2020-02-24 08:24

EXCLUSIV. Legea Brown - Boc pentru prefecţi

 |  19:04
EXCLUSIV.  Legea Brown - Boc pentru prefecţi

Ca şi Traian Băsescu, Emil Boc, prin deciziile pe care leia demonstrează că nu este premierul unui Guvern al tuturor românilor, ci numaia unui segment redus de români. Cel cu carnet de membru PDL.

PrinDecizia nr.212 din 19 august a primului-ministru, Mioara Mantale, actualmenteinspector guvernamental, urmează să îndeplinească,la nivelul municipiului Bucureşti, atribuţii ce ţin de sfera de competenţă aMinisterului Administraţiei şi Internelor, urmând ca ministrul Vasile Blaga săîi stabilească fişa de post. Reamintim, MioaraMantale (primul prefect al Capitaleiîn timpul guvernului Tăriceanu I şi, din 2007, subprefect)a fost eliberată pe 14 iulie dinpostul de subprefect al Bucureştiului şi trecută - conform legislaţiei învigoare - pe un post de inspectorguvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Mantale şi-apierdut postul de subprefect ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce numărulsubprefecţilor la nivelul întregii ţări.

Atribuţii la sute de km distanţă de domiciliu

Aceastăultimă decizie a premierului Emil Boc nu ar fi fost una deosebită, dacă nu arfi pusă în oglindă cu decizii similare luate în luna martie 2009. Atunci,85-90% dintre prefecţii, subprefecţii şisecretarii generali de prefecturi din cadrul fostului guvern Tăriceanu II, numiţiinspectori guvernamentali au primit atribuţii în judeţe aflate la sute de km dedomiciliul lor. Câteva exemple: Dan Coriolan Simedru (Alba) a fost trimis înjudeţul Constanţa, Dănuţ Culeţu (Constanţa) a primit sarcini în Suceava, OvidiuDrăgănescu (Timiş) a fost “repartizat” în Maramureş, Anuţa Handolescu (Vâlcea)a fost direcţionată spre Tulcea, Octavian Lazin (Satu Mare) s-a trezitteleportat în Vrancea, Gheorghe Rizescu (Argeş) a fost trimis să vadă cum aratăHunedoara, iar hunedoreanul Aurel Pricăjan a ajuns la Buzău. Doar foştii prefecţişi subprefecţi puşi de UDMR şi subprefecţii puşi de PDL (Călin Platon din Cluj,de exemplu), au primit sarcini în localităţile de domiciliu. Presa vremii aarătat că atribuţiile foştilor demnitari au constat în numărarea gropilor dinasfalt, în numărarea pomilor de la marginea drumurilor judeţene etc. Practic,prin “detaşările” la mare distanţă a foştilor liberali cu funcţii în prefecturişi prin atribuţiile pe care le-au primit, s-a urmărit de către Guvern ca aceştiasă demisioneze din corpul înalţilor funcţionari publici. Şiplanul a reuşit. Dar a demonstrat caracterul premierului Boc, care, nu a operatcu aceeaşi măsură şi în cazul PDL-iştilor care şi-au pierdut posturile.

Omizerie nemaiîntâlnită, un coşmar în toată regula

DanCoriolan Simedru, fost subprefect de Alba, a povestit pentru “Puterea”cum a decurs detaşarea sa în judeţul Constanţa. “A fost un coşmar care a duratdouă luni, pentru că am demisionat. Am cerut iniţial atribuţii în judeţul Alba,dar am fost refuzat. La Constanţa trebuia sa verific balastierele din judeţ. Înfiecare zi, la ora 17.00 trebuia să sun la secretarul general adjunct de la MinisterulTransporturilor şi să raportez ce am făcut, iar în fiecare dimineaţă trebuia săsemnez condica la Direcţia judeţeană de drumuri. Şi asta în condiţiile în carenu aveam telefon de serviciu, iar transportul nu-mi era asigurat. În ceea cepriveşte cazarea, chiar înainte de a fi trimişi toţi foştii prefecţi în altejudeţe, s-a modificat legea şi se aloca 1.200 de lei pentru a găsi alte cazări.Unde să găseşti cu această sumă cazare într-un oraş cum este Constanţa. A fosto mizerie la care nu mă aşteptam de laEmil Boc. Între 2001 şi 2004 eram foarte buni prieteni în Parlament, noi doi ţineamcapul de afiş la declaraţiile politice împotriva guvernului Năstase. Nu-mi potînchipui cum a putut lua astfel de decizii. Înţeleg, a vrut să scape de funcţionariipublici care au obţinut funcţii prin concurs, ca să facă loc propriei clientelepolitice. Dar nu trebuia să procedeze aşa cu cei schimbaţi”.

O singură victimă din PD

AnuţaHandolescu a fost numită de PD prefect de Vâlcea în 2004, şi trecută subprefectde premierul Tăriceanu în 2007. Cum Handolescu a ţinut să fie funcţionar public100%, în martie 2009 a suferit “rigorile legii” impuse de Emil Boc. “Am fosttrimisă la Tulcea. Am cerut să rămân în judeţ, pentru că erau multe de făcut şiaveam expertiză. A contat la centru cuvântul şefului PDL Vâlcea, primarulGutău, care nu m-a avut la suflet. La Tulcea am stat doar două săptămâni, dupăcare am demisionat. Dacă voiam să chiulesc masiv, să primesc bani nemunciţi,atunci ar fi trebuit să rămân. Şefii locali de acolo, indiferent de culoareapolitică, îi cunoşteam bine, cu unul am fost colegă la facultate. Ce mai, mă ţineauîn puf acolo. Dar nu puteam să stau acolo şi să nu fac nimic. Mă simţeam prostsă stau pe capul oamenilor, chiar dacă îmi erau prieteni. Aşa că am renunţat şiacum coordonez o companie foarte mare unde muncesc chiar mai mult decât laprefectură. Sunt liberă din punct de vedere politic, voi vedea ce voi face spresfârşitul anului viitor. Regret doar faptul că nu s-a apelat la experienţa meaîn administraţia locală şi s-a acordat credit unor vorbe ale dlui Gutău”, aprecizat pentru “Puterea, AnuţaHandolescu.

Un alt ocrotit alsoartei

Lui Mircea Nistor is-a desfiinţa pe 14 iulie a.c. postul de subprefect de Dâmboviţa. Pe 27 iulieprimeşte, ca inspector guvernamental atribuţii pe linie de turism în judeţulDâmboviţa, iar pe 10 august este detaşat pe funcţia de director executiv încadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa. De ce nu a păţit Nistor ce au păţit cei peste100 de colegi de-ai săi în 2009, este uşor de ghicit: el este membru PDL. Cusiguranţă, şi ceilalţi restructuraţi din PDL vor avea aceeaşi soartă ca şi Nistorsau Mantale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine