2020-06-05 09:36

EXCLUSIV. Uninominalul, în pericol. Parlamentari de toate culorile lucrează la revenirea votului pe liste

 |  19:20
EXCLUSIV. Uninominalul, în pericol. Parlamentari de toate culorile lucrează la revenirea votului pe liste

Parlamentarii români de la toate partidele şi-au dat mânapentru a întoarce România electorală în urmă cu şase ani. Un proiect de legeiniţiat de senatori ai PSD, PDL şi PNL aşteaptă să intre în dezbatere. Ceprevede proiectul: revenirea la votul pe liste.

La mai bine deşase ani de când s-a folosit ultima dată votul pe liste pentru alegereaparlamentarilor, trei senatori din primul eşalon au iniţiat un proiect de legecare vizează revenirea la vechiul sistem. Este vorba despre Ilie Sârbu, lideral senatorilor PSD, Puiu Haşotti, şeful senatorilor PNL, şi pedelistul OrestOnofrei, secretar al Senatului. Proiectul de 64 de pagini intrat în posesiaredacţiei „Puterea“ nu este încă supus dezbaterii. El stă deocamdată înstand-by. Din ce motive? Pentru că, oficial, toate partidele declară că susţinvotul uninominal.

Ipocrizie politică: parlamentarii vor pe liste

Deşi partidelespun public că îşi doresc vot uninominal, parlamentarii lor ar cam dorirevenirea la votul pe liste. „Mai toţi parlamentarii vă vor spune că vor vot peliste, dacă vă vor face declaraţii în privat”, afirmă Orest Onofrei. „Eu amfost încurajat de colegi să iniţiez acest proiect de lege. Mai toţiparlamentarii PSD şi PNL şi chiar majoritatea celor de la PDL vor asta”,declară senatorul Onofrei pentru „Puterea“.

Şefii senatorilor au spus da

Un argument însusţinerea afirmaţiilor lui Onofrei este faptul că cei care au iniţiat demersulsunt chiar şefii senatorilor, de la PSD Ilie Sârbu, iar de la PNL Puiu Haşotti.Cu toate că proiectul încă nu a fost depus în Biroul Permanent al Senatului,deci, nu poartă încă semnătura iniţiatorilor, cei trei au scris şi audocumentat deja proiectul. „E gata, dar nu-i depusă încă (iniţiativalegislativă, n.r.)”, a declarat Puiu Haşotti pentru „Puterea“. „Am lucrat la eaîmpreună cu un coleg de la PDL şi unul de la PSD”, a recunoscut el.

Întrebat când vafi depus dezbaterii proiectul, implicit când şi-l va asuma oficial subsemnătură, Haşotti s-a ferit să dea un răspuns. Motivul e unul ce se subînţelege.Chiar acum două zile, Delegaţia Permanentă a PNL a adoptat o rezoluţie careprevede ca partidul condus de Crin Antonescu să sprijine trecerea la votuluninominal în două tururi, adică cel aflat la polul opus faţă de cel pe liste,susţinut de Puiu Haşotti.

Ce şanse are să treacă?

Nici unul dintrepartidele politice nu susţine pe faţă proiectul. Însă odată intrat în dezbaterear putea avea şanse să fie adoptat, dacă e să dăm crezare vorbelor lui OrestOnofrei. „Preşedintele Traian Băsescu a susţinut uninominalul, PDL a declaratîn trecut că susţine uninominalul, cei de la PNL îl susţin şi ei acum, probabilcă şi PSD. PDL va avea, probabil, poziţia pentru uninominal, însă nu e greşitsă îţi schimbi poziţia dacă s-a dovedit că sistemul de vot actual nu e bun.Dacă va intra în dezbatere, proiectul va fi votat de mulţi parlamentari”, adeclarat pentru „Puterea“ Onofrei.

Cum arată noua propunere de vot pe liste

Documentul-propunereconţine 64 de pagini, din care doar expunerea de motive se întinde pe cincipagini. Cităm în continuare din argumentaţia în scris a senatorilor:

„Realităţilepolitice din România demonstrează necesitatea schimbării sistemului electoral,prin revenirea la votul pe listă, în locul celui uninominal, pentru alegereaCamerei Deputaţilor şi Senatului”.

„În România,problema votului uninominal domină disputa referitoare la reforma sistemuluielectoral”.

„Ambiguitateatermenului uninominal, considerat de anumiţi analişti politici drept cel maiadecvat sistem electoral, sugerează o atitudine ostilă listelor de partid.Sistemul uninominal desemnează o procedură majoritară (în politica britanică,termenul este tradus în „sigle-winner constiutuencies”) ce funcţionează dupăformula „câştigătorul ia totul”. Altfel spus, acest sistem presupune că înfiecare circumscripţie, respectiv colegiu, există doar un singur loc disputatşi fiecare alegător dispune de un singur vot. Dar rezultatul demonstrează că sistemuluninominal nu reflectă pe majoritatea electorilor, o repartiţie mai bună apareîn cazul unui sistem de listă. Cu toate că sistemul uninominal permite apariţiaunei majorităţi relativ stabile, acest model electoral conduce lanereprezentarea acelui segment de electorat care a votat contra candidatuluiînvingător”.

„Mai democraticăşi mai politică decât prin sistem uninominal este reprezentarea proporţionalăsau pe listă. Ea permite o mai bună reprezentare a stării de opinie aelectoraltului şi, istoric, a apărut la sfârşitul secolului XIX ca o reacţie lasistemul majoritar uninominal. Reprezentarea proporţională se regăseşte într-oformă sau alta în mai toate statele europene, doar Marea Britanie şi Franţa maipractică încă formule uninominale, dar şi aici sunt intense polemici publice”.

„Pornind de laaceste considerente, prezenta propunere legislativă este impusă de necesitatearealizării unei echităţi electorale şi a unui pluralism politic eficient(partide politice reprezentative şi puternice sunt necesare pentru o democraţieconsolidată) pentru democraţia românească”.

„În concluzie, latoate argumentele prezentate se poate observa că Legea nr. 35/2008 - în forma actuală, modificată şi completată ulterior - acondus la slăbirea forţei şi importanţei partidelor în Parlament şi însocietate. Viaţa politică din România s-a degradat cel mai mult în urma actualuluisistem de vot fals uninominal”.

„Votulproporţional pe listă dă posibilitatea partidelor să nominalizeze profesioniştiîn diferite domenii, fapt ce va conduce la profesionalizarea Parlamentului, lao calitate mai bună a actului legislativ, la o foarte bună reprezentativitatenaţională, iar în final la îmbunătăţirea imaginii Senatului şi CamereiDeputaţilor”.

Pro Democraţia: Doar 20% dintre cetăţeni mai voruninominal

Un sondaj deopinie oferit publicităţii ieri le dă dreptate senatorilor. Sondajul, realizatîn perioada 18-21 noiembrie de CCSB la comanda Pro Democraţia, spulberă mitul uninominalului.Conform cercetării, dintre cei 1.017 intervievaţi, doar 20% îşi mai dorescsistem de vot uninominal.

Cei mai mulţidintre respondenţi, adică 38%, consideră că votul pe liste este cel mai bunsistem de vot pentru România, iar alţi 30% se pronunţă pentru un sistem mixt.Majoritatea celor chestionaţi, 70%, afirmă că este nevoie de schimbareaactualului sistem de vot, iar 20% cred că nu este cazul unei schimbări.

Dintrerespondenţi, 78% spun că nu îşi cunosc alesul de la Camera Deputaţilor, iar 89%nu ştiu pe cine au trimis în Senat.

Un alt elementinteresant ce reiese din cercetare este acela că partidul cel mai favorizat devotul uninominal pare a fi fost PDL. Conform studiului CCSB, 43% dintrerespondenţi au afirmat că PDL a fost cel mai favorizat de uninominal, 15% auspus că PSD şi 7% PNL. (C.A.)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Uninominalul, în pericol. Parlamentari de toate culorile lucrează la revenirea votului pe liste
zoom
EXCLUSIV. Uninominalul, în pericol. Parlamentari de toate culorile lucrează la revenirea votului pe liste
zoom
EXCLUSIV. Uninominalul, în pericol. Parlamentari de toate culorile lucrează la revenirea votului pe liste
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine