2019-10-15 19:22

Exclusiv. Primele 100 de măsuri ale PSD. Social-democraţii au pus pe hârtie planul lor de guvernare

 |  19:26

Oferta electoralăa social-democraţilor urmează să fie prezentată la Congresul extraordinar desâmbătă şi conţine fix 100 de soluţii de guvernare: pentru prima zi, prima lunăşi primul mandat de guvernare. Dacă în prima zi, pesediştii vor lansa „carteaneagră a guvernării Boc-Băsescu”, după şase luni promit că măresc salariile,după primul an că vor mări PIB-ul, iar după patru ani că vor asigura internetla ţară şi aducerea salariului minim al unui doctor sau profesor la valoareasalariului mediu pe economie. În privinţa impozitării, cei de la PSD susţin căimpozitarea progresivă va lăsa mai mulţi bani în buzunarele contribuabililordecât o face cota unică.

Prima zi de guvernare: „Cartea neagră a guvernăriiBoc-Băsescu”

Pesediştii susţincă în prima zi când vor descăleca la Palatul Victoria vor readuce salariile lanivelul dinainte de tăiere şi vor anula Ordonanţa de Guvern privind pensiilemilitare şi ale altor categorii care au beneficiat de pensii speciale. Deasemenea, vor propune neimpozitarea pensiilor mici şi vor îngheţa cheltuielilemateriale la utilităţi şi medicamente, vor plafona restul cheltuielilor cubunurile şi serviciile la cel mult 50% faţă de anul trecut. Pesediştii seangajează să elimine contribuţiile sociale pentru persoanele angajate cudrepturi de autor. După ce ajung la Palatul Victoria, pesediştii plănuiesc şirealizarea unei cărţi negre a guvernării Băsescu-Boc „pentru a aduce lacunoştinţa cetăţenilor amploarea dezastrului instituţional, economic şi socialpe care îl va prelua guvernul PSD”.

Prima lună: depolitizare, salarii mărite, scădere CAS,preţul energiei îngheţat

După ce au încheiatcele şase măsuri din prima zi a guvernării, pesediştii trec la aplicareamăsurilor din prima lună de guvernare. Acestea includ un pact social cusindicatele, depolitizarea administraţiei prin interzicerea numirilor politicemai jos de miniştri şi de secretari de stat, creşterea salariului minim la750-800 de lei atât la privat, cât şi la stat, iar fondul de salarii şicheltuieli de asistenţă socială va fi indexat în raport cu inflaţia. Ţintapesediştilor este creşterea salariului minim până la 40% din salariul mediu îna doua jumătate a ciclului de guvernare. Social-democraţii au prevăzut înoferta electorală şi reducerea impozitării muncii, prin scăderea la CAS cu 3puncte la angajator, măsură care vizează creşterea locurilor de muncă, iarcontribuţiile la asigurări de sănătate vor fi plafonate la maxim cinci salariimedii. Impactul bugetar pentru scăderea CAS este de -0,5% din PIB.

Pentru stimulareaapariţiei a noi locuri de muncă, pesediştii promit zero contribuţii laangajator pentru 12 luni pentru locuri de muncă nou create pe care se angajeazăşomeri/tineri/persoane peste 45 de ani cu obligativitatea menţinerii pe postîncă un an. Impactul bugetar prognozat este de 100.000 de locuri de muncăechivalentul a 0,12% din PIB. Oferta PSD prevede şi relansarea sistemului delicitaţii publice privind achiziţionarea medicamtenelor, deblocarea posturilorîn sănătate, mărirea redevenţelor care vor aduce venituri de 0,6% din PIB,plătirea datoriilor mai mari de 60 de zile către firmele private, ierarhizareacheltuielilor de capital, modificarea strategiei naţionale de apărare a ţăriiîn sensul scoaterii presei din categoria ameninţărilor la adresa României şiîngheţarea preţului la energia furnizată populaţiei. De asemenea, din Codul fiscalva dispărea sintagma „de regulă” pentru ca măsurile fiscale să intre în vigoarela şase luni după anunţarea lor.

Formula de impozitare marca PSD

Principala măsurăaplicabilă din primul an de guvernare constă în renunţarea la cota unică şiaplicarea unui sistem progresiv de impozitare. Pesediştii propun două variante:fie impozitare în patru trepte: 0% pentru salariile de până la 10 milioane, 15%pentru cele sub 45 de milioane, 25% pentru cele peste 45 de milioane, 35%pentru cele peste 90 de milioane. Ei precizează că cotele se vor aplica doarpentru sumele care depăşesc plafoanele, nu pentru toată suma. Impactul bugetarprognozat este de -0,2%. În varianta cu trei trepte: impozitul este de 8%pentru veniturile de până la 10 milioane, 12% pentru cele între 10 şi 45 demilioane şi 16% pentru ce depăşeşte 45 de milioane. Conform analizelor celor dela PSD, varianta cu patru trepte va modifica astfel impozitele faţă de cea cu16%: pentru cei cu un salariu de până în 200 de euro pe cota unică impozituleste de 136 de lei, iar în varianta PSD impozitul este dedus total, la peste500 de euro impozitul actual este de 340 de lei, iar în varianta PSD de 169 delei, la veniturile de peste 1.500 de euro, impozitul aplicat sub regimul coteiunice este de 1.022 de lei, iar de pesedişti va fi de 997 de lei, la veniturilepeste 2.000 de euro, sub cota unică este de 1.360 de lei, iar la PSD de 1.580de lei. Diferenţa majoră apare la salariile de peste 4.000 de euro, unde învarianta actuală se plătesc 2.720 de lei, iar în viitor se poate ajunge la 4.560de lei.

Primul an: câţi bani vin la buget?

În primul an deguvernare PSD se va păstra impozitul pe profit la 16% cu scutire de impozit aprofitului reinvestit, iar TVA va fi diferenţiată, în sensul introducerii TVAde 5% pentru produsele de bază şimajorarea TVA pentru produsele de lux. Impactul bugetar prognozat pentruscăderea TVA este de -0,5% din PIB. Pesediştii propun creşterea impozităriiproprietăţilor de lux şi a proprietăţilor multiple pentru ca veniturile săcrească cu 0,4% din PIB. Va fi introdusă o taxă penalizatoare pentru terenurileagricole de peste 10 hectare necultivate nejustificat. Marile venituri la bugetvor fi aduse conform pesediştilor prin reducerea evaziunii fiscale. Sumaprognozată este de 2% din PIB. O altă sursă de colectare o reprezintăîmbunătăţirea colectării accizelor, inclusiv prin accizare la producător, înspecial la produsele petroliere şi băuturi alcoolice. Veniturile din accize vorcreşte astfel cu 30%, susţin cei din PSD.

Social-democraţiivor să ramburseze TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene dupăfiecare cerere de rambursare, iar microîntreprinderile pot opta între impozitulde 16% pe profit sau 2-3% impozit pe cifra de afaceri. Bani la buget vor venişi prin trecerea controlului financiar preventiv de la ordonatorii principalide credite la Curtea de Conturi. Subvenţiile din agricultură vor fi plătiteintegral, iar legea sponsorizării va fi modificată în sensul măririiprocentului de neimpozitare pentru agenţii economici. În lupta împotrivacorupţiei, pesediştii vor eliminarea influenţei politice în numirile făcute înjustiţie, astfel doar CSM va propune cine să fie numit sau înlocuit din funcţiade procuror sau judecător, şi nu ministrul justiţiei. Medicamentele vor ficompensate în mod real cu 90% pentrupensionarii care au pensii de sub 1.000 de lei, iar ajutoarele sociale vor fiacordate pentru munca în folosul comunităţii. Pesediştii îşi propun şi creştereaveniturilor nefiscale cu circa 30%.

Primii patru ani la Palatul Victoria: Internet la ţară, sălide sport, investiţii

Pesediştii sebazează pe creşterea cu 100% a gradului de absorbţie a fondurilor europene şiintroducerea programării bugetare multianuale. Ei susţin vă vor investi majorîn inovare şi cercetare, vor crea facilităţi pentru creditarea subvenţionată aIMM-urilor, iar comerţul extern va fi sprijinit prin crearea a cinci centre depromovare în parteneriat public-privat la Moscova, Beijing, Chişinău, Cairo şiNew Delhi.

Guvernarea PSD vasubvenţiona acccesul la Internet pentru toate unităţile de învăţământ dinzonele rurale, iar ONG-urile vor primi finanţare transparentă. De asemenea, vafi relansat un program e-guvernare şi proiectul „fabricat în România”. Munca lanegru va fi pedepsită drastic, aceasta urmând să fie luată de angajator, iartotodată va fi impus controlul unic asupra firmelor. Ţinta pesediştilor estereducerea numărului de taxe parafiscale la jumătate şi eliminarea anumitorprivilegii din Codul fiscal privind plata impozitelor şi taxelor locale. Unplus la buget de 2% din PIB.

Punctul de pensieurmează să fie mărit la 45% din valoarea salariului mediu. Pentru educaţie, ceidin PSD doresc să aloce 6% din PIB şi promit că până în 2014 salariul minim alunui profesor sau medic va fi salariul mediu pe economie. Modelul sălilor desport marca Adrian Năstase va fi continuat şi în viitoarea guvernare PSD.Totodată, pentru sistemul de sănătate vor fi construite opt spitale regionale,ideea fiind regăsită şi în timpul guvernăriiTăriceanu. O Companie Farmaceutică Naţională va regrupa toate companiilede stat din domeniu existente. O măsură extrem de interesantă cuprinsă înoferta electorală a PSD constă în corelarea amenzilor în funcţie de valoareaacestora.

Natalitateaurmează să fie încurajată prin acordarea indemnizaţiei maternale la nivelul de85%, acordarea de deduceri fiscale pentru îngrijitorii maternali şi înfiinţareade noi creşe şi grădiniţe. Cetăţenii de etnie romă vor primi loturi înconcesiune pentru 99 de ani şi se va înfiinţa Agenţia Europeană pentru Romi.

În privinţajustiţiei, PSD vrea depolitizarea DNA şi a DIICOT şi publicarea tuturorhotărârilor judecătoreşti pe Internet.

Pesediştii vor capână în 2014 cel puţin trei universităţi româneşti să intre în top 500 aluniversităţilor internaţionale. În privinţa infrastructurii, PSD vreaînfiinţarea unei Companii Naţionale pentru Autostrăzi şi construirea deaeroporturi în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare. Social-democraţiise opun privatizării din domeniile strategice naţionale, dând exemplu CFR Marfăşi companiile energetice.

Parlamentulurmează să fie redus la o singură Cameră, iar sistemul de vot va fi unul mixt,uninominal plus liste. Pentru anul 2019, când România va deţine preşedinţiaUniunii Europene, pesediştii doresc organizarea unei expoziţii europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-20Parerea ta...

IULIAN
13 Oct 2010

Nici nu au planuri mari.In aceste conditii cred ca o sa ma gandesc serios sa ma intorc acasa si sa las naibii viata din Canada. Hai sa fim seriosi, la propaganda sunt buni.Mai repede de 2022 nu-i prea vad la guvernare.
COSMIN
13 Oct 2010

stai in Canada...ai fi fraier sa te intorci
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray