partidelor politice care au și o agendă mai subtilă în ceea ce privește relația cu Rusia. Sper ca premierul Streleț să rămână ferm angajat liniei politice pe care a promovat-o până în prezent.

Gândindu-vă la Unirea Moldovei cu România, puteţi avansa o dată aproximativă la care acest deziderat să fie posibil?

Unirea cu Basarabia se va realiza foarte curând. Cel mai probabil în acest deceniu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-13Parerea ta...

SASUL IL SANTAJEAZA
12 Aug 2015

Are dreptate liderul PMP. Din clipa in care Ponta iar refuza bani pentru limuzine, plimbari prin lume, avion ultra dotat, vile, renovari, buget pentru rochitele Alesei Alesului, ar fi zburat din functia de premier. Ponta stie asta si din acest motiv ii face toate poftele sasului, iar boboru' tace ca deh au vrut un presedinte sas, crezand ca-i Dumnezeu. Iata ca nu e si culmea este in avid de avere si putere, de lux si parvinere. Daca Ponta ar avea sange in instalatie, i-ar taia toate aceste mofturi, sa vedem poate sa ramana premier chiar daca sasul si PNL-partidul cel mai penal ar incerca sa-l elimine?
VĂ MERITAȚI SOARTA, GUNOAIEL
13 Aug 2015

TOȚI RĂMÎN ”ÎN PÎINE” CÎT TIMP ASIGURĂ PRĂDUIREA-N LINIȘTE A ȚĂRII DE CĂTRE ADEVĂRAȚII EI STĂPÎNI! ASTA AU VOIT ”TELIGENȚII” DE ROHMANCI, ASTA AU ”ALES” ÎN 89, PT. CĂ...”ROMĂNII E DĂȘTEPȚI!”. (ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE SECĂTURI!”)
CROCODILUL FLAMAND
13 Aug 2015

RADE CIOB DE OALA SPARTA OBSERV....PAI UDREA SAU PONTA SUNT TOT UN DRAC....STIE TOATA LUMEA IN AFARA DE MATROZUL DE PLESHKOI,MARELE SUGATOR DE LYCURICI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine