2019-10-16 05:52

EXCLUSIV. Ion Iliescu: ''Nu vreau alianţă cu PNL''

 |  20:07
EXCLUSIV. Ion Iliescu: ''Nu vreau alianţă cu PNL''

Ion Iliescu a declarat într-un interviu acordat în exclusivitateziarului “Puterea” că nu a propus vreodată susţinerea unei alianţe cu PNL, caresă se realizeze înaintea alegerilor parlamentare. Fostul preşedinte estesupărat pe unii ziarişti că i-au atribuit afirmaţii, pe care susţine că nu le-afăcut.

Domnule preşedinte, aţi vorbit despre necesitatea uneialianţe cu liberalii? Veţi propune acest lucru şi Congresului extraordinar alPSD?

Am văzut că îşi permit unii gazetari să îmi atribuiedeclaraţii pe care nu le-am făcut. Este aberant. Este regretabil că îşi permitasemenea lucruri. Vreau să îmi arate care este sursa, este o răstălmăcire caredeformează total sensul spuselor mele. Spusele mele au fost făcute într-uncadru intern, la Comitetul Executiv, unde mi-am exprimat anumite dezamăgirilegate de unii reprezentanţi ai PNL, declaraţii nepotrivite la adresa PSD, şieu am spus un singur lucru: că suntem două partide cu platforme ideologicediferite. Niciodată, PSD nu va putea promova politici liberale, şi PNL politicisocial-democrate. Dar, dincolo de deosebirile fireşti, între două partide cuplatforme ideologice diferite există platforme de interes comun. Interesulcomun al celor două partide este să scăpăm ţara de o guvernare păguboasă. Esteabsolut raţională o acţiune comună în cadrul Opoziţiei şi inclusiv tatonareaunor perspective de guvernare.

Dar nu aţi vorbit despre o alianţă?

Poate într-oviitoare structură parlamentară. Întotdeauna pentru ţară este de preferat ostructură monocoloră la guvernare şi experienţa ultimilor douăzeci de ani ademonstrat acest lucru. Dar, nu întotdeauna este posibil acest lucru. Dartrebuie potrivit acest lucru, asta într-o viitoare structură parlamentară.

În concluzie: doriţi o alianţă PSD-PNL înainteaalegerilor parlamentare?

Nu. Doar ocolaborare. Alianţă se va face doar după ce va apărea o nouă structurăparlamentară, care va impune o alianţă necesară pentru o guvernare eficientă. Esteexclusă această alianţă până la alegeri.

Urmează ca PSD să prezinte în cadrul Congresului o ofertăde guvernare? Cum vi se pare?

Nu este o ofertăelectorală, este o schiţă de program de guvernare. Are elemente pentru măsuriimediate, prima lună, pentru primul an de mandat, măsuri de perspectivă pentrudouă mandate până în 2020. Are şi o conotaţie electorală în contextul în carene aflăm într-o perioadă de pregătire pentru viitoarele alegeri, fieanticipate, fie la termen.

În privinţa Statutului, doriţi înfiinţarea unei structuria foştilor preşedinţi ai partidului?

Eu nu am propusaşa ceva. Am auzit însă că sunt alţii care doresc să propună acest lucru.Personal nu am avut o asemenea idee.

Care va fi mesajul lui Ion Iliescu pentru acest Congres?

Trebuie făcută oanaliză foarte trează a situaţiei existente, apoi a căilor de ieşire dinaceastă situaţie. Acesta este sensul acestui program pe care îl prezentăm laCongres. Este un material foarte bine lucrat şi este mâna unui om serios:Adrian Năstase. A fost un bun premier, un om care ştie să coordonezecolectivele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray