2020-06-03 13:33

EXCLUSIV. Nem subtitrare, nem licenţă tv. Un deputat vrea interzicerea posturilor tv care emit în limbi străine, fără subtitrare

 |  21:01
EXCLUSIV. Nem subtitrare, nem licenţă tv. Un deputat vrea interzicerea posturilor tv care emit în limbi străine, fără subtitrare

Răzvan Mateo Mateescu

Deputatul de Iași Daniel Oajdea are un proiect de lege care, dacă trece, ar putea conduce la ridicarea licențelor mai multor televiziuni cu emisie exclusiv în limba maghiară înființate în județele Covasna, Harghita și Mureș. Proiectul se referă la modificarea Legii Audiovizualului în sensul introducerii, printre altele, a obligativității ca posturile de limbă maghiară să subtitreze emisiunile și în română. Există mai multe posturi de radio și televiziune private, locale, care emit exclusiv în limba maghiară. Cele mai importante televiziuni în exclusivitate în ungurește sunt la Odorheiu Secuiesc, Gheorghieni și Sfântu Gheorghe.

În expunerea de motive, deputatul ieșean explică situația precizând că televiziunile respective nu sunt nici măcar monitorizate de Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Instituția care se presupune că are grijă de audiovizualul din România i-ar fi spus că nu poate monitoriza emisiunile în maghiară deoarece nu are angajați care să vorbească această limbă.

Idei separatiste și incitare la ură

Într-un interviu telefonic pe care l-a acordat ziarului PUTEREA, Daniel Oajdea ne-a povestit cum a ajuns să aibă această inițiativă legislativă: „Am avut o deplasare cu mai mulți parlamentari în zonă și am aflat de la oamenii locului, români care vorbesc și maghiară, lucruri îngrijorătoare: sunt nu puține cazurile în care se instigă la ură rasială și etnică și se promovează idei separatiste în emisiunile difuzate pe posturile în această limbă. Dacă între alegeri se păstrează o conduită aproximativ corectă, în timpul campaniilor electorale escaladează numărul acestui tip de mesaje”. În Legea Audiovizualului, Oajdea vrea să introducă obligativitatea televiziunilor să ofere subtitrarea în limba română la emisiunile pe care le transmit și urmărirea îndeplinirii acestei prevederi de către CNA. În fine, cea mai drastică modificare adusă de proiectul lui Oajdea ar fi aceea prin care CNA ar fi obligat să ridice licența posturilor de televiziune sau radio „pentru săvârșirea repetată” a unor fapte cum ar fi: incitare publicului la ură națională, rasială sau religioasă, la violență publică, la acțiuni care au drept scop disoluția autorității de stat, la acțiuni teroriste sau promovarea unor valori culturale antieuropene și antiromânești, instigarea la șovinism, separatism sau nerespectarea prevederilor fundamentale ale statului român. Insultarea sau calomnierea unor persoane de către moderatorul emisiunii sau angajații postului în timpul emisiunii constituie circumstanță agravantă, se mai spune în proiectul propus de Daniel Oajdea. Poate s-a gândit și la posturi românești de știri când a scris proiectul, care se încadrează la „faptele” enumerate.

Frunda: „Nu e nimic adevărat!”

Unul dintre liderii importanți ai comunității maghiare și ai UDMR, Gyorgy Frunda, acum consilier al premierului Victor Ponta, ne-a declarat că proiectul lui Oajdea i se pare o aiureală și nimic nu e real din ce susține acesta în expunerea de motive. Frunda a susținut că, după știința sa, toate posturile unde sunt emisiuni în limbă maghiară, fie ele de radio sau televiziune, se supun legii în sensul că își înregistrează emisia și o predau la CNA spre monitorizare, unde se păstrează perioada legală ca martor pentru orice reclamație, iar consiliul chiar monitorizează aceste posturi. „În definitiv, suntem în Europa și îţi poți folosi limba maternă, poți să vorbești în limba ta, chiar dacă spui prostii. Nu pot să nu observ, chiar și cu acest proiect, că revine chestiunea antimaghiară, după ce o bună perioadă de timp a fost liniște”, ne-a mai spus Gyorgy Frunda, în opinia sa acesta fiind singurul motiv de îngrijorare privind proiectul lui Daniel Oajdea. Fostul senator UDMR ne-a dat exemplul unui radio de la Târgu-Mureș unde colabrează și domnia sa și unde există emisiuni și în maghiară, și în română și se respectă procedura de transmitere a emisiunilor către CNA, spre monitorizare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-10Parerea ta...

GICA
10 Sep 2015

ERA VORBA DE POSTURILE TV... si nu de posturile de radio, ... domnule FRUNDA!!!! - OF DOAMNE .. CUM MANIPULEZI CITITORII !!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine