2019-10-16 20:59

EXCLUSIV / “Florina” Gătej a stat ascunsă un an în CNSAS. Cum ar fi reacţionat preşedintele Băsescu în campania prezidenţială

 |  20:15
EXCLUSIV / “Florina” Gătej a stat ascunsă un an în CNSAS. Cum ar fi reacţionat preşedintele Băsescu în campania prezidenţială

Legăturile consilierului prezidenţial Alexandra Gătejcu Securitatea erau cunoscute în cadrul CNSAS din octombrie 2009, adică cu olună şi jumătate înainte de primul tur al alegerilor pentru cea mai înaltăfuncţie în stat. La un an după ce a obţinut al doilea mandat, preşedinteleBăsescu a declarat că nu ştie încă dacă îi va cere demisia Alexandrei Gătej. CNSASsusţine că s-au făcut “verificări suplimentare” în această perioadă.

Dosarul de reţea cu numele “Florina” a stat astfelascuns de ochii opiniei publice mai bine de 12 luni. Direcţia de Investigaţiidin CNSAS trimisese informaţiile către Colegiu anul trecut, lucru dovedit chiarde către adeverinţa de necolaborare. Membrii CNSAS explică această întârziereprin faptul că s-au făcut “verificări suplimentare” pentru a se lua o deciziecorectă. Ei spun că aceasta este o procedură uzuală de lucru şi nu unaspecială, iar preşedintele Băsescu nu a fost informat în această perioadă. “Înbaza notei de constatare S/DI/l/3179 din data de 16.10.2009, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrulCNSAS, în care se regăsesc următoare elemente: doamna Gătej (Dăncăneţ) CorinaAlexandra este titulară a dosarului fond de reţea nr. R 302526. Domnia sa afost recrutată la data de 14.09.1989 sub numele conspirativ “Florina”, “pelinie de contrainformaţii în sectoarele economice”, scrie în adeverinţa denecolaborare postată pe site-ul CNSAS. Data a scăpat însă atenţiei opinieipublice, chiar dacă există un decalaj de un între data la care Direcţia deInvestigaţii a informat Colegiul şi ziua în care a fost luată o decizie. Aceastaa fost luată în “baza procesului-verbal al şedinţei Colegiului CNSAS din datade 14.10.2010”,se precizează în adeverinţa de necolaborare. Infomaţia a fost publicată pesite-ul CNSAS după o lună şi jumătate, adică pe 02.12.2010.

“Preşedintele Băsescu nu a fost informat”

Iată cum explică CNSAS această întârziere.Preşedintele Colegiului, Dragoş Petrescu, precizează că s-au făcut “verificărisuplimentare”. “Întârzierea care apare în acest dosar este posibil să fi apărutîn urma unor verificări suplimentare. Fără a vorbi în mod punctual despre acestcaz, vă pot spune că, pentru anumite dosare, membrii Colegiului pot solicita săse verifice dacă nu apar informaţii noi. Se poartă apoi o corespondenţă cuinstituţiile deţinătoare de arhive, cu Ministerul de Interne – dosarelepaşaport, se cer microfilme. Această operaţiune poate dura şi un an întreg,pentru că se consideră că este necesar să se investigheze toate pistele şi apoise ia o decizie. Dosarul poate fi discutat în mai multe şedinţe ale ColegiuluiCNSAS”, ne-a declarat, în exclusivitate, preşedintele CNSAS. “Cred că a fostţinută pe dedesubt de cineva”, a fost prima reacţie a membrului CNSAS, MirceaDinescu. Îşi aduce apoi aminte că este posibil ca, în cazul consilieruluiprezidenţial Alexandra Gătej, cineva să fi cerut mai multe detalii. “Esteposibil să fi cerut cineva informaţii în plus. Este foarte complicat pânăstrângi date din toate dosarele”, a completat Dinescu. Vicepreşedintele CNSAS,Virgil Ţârău, ne-a precizat că preşedintele Băsescu nu a fost informat în toatăaceastă perioadă despre evoluţia cazului Gătej. “Când o speţă se încheie,informaţia este oferită opiniei publice. Noi nu anunţăm o instituţie sau alta”,a punctat vicepreşedintele. El a adăugat că în anumite dosare se fac verificăriîn arhiva Ministerului de Interne, la deţinătorii de arhivă şi se comparăinformaţiile cu cele de pe microfilme. “Suntem transparenţi în activitateanoastră, dar avem un anumit tip de rigoare”, a adăugat Ţârău. El a declarat căeste şi o problemă a aparatului tehnic, care este subdimensionat. “Avem doarpatru jurişti, iar aceştia merg la cele peste 1.000 de procese ale CNSAS.Instituţia poate lucra la o anumită capacitate, există probleme de personal dincauza bugetului de austeritate”, a justificat vicepreşedintele anumiteîntârzieri din activitatea CNSAS. “Instituţia a trebuit să epuizeze toate căilede verificare şi apoi s-a luat o decizie. În mai multe cazuri s-au făcutverificări suplimentare, iar răspunsurile celorlalte instituţii ne revin într-oanumită perioadă de timp”, ne-a declarat şi Anca Median, purtător de cuvânt alinstituţiei.

Preşedintele nu ştie dacă să îi ceară demisia

Angajată în vara anului trecut la AdministraţiaPrezidenţială, Alexandra Gătej a declarat că nu are ce să îşi reproşezeprofesional sau uman. În documentele de la CNSAS nu a fost găsită nici oinformaţie dată de către Gătej către Securitate, de aceea s-a eliberatadeverinţa de necolaborare. Preşedintele Băsescu a precizat marţi că nucunoaşte subiectul şi că înainte de a lua o decizie va avea o discuţiepersonală cu consilierul său.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray